Vetenskap, Johan Svenlin

Varför är vi sura mot vissa djur?


Vi har en skev självbild när det gäller vårt förhållande till djur. Vi tror att vi är rationella, men hur ska man förklara alla katter på Instagram och det djupa varghatet? I klimatdebatten lyfts isbjörnen ofta upp som en… Läs mer!

Tartu rustar upp sina Chrusjtjovka-hus


En stor del av de hundratusentals bostadshus som byggdes under Sovjettiden har överlevt sin förväntade livslängd och riskerar nu att falla isär. Stora insatser och nya kunskaper behövs för att omvandla dem till byggnader som uppfyller EU:s klimatmål. De… Läs mer!

Nordisk satsning på iskunskap


Eltrådar knäcks, bilar kör av vägen och tåg försenas – samma sak varje år. Isbeläggning i trafik, elproduktion och -distribution gör att både säkerhet och lönsamhet lider. Nu förenar Finland, Sverige och Norge sina krafter. Det finns en uppenbar… Läs mer!

Franska forskare uppfann luftrenare för storstäder


I konkurrens med femton andra projekt bärgade Cornings forskarteam hem Horizon-priset på tre miljoner euro. Uppfinningen Air Particulate Filter tar bort 95 procent av de skadliga partiklarna i stadsluften. Redan på 1970-talet fick vi bilder från Japans storstäder, där… Läs mer!

Morot och piska styr långsiktig tillväxt


Årets två ekonomipristagare ägnade sig åt långsiktig tillväxt innan det blev mode. Romer tror på idéer och innovationer, medan Nordhaus förespråkar beskattning som ekonomiskt styrmedel. Långsiktig tillväxt är den röda tråden hos mottagarna av årets ekonomipris, eller Sveriges Riksbanks… Läs mer!

Entreprenörens svåraste beslut


Efter ett långt yrkesliv som driftig företagare kan det vara svårt att släppa sitt livsverk. I många fall tvingas det svåra beslutet fram först efter en hjärtattack eller ett cancerbesked. Det finns gott om företagare i 70-årsåldern som saknar… Läs mer!

Nu når Galileo ner till centimeternivå


Onsdagen 25 juli skjutsade raketen Ariane 5 upp fyra nya satelliter till 23 kilometers höjd från EU:s rymdcenter i Franska Guyana. Det innebar att Europas egna satellitnavigeringssystem Galileo numera har högre precision än både GPS och ryska Glonass. En… Läs mer!

Fiskar flyttar norrut. Klara regler krävs för att säkra en välmående fiskerinäring.


Haven blir varmare och många fiskarter drar sig norrut för att hitta kallare vatten. Förflyttningen av fiskbestånden kommer att påverka fisket och nu behövs nya anpassningsplaner. Michaela Aschan, ursprungligen från Esbo, leder EU:s forskningsprojekt Clime Fish. I de politiska… Läs mer!

Elflyget är redan här


Flygindustrin förknippas med många miljöproblem, bland annat buller och koldioxidutsläpp. Det är svårt att tänka sig en framtid utan flygtransporter och lösningen kan bli eldrivna flygplan. Flygsektorn pekas ofta ut som en av de stora koldioxidbovarna, men hittills har… Läs mer!

Se hur lyckliga vi är!


För oss som bor här framstår Finland inte som det mest optimistiska landet i världen, men vetenskapliga studier visar att vi har all orsak att le. Vi är etta i världen och har slagit Sverige! Finland har på senare… Läs mer!

Snurrigt väder med polarvirveln på vift


Snöbollskrig i Rom och stelfrusna leguaner i Florida. Polarvirveln på norra halvklotet har fullständigt flippat ur i år och spridit arktisk snö och kyla långt söderut. Nu talar statistiken för att vi får smaka på sommar i maj. Minns… Läs mer!

Hur mycket hägrar guldklockan?


Det finns de som låter en app påminna dem om hur många dagar det återstår till pensioneringen – och så finns det sådana som John Cleese som inte kan sluta jobba fast de närmar sig 80 år. Om man… Läs mer!

Klockan klämtar för renkollisioner


Renar är inte kända för sin intelligens. I Finland har det årligen inträffat omkring 4 000 kollisioner mellan renar och fordon som framförs av människor, men tack vare nya tekniska lösningar håller olyckorna på att minska. Kollisionerna är i de… Läs mer!

Dags att bädda ner snön för nästa år


Hela skidindustrin står och faller med tillgången på snö. När vintrarna blir allt kortare behövs nya knep för att förvalta det vita guldet. Vintrarna är inte vad de har varit. Snart är det åter dags att inleda arbetet med… Läs mer!

Batteriteknologi i sväljbart mikroformat


Visionen om den kamerautrustade mikroubåten som kör runt i kroppen har hittills strandat på energiförsörjningen. Nu börjar de tredimensionella mikrobatterierna bli klara för marknaden – och det enda som är storskaligt är förväntningarna. Under flera decennier har det viskats… Läs mer!

Psykedeliska svampar kan bli depressionsmedicin


Redan de gamla aztekerna kände till att svampar kunde pigga upp humöret. Nu forskas det i psilocybin, som finns i toppslät­skivlingen och i en lång rad andra svampar, och som eventuellt kan bli en aktiv substans i framtidens antidepressiva… Läs mer!

Med ljudet som vapen i Havanna


I slutet av augusti förmedlades en rapport i de internationella nyhetskanalerna om ett misstänkt attentat mot USA:s ambassad i Havanna. Trots att vi under året vant oss vid märkliga nyheter från Trump-administrationen var Havannafallet ovanligt. Enligt Heather Nauert, talesperson… Läs mer!

Upptäckterna som gjorde världen roligare


Snart är det dags igen för forskarvärldens roliga timme. Ig Nobel-prisutdelningen har blivit en fest där forskare gladeligen visar upp sina seriösa vetenskapliga rön från en humoristisk sida. En del forskare har förhoppningar om ett telefonsamtal från Nobelkommittén i… Läs mer!

Solparadiset som drivs med olja


Kanarieöarna är så mycket mer än sandstränder och paraplydrinkar. Det budskapet kan man med viss regelbundenhet läsa i olika resereportage. Ja, Kanarieöarna lämpar sig också väl som studieobjekt för omställningen från fossila energikällor till förnybara. Det ter sig paradoxalt… Läs mer!

Snart kommer den personliga pollenprognosen


Pollenobservationer bygger fortfarande på ett samarbete mellan mänskligt öga och mikroskop, men inom några år ska pollenallergiker kunna få tillförlitliga prognoser på vilka typer av pollen som är på väg till deras näsor. Rinnande näsor och kliande ögon är… Läs mer!

Alla kan forska!


Inom vetenskapen klagas det ofta på krympande ekonomiska resurser, samtidigt som det finns allt fler frågor att besvara. Nu håller forskare på att väcka en sovande resurs – allmänheten. Medborgarforskning, ibland kallad citizen science eller crowd science, är ett… Läs mer!

Snyggast vinner valet


Valkandidater som står till höger på den politiska skalan är generellt snyggare än vänsterpolitiker. Ett fördelaktigt utseende har också en större inverkan på beslutet hos högerväljare än hos vänsterväljare. När en högerväljare inte har så bra koll på kandidaternas… Läs mer!

Skyll inte enbart på sömnen!


Man kan skylla allt på sömnbrist. Ilskna utbrott, koncentrationssvårigheter och klumpiga misstag. Ja till och med Tjernobylkatastrofen har förklarats med att personalen arbetade för långa skift. Det är inte bara björnen som vaknar till när det blir ljusare ute…. Läs mer!

Det digitala långfingret åt bilhetsarna


Dagligen dör 70 personer i trafiken inom EU. Det är som en förödande terrorattack varje dag. Offren är oftast lika oskyldiga, även om förövarna i trafiken saknar terroristernas onda avsikter. Den mänskliga faktorn står bakom nio dödsolyckor av tio… Läs mer!

Avhållsamhet föder framgång


Det är den tiden på året när alla njutningar som försakats under de senaste 12 månaderna ska återgäldas. Lönebonusen eller dividenden som tack för att man bet ihop och jobbade vidare när solen gassade utanför kontorsfönstret. Läckerheterna på julbordet… Läs mer!

Demokrati på sandlådenivå


Jag hade spaden först! Din mössa är ful! Jag bestämmer för jag är störst! Vardagen på daghem är en karikatyr av samhället och forskare ser tecken på att vi fortfarande fostrar barnen till ett system med toppstyrning. Dagisbarn vill… Läs mer!

Ingenjören ska rädda världen – igen


Overshoot Day inföll rekordtidigt i år. Redan den åttonde augusti hade vi gjort oss av med hela årets ranson av naturresurser, åtminstone enligt Global Footprint Network och Världsnaturfonden WWF, som samarbetar med uträkningen. På trettio år har ”Den ekologiska… Läs mer!

Matteprofessor räknar med mål


Fotboll kryllar av geometri. Det börjar med klyschan att bollen är rund, men mitt bland passningar, löpningar och tacklingar kan ett vant öga skönja både Delauneytriangulering och mosaikalgoritmer. Vad har FC Barcelonas passningsspel gemensamt med slemsvampars utbredning och Tokyos… Läs mer!

Protest mot dyr kunskap

Det är dags för ett Spotify med vetenskapliga artiklar. Vetenskapsförlagen tar hutlösa priser för rapporter som tagits fram av offentligt avlönade forskare på statliga forskningsanläggningar. Forskarvärlden tänker inte betala. Hur kan man minska belastningen på komponenterna i ett vindkraftverk?… Läs mer!

Allt drivs av personlighet


Flitig som en myra och arg som ett bi är generaliseringar som kräver modifikationer. Vi kanske inte ser de lata myrorna, eftersom de tar det lugnt någonstans i skuggan. Glada bin söker kanske konstruktiva lösningar på sina problem i… Läs mer!

Kamikazejobb

Allt fler japaner arbetar bokstavligen tills de stupar. Enligt myndigheternas statistik dog 1 456 japaner under en tolvmånadersperiod i hjärtattacker orsakade av arbetsstress. Mörkertalet antas ligga kring 20 000 fall per år i Japan. Japanska är ett språk med… Läs mer!

Denna flygning är rökfri


Flygindustrin står för två till tre procent av de mänskliga växthusgasutsläppen och hittills har få alternativa bränslen dykt upp på radarn. Nu tänder tobaksplantan solaris hopp om ett grönt tillskott. Rökning är skadligt, men tobaksplantor kan faktiskt göra nytta…. Läs mer!

Skola är bättre än stryk

Under hösten har de sociala trollen hetsat för hårdare straff för olika brott och till och med landets justitieminister har föreslagit att vi borde ta upp en diskussion om att återinföra dödsstraffet. Det är en sanning med modifikation att… Läs mer!

Nördarna övertar fotbollsplanen

Det är små marginaler, det lag som har den bästa algoritmen för dagen vinner. Ja, robotfotboll är inte så olik vanlig fotboll när det gäller eftersnacket, men förberedelserna är annorlunda. Ser du redan fram emot sommarens internationella fotbollsturnering? Bländande… Läs mer!

Nobelpris för örtforskning


Youyou Tu är verkligen en katt bland hermelinerna i galleriet av Nobelpristagare. Eller vad ska man säga när årets medicinpris går till en kvinna som utvecklat ett 1 700 år gammalt kinesiskt örtläkemedelsrecept? Hon delar priset med två mer… Läs mer!

Fluortanten, kom tillbaka


Just när tandtrollen höll på att bli utrotade fick de nytt plack att frodas i. Kommunerna drog ner på den förebyggande tandvården i 1990-talets ekonomiska depression och samtidigt smög sig godis- och läskautomater in i skolorna. Dessutom har de… Läs mer!

Plantoiden kommer


Fröet till en robotplanta som härmar växtrötter sås som bäst i Italien. Robotteknologin har hittills stirrat sig blind på att efterhärma människan och skapa den perfekta androiden. I några få undantagsfall har man hämtat inspiration från djurvärlden, som robothunden Aibo…. Läs mer!