Ekonomi och teknik

I Maria 01 behöver företagaren inte vara ensam

Noll till ett. Så ska vägen se ut för uppstartsbolagen som flyttar in i det som förr var Maria sjukhus. Under åren på Maria 01 får de hjälp och stöd av varandra och en nära kontakt till riskkapitalbolag. ”Not… Läs mer!

Det statsägda startupbolaget jagar den digitala gralen

Slut på allt onödigt mekaniskt slit. Det digitala dotterbolaget till snigelposten vill robotisera allt hand- och pappersarbete kring våra dagliga pengaflöden. ”’Va, vad har du tänkt?’ Det har många vänner frågat då jag hoppat över från en startup till… Läs mer!

Den svåra konsten att lyssna och lära

Förutsättningen för att tala. ”Vad ljuset är för dem som har ögon, det är ordet för dem som har öron, om de blott vill lyssna”. Så lär den hellenska filosofen och författaren Plutarchos (levde cirka 46–120 e.Kr.) ha sagt. Sheila Heen, jurist och föreläsare vid Harward Law School, jobbar med lyssnandets konst.

Återkoppling till medarbetare är viktigt för att organisationer och företag ska utvecklas bra. Samtidigt är det bland det svåraste som finns att hantera. Amerikanska juristen Sheila Heen har därför fördjupat sig i konsten att ge och ta emot feedback…. Läs mer!

Snyggast vinner valet

Charmikon 1960. Då Eisenhower valdes till president 1952 spelade kandidaternas utseende ingen större roll. Åtta år senare hade nio av tio amerikanska hushåll tv. Det sägs att Kennedys seger delvis berodde på att han helt enkelt såg bättre ut i de direktsända tv-debatterna med Nixon. Foto: Flickr

Valkandidater som står till höger på den politiska skalan är generellt snyggare än vänsterpolitiker. Ett fördelaktigt utseende har också en större inverkan på beslutet hos högerväljare än hos vänsterväljare. När en högerväljare inte har så bra koll på kandidaternas… Läs mer!

Här ligger världens största ufo-arkiv

Full aktivitet i arkivet. Anders Liljegren ser till att den dagliga verksamheten flyter i ufo-arkivet i Norrköping.

Världens största ufo-arkiv finns i Norrköping. Forum åkte dit för att frossa i handskrivna tefatsobservationer, skakiga videofilmer och tidigare hemligstämplade dokument. På den molniga himlen brummar ett propellerplan av äldre snitt. Det flyger på låg höjd ovanför våra huvuden… Läs mer!

Vem vill leva till 100?

På liv och död. I år firar Finland 100 år som nation. För att nå samma milstolpe som individer måste vi skära ner på rökning, alkohol, kaffe och kolesterol. Bland annat. Bild: Statsrådet

Vi lever längre tack vare bättre kost, sundare levnadsvanor, avancerade hälso- och sjukvårdssystem, mindre fetma och lägre blodtryck. Men vem vill leva till 100? (Förutom den som är 99). Finns det en övre gräns för den mänskliga livslängden? Jo… Läs mer!

Industriell metall i 3D- och hologramform

Från metallpulver till jetmotordelar. Skikt för skikt kan man med hjälp av mjukvara, CAD-modeller och fiberlaser skapa superhållfasta metallegeringar. Brittiska Material Solutions experimenterar nu med titanlegeringar. På bilden en ”förbrännarburk” av nickelsuperlegering. Foto: Material Solutions

Samtidigt som hajpen kring 3D-utskrifter har mattats av bland konsumenter så vinner en industriellt driven tillverkningsprocess för kritiska hi tech-komponenter terräng. Liksom i persondatorernas barndom var det i ett tidigt skede entusiaster som drev marknaden för 3D-skrivare för några… Läs mer!

Sidenvägen återuppstår

Källa: Mercator Institute for China Studies (Merics)

Medan västvärlden darrar inför protektionism bygger Kina massiva handelsleder och bäddar diskret för en ny världsordning inom handeln. Förbisett av västerländska medier och kommentatorer pågår en gigantisk upprustning av infrastrukturförbindelserna mellan öst och väst. Det handlar om Kinas initiativ… Läs mer!

”Vi måste lära oss att älska data”

Strukturerna blir alltmer komplexa. För att hållas flytande i den digitala världen som alltmer styrs av nätverk, data och analytik måste också mediehus modigt testa nya lösningar, säger Sami Kallinen, digital direktör för KSF Media. Foto: Karl Vilhjálmson

Sami Kallinen utstrålar en kombination av humanism, sund skepsis samt teknikoptimism. Som digital direktör för det anrika mediehuset KSF Media jobbar han för att tillvarata de goda sidorna hos den datadrivna ekonomin. ”Om jag har en superpower så är… Läs mer!

”Algoritmerna utmanar demokratin”

Den gutenbergska parentesen. ”Tidigare debatterade vi alla samma fakta. Nu styrs och förstärks vår verklighetsbild av algoritmer. Hur kan man då fatta beslut tillsammans och ha en demokrati?” undrar företagaren, författaren och mediedebattören Jaakko Tapaninen. Foto: Karl Vilhjálmsson

Medieföretagaren och -debattören Jaakko Tapaninen vill tro på den rationella, upplysta medborgaren. Men är det längre möjligt då digitala plattformar och algoritmer påskyndar upplysningsidealets sönderfall? Det räcker med att ta en titt på nyhetsrubrikerna under det senaste året. Illiberala,… Läs mer!

Paragrafernas disruption

Legal.tech_.market.map_2016_v9 kopiera

Juridikbranschen ligger ohjälpligen efter i utvecklingen inom den digitala revolutionen. Kunden är kung, vare sig företagen bekämpar eller bejakar utvecklingen, inser man på Fondia som väljer det senare alternativet. Ligg i förkant och disruptera, eller bli själv disrupterad –… Läs mer!

Bestående ljusning eller kort spurt?

Efter många år av besvikelser lyckades den finska ekonomin i fjol äntligen infria och till och med överträffa prognoserna om tillväxt. De flesta tecknen tyder på att uppgången accelererar i år. Mer tveksamt är hur länge ekonomin kan fortsätta… Läs mer!

Skyll inte enbart på sömnen!

Humörsvängning. Nordbor drabbas oftare av sömnproblem än till exempel tyskar. En förklaring kan vara de extrema svängningarna i ljustillgång under sommar- och vinterhalvåren. Foto: Flickr

Man kan skylla allt på sömnbrist. Ilskna utbrott, koncentrationssvårigheter och klumpiga misstag. Ja till och med Tjernobylkatastrofen har förklarats med att personalen arbetade för långa skift. Det är inte bara björnen som vaknar till när det blir ljusare ute…. Läs mer!

Koka groda

Game over. Med Donald Trump i Vita Huset och klimatskeptiker vid ledande positioner kan klimatet igen bli en politisk, snarare än vetenskaplig fråga. Foto: Flickr

Vi är blinda för smygande förändring, likt grodan i den metaforiska kastrullen. En groda som läggs i en kastrull med hett vatten hoppar ut direkt. Läggs grodan däremot i en kastrull med kallt vatten som sedan sakta värms upp… Läs mer!

Bakom den gröna fasaden – ”miljövänliga” drivmedel

Sprickor i den gröna fasaden. Vanliga marknadsföringstermer inom imagespelet med greenwashing, så kallad gröntvättning, är klimat, miljö, ekologisk, hållbar, miljövänlig, grön, utsläppsfri, koldioxidfri och klimatneutral. Foto: Flickr

Det förblir en öppen och omtvistad fråga för politiker, bilbranschen, motorjournalister med flera vad som är det minst miljöbelastande och mest kostnadseffektiva drivmedlet. El, vätgas, biodiesel, etanol eller biogas? Vägvalet får den största betydelse för miljön, men också för… Läs mer!

Det ständigt lyssnande digitala örat

Den kommersialiserade artificiella intelligensen kryper allt närmare in på skinnet och väcker moraliska och juridiska frågor angående våra privatliv. Julens hetaste klapp i USA var Amazons Echo, en röststyrd dator med bara mikrofon och högtalare som kostar mindre än… Läs mer!

Förebyggande verksamhet – och dess sårbarhet

Alla vet vi att det mest kostnadseffektiva sättet är att förebygga problem förrän de hunnit uppstå. Därför är det viktigt att den som i slutändan står för de stora utgifterna kan satsa på förebyggande verksamhet för att minska på… Läs mer!

Debatt: Blockkedjan som befriare av kvalitets-journalistiken

Mediehusens utmaningar med social media Mats Nylund, Programme Director, Media Management, Arcada Magnus Westerlund Programme Director, Big Data Analytics, Arcada Under de senaste två decennierna har mediebranschen stått under en konstant press från olika håll. Digitalisering och nya konkurrenter… Läs mer!

Forskarstjärnskott gör ekonomi mer mänskligt

Nationalekonomi har rykte om att vara mossigt, med räntor och aktiepapper, men i mitt fält är det frågor som påverkar samhället och är väldigt viktiga, säger Petra Persson. Foto: Christina Sjögren

Petra Persson, en av världens vassaste unga ekonomer, studerar livet i livmodern, änkepension och kriminalisering av prostituerade. Hennes forskning har citerats av Barack Obama och pekar på stress som en anledning till att fattigdom ofta går i arv. Det… Läs mer!

Gustavson skrämde iväg amerikanerna

Stars and stripes. I augusti tog Port of Savannah, Georgia, i bruk Konecranes tusende RTG-lyftkran. För att fira tillfället målades kranen i Stjärnbanerets färger. Garden City-containerterminalen, den livligaste i USA, har använt RTG-kranar, världens första containerkran utan hydraulik, sedan 1995. Foto: Konecranes

Så gick det till när Stig Gustavson köpte Konecranes. Hösten 1993 spelade Stig Gustavson högt. Han framställde Kones krandivision som en riskfylld affär för att skrämma iväg den amerikanska köparen. Samtidigt sydde han i hemlighet ihop finansiering för ett… Läs mer!

Debatt: Ett land, två folk (eller attityder)

Johan Hultkrantz 
är placeringsmäklare 
och businesstenniscoach i Helsingfors.

I denna debattartikel erbjuder jag tabubelagda betraktelser ur en inflyttad rikssvensks ögon. Vid riksdagsvalet 2015 röstade totalt 39 procent av finländarna på Centern eller Sannfinländarna. Räknar vi bort de fyra–fem största städerna i Finland så lägger runt 50–60 procent… Läs mer!

Sverige gör U-Sväng angående Nord Stream 2

Karlshamns kommun i Blekinge som tidigare i praktiken tvingats säga nej till att öppna sin djuphamn för lagring av rör till rysk-tyska gasledningen Nordstream kommer idag tisdag att formellt säga ja. Detta sedan svenska regeringen nu accepterar att hamnen får teckna… Läs mer!

Hon väljer ett flexiblare yrkesliv

Tid för barnbarn och resor. Restaurangföretagaren Marja Vaiste i Åbo trappar ner på arbetstakten i februari. Foto: Sören Viktorsson

Uppemot tolv arbetstimmar, sju dagar i veckan, är inget ovanligt för företagaren Marja Vaiste. Med hjälp av de nya pensionsbestämmelserna hoppas hon nu kunna slå av en smula på takten. Vi träffas på Kafé Helmi i Åbo, som Marja… Läs mer!

Företagare kan jobba och lyfta pension samtidigt

Flexiblare. Veritas försäkringskontaktchefer Linda Mattsson (t.v.) och Jaana Lehikoinen säger att många företagare är intresserade av den nya partiella förtida ålderspensionen.  Foto: Sören Viktorsson

Ta ut en del av pensionen redan vid 61, men fortsätt att jobba så mycket du vill. Det blir möjligt för Finlands företagare i och med pensionsreformen som trädde i kraft vid årsskiftet, avsedd att sporra längre karriärer. Fram… Läs mer!

Det digitala långfingret åt bilhetsarna

Full auto-nomi. Googles dotterbolag Waymo planerar göra självkörande bilar tillgängliga för allmänheten 2020, trots att bolaget nyligen mist många nyckelpersoner medan rivaler som Uber, Tesla och Mercedes-Benz tar in försprånget. Foto: Waymo

Dagligen dör 70 personer i trafiken inom EU. Det är som en förödande terrorattack varje dag. Offren är oftast lika oskyldiga, även om förövarna i trafiken saknar terroristernas onda avsikter. Den mänskliga faktorn står bakom nio dödsolyckor av tio… Läs mer!

Vi är rytmens slavar

Föreskrift. Fyra slag i takten är tryggt och säkert, enligt förutsägbara västerlänningar. Lyckligtvis finns det undantag. Bild: Mostphotos

Att vi har svårt för musik som är orytmisk eller har udda tempo är naturligt: människan söker struktur där struktur saknas. De flesta med två fungerande ben gillar att marschera, dansa, stampa foten eller nicka huvudet i takt. Under… Läs mer!

Datafreaks slår mynt av digital kapprustning

Försmak på framtiden. En tsunami av digitala intrång och strategisk manipulation kan bli framtidens melodi. Bild: Mostphotos

Hackers framgångar under fjolåret illustrerar sårbarheten i en digital värld. År 2016 var enligt experter året då kända risker blev verklighet. Hackers spelade inte bara en roll i utgången av det amerikanska presidentvalet, de hämtade ut miljoner från flera… Läs mer!

Inga raka rör för Nord Stream 2

Pipe dream. I början av 2018 vill Nord Stream 2-projektet med Gazprom i spetsen börja lägga ett nytt gasrör i Östersjön. Röret ska tas i drift mot slutet av 2019.

Den tyska önskan om ökad rysk naturgastillförsel övertygar inte skrämda svenska politiker. ”Nej” från två svenska hamnar till att tillåta omlastning vid byggandet av den rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2 blev svaret efter politiska påtryckningar från den rödgröna regeringen…. Läs mer!

Satsar på att plast är framtiden

Konsul. Rani Plast har en joint venture-fabrik i Slovakien med 350 anställda och Mikael Ahlbäck blev landets första konsul i Finland. ”När man går in i samägda bolag är de personliga relationerna mellan parterna helt avgörande”, säger han. Foto: Johan Svenlin

Svåra beslut blir inte lättare för att man drar ut på dem. På familjeföretaget Rani Plast, med huvudkvarter i Terjärv, har en rad djärva beslut gjort att man vuxit till en internationell koncern. Inom de närmaste åren kommer styrkan… Läs mer!

Stor satsning på fiskmjöl i Kasnäs

Fiskebåtar. Fiskmjölsfabriken får fisk av ett trettiotal fiskare. En del av råvaran levereras med fiskebåtar, resten kommer landvägen.

Finlands första fiskmjölsfabrik finns i Kasnäs. Familjeföretaget Salmonfarm satsar på den djärva kombinationen turism och fiskfabrik. Gästhamnen ligger tom och ödslig i den isande kalla januarivinden i Kasnäs på Kimito­ön. Men i fiskfabriken intill hamnen sjuder aktiviteten. Finlands första… Läs mer!

Bokslutsanalys for dummies

Foto: Mostphotos

Är bokslut rena hebreiskan för dig? Ingen fara! Via en snabbkurs kan man lära sig att läsa mellan raderna i resultat- och balansräkningar, skilja friska företag från zombies och förutspå den närmaste framtiden. Att erkänna fakta är grunden till… Läs mer!

Så räddas en chipsfabrik

Potatisjätte. I fabriken i Haraldsby i Saltvik tillverkas förutom Taffel snacks även potatismos och pommes frites under varumärket Oolannin. Foto: Orkla

Lokalt engagemang och kämpa-attityd bland personalen räddade den nedläggningshotade chipsfabriken på Åland. Samarbetsförhandlingar leder ofta till strejk, protester och sjukfrånvaro. Men inte på Åland. Då chipsfabriken under våren var nedläggningshotad visade personalen vad den går för och gjorde produktionsrekord… Läs mer!

Möjligheterna till investeraransvar förbättras

Jag har nu arbetat i sju månader för vad jag gärna kallar en startup-myndighet. Inte ens ett år tidigare hade verket för finansiell stabilitet, eller RVV från det finska Rahoitusvakausvirasto, inlett sin verksamhet från tomt bord. Det har inte… Läs mer!

Sömnindustrin

Drömtid. Före den industriella revolutionen sov folk oftast i två skiften, med några vakna timmar kring midnatt då de låg och begrundade sina drömmar.

Sömnbehovet är ärftligt och mer individuellt än man tidigare trott. För många är dogmen om åtta timmars sömn en ren stressfaktor. Har man sovit för lite på natten så vaknar man som Mr. eller Mrs. Hyde, inte ens morgon­kaffet… Läs mer!

Avhållsamhet föder framgång

Disciplin skapar succé. Barn som klarar att vänta och skjuta upp belöning får sannolikt ett bättre liv. Förmågan till självkontroll går att träna upp. Foto: Flickr/Kenneth Sørensen

Det är den tiden på året när alla njutningar som försakats under de senaste 12 månaderna ska återgäldas. Lönebonusen eller dividenden som tack för att man bet ihop och jobbade vidare när solen gassade utanför kontorsfönstret. Läckerheterna på julbordet… Läs mer!

Svenska direktörer lider av legitimitetskris

Politisk brottslighet. Inom Finland förekommer sällan systematiska mutor. Vid valfinansieringsskandalen 2008 avslöjades djupa strukturer med politiska gentjänster, ”landets sed”. Därtill förekommer nepotism då partipolitisk lojalitet väger tyngre än kompetens vid tjänsteutnämningar. Foto: Flickr

Efter en serie skandaler bland näringslivseliten mister svenska företagsledare allmänhetens tilltro. Samtidigt sätter småaktie­ägarna ner foten och drar upp gränser för girighet. Det var ingen trevlig läsning för svensk publik och särskilt då företagsledarna att denna grupp har lägst… Läs mer!

Forskare bävar inför Trumps röda penna

Följdverkan. ”Överflöd på vetande leder i grunden vilse och till att man tar miste på det egentliga problemet”, skrev filosofen Martin Heidegger i Varat och tiden (1927). Donald Trump kysser Boris Johnson, motivet är en parafrasering på den broderliga kyss som Sovjetunionens ledare Leonid Brezjnev och Östtysklands politiske ledare Erich Honecker utbytte vid DDR:s 30-årsjubileum 1979. Foto: Flickr

Kan USA:s nästa president Donald Trump vrida tillbaka klockan vad gäller vetenskap? Forskarsamfundet är lamslaget av hans kombination av huvudlösa påståenden och löften om strypta anslag. När president Trump tillträder makten den 20 januari tillhör USA:s forskare de grupper… Läs mer!

Granskar negligerad maktdynamik

Professor Bengt Holmström vid MIT fick Sveriges Riksbanks pris i ekonomi till Nobels minne.  Foto: Bryce Vickmark

Filosofie doktor Bengt ”Beni” Holmström (f. 1949) är professor vid Massachusetts Institute of Technology och tidigare professor vid Yale. Holmström har flera förtroendeuppdrag inom vetenskapsakademier, forskningsinstitut och näringslivet. Han delar på Sveriges Riksbanks pris i ekonomi till Nobels minne… Läs mer!

Oavsiktlig företagare banar väg i Kina

Skyhögt. Från sin takterrass ser Ville Majanen bland annat Hongkongs högsta skyskrapa, ICC. De rekordartat höga hyrorna kväver många småföretagares drömmar i sin linda, men i det avseendet har han haft tur.

I Kina gäller det att ständigt hålla ett öga på sina anställda. Verkställande direktören Ville Majanen vet av erfarenhet hur illa det kan gå om man inte förstår att göra det. Utan förvarning stormade tio män i uniform in… Läs mer!

Lärdomar från Peter Pan-syndromet

Gangnam style. I distriktet Gangnam (”söder om floden”) i Seoul ligger huvudkvarteret för Samsung, Koreas största familjeägda konglomerat. Tillsammans med LG och Hyundai utövar så kallade chaebols en ofattbar ekonomisk och politisk makt. Foto: Wikimedia

Ett fantastiskt avancemang på teknikstegen som utmynnar i en stel affärskultur där industriella titaner överskuggar små och medelstora företag. Case: Finland? Också Sydkorea. Tigerekonomin Sydkorea och Finlands mö – två länder som behöver byta växel, diversifiera, bli mer serviceorienterade… Läs mer!

Med is i magen

Vinnare på språng. Mobilen var ett viktigt arbetsredskap för Pyry Ruotsalainen när han placerade för seger i Aktia Fondspelet.

Det blev ytterst jämnt i toppen i Aktia Fondspelet som precis har avslutats. Vinnaren Pyry Ruotsalainen segrade med en pott på 24 220 euro. Det innebär att hans startsumma ökade med cirka 125 procent under den sjuårsperiod som spelet omspände…. Läs mer!

Kvinnan som tog arabvärlden med storm

Trivs bra i Dubai. Som chef för IBM:s rese- och transportdivision (travel & transportation) i Mellanöstern och Afrika måste Tarja Ruuska vara anträffbar i princip hela tiden.

Tarja Ruuska har lyckats med något som få vita finländska kvinnor gjort: att öppna IBM:s marknad i Gulfen, vinna förtroende och respekt hos de lokala och få audiens hos själva shejken i Saudiarabien. Ruuska skickades till IBM i Dubai… Läs mer!

Miljömedvetenhet – en lönsam affär?

Som ett resultat av påtryckningar från politiker, investerare, miljöorganisationer och framförallt kunder så börjar företagens verksamhet alltmer beakta miljöfrågor. Frågan som då uppstår är ifall miljösatsningarna endast medför kostnader eller ifall de är ekonomiskt lönsamma. Karl Felixson är forskardoktor… Läs mer!

Demokrati på sandlådenivå

Dilberts princip. De som är för smarta för att engagera sig i politik blir straffade genom att styras av de mindre begåvade.

Jag hade spaden först! Din mössa är ful! Jag bestämmer för jag är störst! Vardagen på daghem är en karikatyr av samhället och forskare ser tecken på att vi fortfarande fostrar barnen till ett system med toppstyrning. Dagisbarn vill… Läs mer!

Allt dyrare att leva i förnekelse

Skotten i Sarajevo. Enligt WMO blir år 2016 sannolikt det varmaste året i modern historia, sedan mätningarna startades. Jubileumsfonden Sitra menar att Finland saknar insikt i hur allvarligt och brådskande det är att stävja utsläppen, inte minst med tanke på indirekta dominoeffekter. Bild: Seppo Leinonen

Flera konservativa politiker i USA förnekar klimatförändringen. Men för allt fler amerikanska företag och invånare i utsatta områden blir konsekvenserna av global uppvärmning allt tydligare. Experter har hyllat det nyligen ingångna internationella avtalet att sluta använda fluor­kolväten (konstgjorda växthus­gaser… Läs mer!