Almedalen landets största Komvux

Intervjuades igår i P4 Radio Gotland, Sveriges Radio, inför Almedalsveckan. Berättade om första gången jag var där 1976 då vi ett tiotal journalister mötte Olof Palme som kom med familjen från Fårö. Vi gick omkring på Visby gator och han berättade spridda anekdoter om livet som statsminister. Sedan höll han talet i Almedalen, han hade då varit ensam partiledare där sedan 1968. Lars Werner, vpk-ledaren, var den förste som anslöt. Palme förlorade det valet 1976 och därmed regeringsmakten.

Först 1982 kom moderatledaren Gösta Bohman. Han stormade in på Hotel Wisby och ropade till oss journalister ”Vad fan har jag här i Palmedalen att göra, jävla partisekreterare som tvingat hit mig.” De borgerliga med Thorbjörn Fälldin som statsminister förlorade det valet efter sex år med fyra olika regeringar. (Moderaterna dröjde till 1991 innan de officiellt kom med på talarlistan och då vid Östergravar utanför muren.)

Fotografer tog bilder i samband med Almedalen som finns kvar i minnet: En överförfriskad vpk-ledare Lars Werner som plaskade runt i vattnet, centerledaren Olof Johansson som stegade ut i Östersjön med vatten upp till knäna iklädd proper kostym, allt för att komma i tidningen.

Jag gjorde TV-reportage om två nya företeelser: Gotlandsoljan, lågsvavlig som började hämtas upp 1974 och stängdes 1993 när den börjat sina. Vindkraften, Vattenfalls stora experiment nere på Näsudden söder om Klintehamn som drogs igång 1983, idag ett hundratal vindsnurror med olika ägare.

Rosévin som flödar är överdrivet, det krökas mindre än på tältplatserna runt om i landet. Almedalen är landets största Komvux med en fantastisk faktaspridning, mer fakta än åsikter.

Partipolitiken är bara en liten del. Det mesta är seriöst från över 1 500 arrangörer med ca 3 500 aktiviteter för uppskattningsvis 35 000 samhällsintresserade och en hel del sommarturister som slinker in och också kan gå på partiledarna i gathörnen, verkligen en fördjupning av demokratin.

Så sent som på 1990-talet kom två arrangörer i bråk för att de lagt sina evenemang på samma klockslag och ingen ville ändra tid. I sommar kan ett 60-tal starta samma tidpunkt.

Jag återkommer i radion fredag 3 juli på morgonen i P4 Radio Gotland, som också kan lyssnas i efterhand på nätet http://www.sr.se.