Vetenskap, Johan Svenlin

Snyggast vinner valet

Charmikon 1960. Då Eisenhower valdes till president 1952 spelade kandidaternas utseende ingen större roll. Åtta år senare hade nio av tio amerikanska hushåll tv. Det sägs att Kennedys seger delvis berodde på att han helt enkelt såg bättre ut i de direktsända tv-debatterna med Nixon. Foto: Flickr

Valkandidater som står till höger på den politiska skalan är generellt snyggare än vänsterpolitiker. Ett fördelaktigt utseende har också en större inverkan på beslutet hos högerväljare än hos vänsterväljare. När en högerväljare inte har så bra koll på kandidaternas… Läs mer!

Skyll inte enbart på sömnen!

Humörsvängning. Nordbor drabbas oftare av sömnproblem än till exempel tyskar. En förklaring kan vara de extrema svängningarna i ljustillgång under sommar- och vinterhalvåren. Foto: Flickr

Man kan skylla allt på sömnbrist. Ilskna utbrott, koncentrationssvårigheter och klumpiga misstag. Ja till och med Tjernobylkatastrofen har förklarats med att personalen arbetade för långa skift. Det är inte bara björnen som vaknar till när det blir ljusare ute…. Läs mer!

Det digitala långfingret åt bilhetsarna

Full auto-nomi. Googles dotterbolag Waymo planerar göra självkörande bilar tillgängliga för allmänheten 2020, trots att bolaget nyligen mist många nyckelpersoner medan rivaler som Uber, Tesla och Mercedes-Benz tar in försprånget. Foto: Waymo

Dagligen dör 70 personer i trafiken inom EU. Det är som en förödande terrorattack varje dag. Offren är oftast lika oskyldiga, även om förövarna i trafiken saknar terroristernas onda avsikter. Den mänskliga faktorn står bakom nio dödsolyckor av tio… Läs mer!

Avhållsamhet föder framgång

Disciplin skapar succé. Barn som klarar att vänta och skjuta upp belöning får sannolikt ett bättre liv. Förmågan till självkontroll går att träna upp. Foto: Flickr/Kenneth Sørensen

Det är den tiden på året när alla njutningar som försakats under de senaste 12 månaderna ska återgäldas. Lönebonusen eller dividenden som tack för att man bet ihop och jobbade vidare när solen gassade utanför kontorsfönstret. Läckerheterna på julbordet… Läs mer!

Demokrati på sandlådenivå

Dilberts princip. De som är för smarta för att engagera sig i politik blir straffade genom att styras av de mindre begåvade.

Jag hade spaden först! Din mössa är ful! Jag bestämmer för jag är störst! Vardagen på daghem är en karikatyr av samhället och forskare ser tecken på att vi fortfarande fostrar barnen till ett system med toppstyrning. Dagisbarn vill… Läs mer!

Ingenjören ska rädda världen – igen

Klimatångest. Undersökningar har visat att ungdomar i dag upplever sig mer hotade av planetens tillstånd än av krig och terrorism. Foto: Mostphotos

Overshoot Day inföll rekordtidigt i år. Redan den åttonde augusti hade vi gjort oss av med hela årets ranson av naturresurser, åtminstone enligt Global Footprint Network och Världsnaturfonden WWF, som samarbetar med uträkningen. På trettio år har ”Den ekologiska… Läs mer!

Matteprofessor räknar med mål

Hjärngymnastik. Är fotboll – inte schack – den mest matematiska idrottsgrenen? Bild: Mostphotos

Fotboll kryllar av geometri. Det börjar med klyschan att bollen är rund, men mitt bland passningar, löpningar och tacklingar kan ett vant öga skönja både Delauneytriangulering och mosaikalgoritmer. Vad har FC Barcelonas passningsspel gemensamt med slemsvampars utbredning och Tokyos… Läs mer!

Protest mot dyr kunskap

Det är dags för ett Spotify med vetenskapliga artiklar. Vetenskapsförlagen tar hutlösa priser för rapporter som tagits fram av offentligt avlönade forskare på statliga forskningsanläggningar. Forskarvärlden tänker inte betala. Hur kan man minska belastningen på komponenterna i ett vindkraftverk?… Läs mer!

Allt drivs av personlighet

Noggrann typ. Humlor som fattar snabba beslut gör ett slarvigt pollineringsjobb, visar forskning i Storbritannien.

Flitig som en myra och arg som ett bi är generaliseringar som kräver modifikationer. Vi kanske inte ser de lata myrorna, eftersom de tar det lugnt någonstans i skuggan. Glada bin söker kanske konstruktiva lösningar på sina problem i… Läs mer!

Kamikazejobb

Allt fler japaner arbetar bokstavligen tills de stupar. Enligt myndigheternas statistik dog 1 456 japaner under en tolvmånadersperiod i hjärtattacker orsakade av arbetsstress. Mörkertalet antas ligga kring 20 000 fall per år i Japan. If you work for living,… Läs mer!

Denna flygning är rökfri

Högtflygande bioekonomi. Det fossila flygbränslet ska gradvis ersättas av biobränslen.

Flygindustrin står för två till tre procent av de mänskliga växthusgasutsläppen och hittills har få alternativa bränslen dykt upp på radarn. Nu tänder tobaksplantan solaris hopp om ett grönt tillskott. Rökning är skadligt, men tobaksplantor kan faktiskt göra nytta…. Läs mer!

Skola är bättre än stryk

Hårda straff avskräcker inte. ”Att minska brottslighet genom att ge brottslingar ett kok stryk är en kortsiktig tanke”, säger Sonja Kurtén-Vartio. Under hösten har de sociala trollen hetsat för hårdare straff för olika brott och till och med landets… Läs mer!

Nördarna övertar fotbollsplanen

Det är små marginaler, det lag som har den bästa algoritmen för dagen vinner. Ja, robotfotboll är inte så olik vanlig fotboll när det gäller eftersnacket, men förberedelserna är annorlunda. Der Mannschaft. Gary Lineckers definition av fotboll som ett… Läs mer!

Nobelpris för örtforskning

MALARIA. Myggor förökas där det finns vatten. Malariaparasiten sprids genom att myggan sticker en malariasjuk människa och får i sig organismen med blodet. Kombinationen myggor och människor är det som sprider smittan. Bilden från staden Mwanza i Tanzania.

Youyou Tu är verkligen en katt bland hermelinerna i galleriet av Nobelpristagare. Eller vad ska man säga när årets medicinpris går till en kvinna som utvecklat ett 1 700 år gammalt kinesiskt örtläkemedelsrecept? Hon delar priset med två mer… Läs mer!

Fluortanten, kom tillbaka

Tandtrolleri. Snusare tenderar oväntat nog, att ha bättre munhälsa än genomsnittet. Karies trivs i sura miljöer och snus ökar pH-värdet i munnen. Foto: Flickr / Partha S. Sahana

Just när tandtrollen höll på att bli utrotade fick de nytt plack att frodas i. Kommunerna drog ner på den förebyggande tandvården i 1990-talets ekonomiska depression och samtidigt smög sig godis- och läskautomater in i skolorna. Dessutom har de… Läs mer!

Plantoiden kommer

Rabatt med robotplantor. Ny forskning visar att växter har en mer avancerad perceptionsförmåga än man hittills kunnat bevisa. Vid International Laboratory of Plant Neuroiology i Italien konstrueras en plantoid som tar kunskapen djupare.

Fröet till en robotplanta som härmar växtrötter sås som bäst i Italien. Robotteknologin har hittills stirrat sig blind på att efterhärma människan och skapa den perfekta androiden. I några få undantagsfall har man hämtat inspiration från djurvärlden, som robothunden Aibo…. Läs mer!