Vetenskap

En kosmisk latte


Naturvetenskapens fader Galileo Galilei vägrade tro att allt som står i bibeln är sant. Det visade sig att naturens lagar är logiska, tvärtemot vad katolska kyrkan påstod. Men vad har Starbucks och stjärnornas födelse gemensamt?

Jorden må vara grön och blå, Mars röd, solen gulaktig och norrskenen psykedeliska. Summan av allt ljus i galaxerna är dock lika med latte. Officiellt heter färgen Cosmic Latte. En sorts beige. ”Latteo” betyder mjölkaktig på italienska, som var… Läs mer!

Jaipur Foot gör gott


Filantrop. D.R. Mehta, 76 år, tillhör den rika industrisläkten Marwari med rötter i Rajasthan. Bakgrunden till släktens filantropiska tankar lär vara att man i tiderna genom att bygga tempel och hjälpa de fattiga helt enkelt förbättrade säkerheten i de områden där man idkade handel.

Vid en unik klinik i staden Jaipur i Rajasthan i norra Indien får fattiga som blivit av med ett ben en ny start på livet. I kliniken råder rena undergångsstämningen: mottagningen är full av patienter, mest män, som väntar på en fot… Läs mer!

Det lysande mörkret


Galaxens mittpunkt. Sagittarius A* är en extremt kompakt radiokälla i Vintergatans centrum. Där lyser upphettad, glödande gas som fyrverkerier vid ytan till det oändligt mörka svarta hålet.

Massiva stjärnor dör. Det gäller inte bara i Star Trek. Förr eller senare drabbas de av bränslebrist och kan inte längre generera tillräckligt med energi för att stå emot sin egen gravitation. Pang! En supernovaexplosion. Stjärnans inre delar drar… Läs mer!

Instabilt djupvatten ger turbulent klimat


Atlantens vattenmassor är i ständig rörelse. Avsvalnat ytvatten sjunker mot bottnen och formar Nordatlantiska djupvattnet, NADW. Kallare vatten har större densitet än varmt, och fungerar som kolsvalg. Foto: NOAA

För 125 000 år sedan strövade vildhästar, bisonoxar, elefanter och andra växtätare omkring i Europa, ostörda av människor.  Klimatet liknade det idag, eller snarare det som väntas mot slutet av seklet: lite varmare, i synnerhet i kring Nordatlanten. Havs-… Läs mer!

Människa och maskin


Ge mig den. När Giorgio Metta äntligen låter Icub få bollen sprider sig ett förnöjt leende över humanoidens läppar.

På ett högteknologiskt institut uppe bland bergen i italienska Genua utvecklar Giorgio Metta och hans forskarstab den självlärande humanoiden Icub. Nästa steg är att ge roboten ett självmedvetande.  Att humanoiden, den människoliknande roboten, vill lägga vantarna på den röda… Läs mer!

Skrovligt skrov snabbare


STOR KAPACITET, STORA KOSTNADER. Mærsks Triple-E, 400 m, 195 000 DWT. Slukar två miljoner liter bränsle från Shanghai till Rotterdam. Kan en ny typ av skrovyta ge lägre bränsleförbrukning?

För framtidens frakt- och kryssningsfartyg kan en skrovlig skrovyta under vattenlinjen vara en fördel. En superslät yta garanterar inte automatiskt supersnabbhet och energieffektivitet. Det har forskare vid UCLA kommit till via matematiska modeller, numeriska simuleringar och experiment med ett… Läs mer!

Avfall söker användare

Länge leve den råvara som i tiden utvunnits, förädlats till nyttighet, och slutligen degraderats till avfall. Må den ges evigt liv. Entropi betyder att system kollapsar (oordning), men systemens byggstenar försvinner inte, utan övergår i annat tillstånd: de nedbryts… Läs mer!

Neuroekonomi spårar dolda beteendemönster

Den 2 april lanserade USA forskningsprogrammet Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies (BRAIN) med målet att framställa en fullständig kartläggning av varje neuron i människans hjärna. Det kan påverka flera vetenskaper, även de ekonomiska. Ekonomer har utvecklat modeller som… Läs mer!