Henric Borgström, Sverige

Sverige vill sätta sig på kvantteknologi-kartan

En ny teknikrevolution är på väg, har man insett i Sverige och tar upp kampen inom kvantdatorer. På tröskeln till en ny teknikrevolution – det är stora ord Chalmers tekniska högskola i Göteborg använder när man beskriver nästa stora… Läs mer!

Gissningslek om radioaktivt avfall

Jurister, vetenskapare och ekonomer bryter arm i en av de största miljöprövningarna i svensk historia. Det finns fler fråge- än utropstecken då det handlar om slutförvar av kärnbränsle. Samtidigt som den svenska kärnkraften stegvis håller på att avvecklas så… Läs mer!

Ingves håller fast vid rodret medan penning­havet stormar

Då Åbo- och Närpesbördige Stefan Ingves får förlängt mandat som Sveriges riksbankschef är det med av omständigheterna beskuren makt. Den offentliga armbrytningen lär fortsätta. Under Stefan Ingves tolv år som chef för Sveriges Riksbank har inflations­målet om cirka 2… Läs mer!

Prestigeförlust för drömmen om Finansplats Stockholm

Målet att göra Stockholm till ett finansiellt centrum för norra Europa har tagit sig en allvarlig törn medan Finland blir bankjätte över en natt. Det visade sig vara mer än vanligt politiskt tuppfäktande, med drag av skönhetstävling och landskamp…. Läs mer!

Nordeaflytten: Sampo kan räkna hem röstmajoritet

Det krävs 2/3 av aktierna närvarande på bolagsstämman i Nordea planerad till 15 mars 2018 för att ett beslut om flytt av huvudkontoret ska gå igenom. I den färska sammanställningen från augusti över de 20 största aktieägarna är Sampo överlägset… Läs mer!

Många frågetecken kring Northvolts gigaplaner

Om ingen gör något så blir Europas elbilsflotta totalt beroende av asiatiska leveranskedjor, menar Peter Carlsson, svensken som vill bygga en gigantisk batterifabrik i Sverige. Sällan har väl ett projektbolag fått så omfattande förhandsreklam som den blivande batteritillverkaren Northvolt…. Läs mer!

Italien – Europas nästa krishärd?

En lättsinnig bankutlåning försvårar för Italien att komma på fötter – vilket i värsta fall kan stjälpa hela euron. De historiska rötterna sitter djupt. När en stor del av bank­väsendet skakar i sina grundvalar tycks många italienare rycka på… Läs mer!

Att vända nedläggning till framgång

När Findus försvinner utomlands och lämnar Skåne flyttar nya entreprenörer in. År 1945 revolutionerade Findus (bland annat känt för varumärket frysta ärtor) den nordiska livsmedelsproduktionen med lanseringen av fryst mat. Ännu 2013 byggde man nytt fryslager och ny fabrik,… Läs mer!

Öresundsbron magnet för Malmö

För att hållas kvar på världskartan måste städer integreras, insåg Sverige och Malmö för 26 år sedan. Nu inspirerar succéhistorien Öresundsbron Finland och Tallinn. Direkt efter brons öppnande år 2000 var det många danska familjer som flyttade till Malmö… Läs mer!

Sidenvägen återuppstår

Medan västvärlden darrar inför protektionism bygger Kina massiva handelsleder och bäddar diskret för en ny världsordning inom handeln. Förbisett av västerländska medier och kommentatorer pågår en gigantisk upprustning av infrastrukturförbindelserna mellan öst och väst. Det handlar om Kinas initiativ… Läs mer!

Bakom den gröna fasaden – ”miljövänliga” drivmedel

Det förblir en öppen och omtvistad fråga för politiker, bilbranschen, motorjournalister med flera vad som är det minst miljöbelastande och mest kostnadseffektiva drivmedlet. El, vätgas, biodiesel, etanol eller biogas? Vägvalet får den största betydelse för miljön, men också för… Läs mer!

Sverige gör U-Sväng angående Nord Stream 2

Karlshamns kommun i Blekinge som tidigare i praktiken tvingats säga nej till att öppna sin djuphamn för lagring av rör till rysk-tyska gasledningen Nordstream kommer idag tisdag att formellt säga ja. Detta sedan svenska regeringen nu accepterar att hamnen får teckna… Läs mer!

Inga raka rör för Nord Stream 2

Den tyska önskan om ökad rysk naturgastillförsel övertygar inte skrämda svenska politiker. ”Nej” från två svenska hamnar till att tillåta omlastning vid byggandet av den rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2 blev svaret efter politiska påtryckningar från den rödgröna regeringen…. Läs mer!

Svenska direktörer lider av legitimitetskris

Efter en serie skandaler bland näringslivseliten mister svenska företagsledare allmänhetens tilltro. Samtidigt sätter småaktie­ägarna ner foten och drar upp gränser för girighet. Det var ingen trevlig läsning för svensk publik och särskilt då företagsledarna att denna grupp har lägst… Läs mer!

Nobelprisen – Sveriges omtvistade varumärke

Bakom all vetenskaplig prestige och generösa pengasummor döljer sig flera kontroverser och udda mönster kring Nobelprisen, Sveriges främsta varumärke. Det är ett omdiskuterat Nobelpris som finlandssvensken Bengt Holmström tar emot ur kung Carl XVI Gustafs hand den 10 december… Läs mer!

Ericsson storstädar i uppförsbacke

Nokias ärkerival Ericsson försöker finna en ny väg medan nätverksbranschen famlar. Landskampen inom telefonerna må vara ett minne blott. Men nu står Ericsson utan ordinarie vd, lägger ner all tillverkning och kapar inom forskning och utveckling i Sverige, verksamheter… Läs mer!

Älgjakten mer rekreation än ekonomi

Kommersialiseringen av älgjakten väcker känslor, inte bara hos vd:ar utan även bland helt vanliga löntagare. Jägarexamen på tre dagar – annonsen i en affärstidning lagom till älgjaktens inledning talar om att skjutbanan ligger endast 150 meter från herrgårds­inspirerade rum…. Läs mer!

Bitcoingruva i konkurs

Det som skulle bli kryptovalutan Bitcoins tekniska centrum intill den gamla nedlagda militära fästningen i Boden i svenska Norrbotten riskerar att sluta i fiasko. Detta sedan över 30 miljoner euro investerats i ett par serverhallar där mängder med datorer… Läs mer!

Vive la voiture électrique!

Det eviga löftet elbilen gör succé i Frankrike. Vad kan Norden lära sig? Forum testar. Elcyklar till uthyrning via självservice under namnet Velib blev en snabbsuccé i Paris – och snart började myndigheterna planera för ett liknande system för elbilar…. Läs mer!

Snabbtåg kräver tät befolkning

Framgångarna fortsätter för TGV i Frankrike. Norden saknar visioner om snabbtåg eller tvekar kring de osäkra, gigantiska kostnaderna. Oppositionen sprider sig mot det planerade byggandet av höghastighetståg i Sverige (se Forum 2/2015). Men i Frankrike jublar näringslivet, befolkningen och turister… Läs mer!

Storbråk sätter Swedbank i svajning

Huvudena rullar vid en av Sveriges storbanker, samtidigt som en snabb digitalisering lurar runt hörnet och väntas tumla om hela branschen. Den svårartade turbulensen i en av de fyra svenska ledande bankerna, sparbanksrörelsens Swedbank, har utlöst förnyade spekulationer om… Läs mer!

Lysande, men ur balans

Sveriges ekonomi är en av de bästa i Europa, men rymmer en hel del obalanser som kan blomma ut i svåra problem de närmsta åren. Forum presenterar en katalog parametrar som politikerna bara delvis kan hantera, snarare försöka parera:… Läs mer!

Playoff i stålindustrin

Stålkriget trappas upp till följd av globalt överutbud, speciellt i Kina. Frågan är om alla de nordiska spelarna överlever handelskriget i stålbranschen, som fram för allt orsakas av ett överutbud från det allt skakigare Kina. Där har massiva satsningar… Läs mer!

Innovativt värre i Sverige

Även ambitiösa entreprenörer inom bioteknik och -energi, hållbarhet, säkerhet, gamification och robotteknik behöver hjälp för att nå marknaden. En varierad spännvidd av produkter – som framför allt ska nå marknaden. Det är målet då 10 svenska entreprenörer i april… Läs mer!

AC vill bli som EU

Saigon. De tio sydostasiatiska Asean-länderna ligger strategiskt belägna mellan stormakterna Kina och Indien. Foto: Bo Ingves Vid årsskiftet bildas formellt EU:s motsvarighet i Sydostasien, Asean Community (AC) som tar efter målsättningen om framför allt den fria rörligheten både för… Läs mer!

Sverige sist med tonnageskatt

Den tonnageskatt på fartyg som svenska regeringen beslutat införa nästa år beräknas öka antalet fartyg under svensk flagg  med 300 nybeställda, inköpta och inflaggade fartyg. I dag seglar 470 fartyg under svensk flagg. Eftersom varje ombordanställd enligt en tumregel… Läs mer!

Slut på “falsk alliansfrihet”

När svenska Centerpartiet, det mest Nato-skeptiska av de fyra borgerliga partierna, nu är på väg att byta fot och åtminstone partiledningen förordar medlemskap i försvarsalliansen Nato är det med en hårt slående formulering: ”en falsk alliansfrihet riskerar att bli… Läs mer!

Snusförnuftet som glömdes

Svenskt snus i kollision med EU-reglerna har varit en ständig het fråga sedan medlemskapet i unionen 1995, då Sverige som enda medlemsland fick undantag att sälja snus inom de egna gränserna. Exporten till andra medlemsländer hindras av att EU… Läs mer!

Sverige vill återindustrialiseras

Vill du verkligen duscha i ditt eget avloppsvatten? Det tror några innovatörer som vill ge den svenska industrin en vitamininjektion utan att sänka lönerna. Att duscha i avloppsvatten kan bli Sveriges nästa industriella succé. Det tror åtminstone några unga… Läs mer!

Datorisering försvagar medelklassen

Datoriseringen tar över allt fler jobb och snart hamnar även bokförare på arbetets museum bredvid telegrafister och sekreterare. Det är i första hand jobben med medelinkomster som hotar försvinna, inte de med låga löner: automatiseringen och digitaliseringen tar nämligen… Läs mer!

Sverige satsar på ultrasnabb järnväg

Om två år inleds Sveriges största satsning sedan järnvägen byggdes under senare hälften av 1800-talet. Det handlar om höghastighetståg på nya Ostlänken Stockholm–Nyköping–Norrköping–Linköping, med separat banvall inte långt från dagens södergående järnväg. Målet är att kunna trafikera med tåg… Läs mer!

Ekologisk odling är vägen till svält

Fyra forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet SLU hävdar att konsumenterna varken får bättre livsmedel eller bättre miljö när de köper ekologiskt odlade livsmedel. Forskarna anser att det svenska statsstödet till ekologisk odling på närmare 50 miljoner euro årligen skulle göra… Läs mer!

Hårda val i Portugal

Portugal klättrar uppåt i den globala konkurrensrankingen. Men till vilket pris? I maj väckte Portugal förvåning: kreditvärderingsinstituten Moody’s och Standard & Poor’s höjde betyget till Ba1, och framtidsutsikterna steg från negativa till stabila. Det ekonomiska stålbadet ger resultat, och… Läs mer!

Örjan Berner: Härskarna i Kreml (recension)

Från Gorbatjov till Putin. (Bonniers. 2014) Under de dramatiska dagarna hösten 1990 när Sovjetunionen börjat rasa ihop varnade blev president Michail Gorbatjov alltmer tvehågsen inför att byta system när liberala ekonomer i hans omgivning pressade på. Han förordade kooperativa… Läs mer!