Vetenskap, Torsten Fagerholm

Överlevnad med snäv marginal

En förödande solstorm som slår ut kritisk infrastruktur lär inträffa förr eller senare. För några år sedan var civilisationen möjligen en hårsmån från att tillfälligt slungas tillbaka till 1700-talet, enligt Nasa. Den 23 juli 2012 inträffade en extrem solstorm,… Läs mer!

Ett öppet sinne gnuggar geniknölarna

Genier fostras av städer, sprit (eller kaffe) och ett öppet sinne. Vad är det som skapar genier, och varför tenderar de att ploppa fram i grupper, geografiskt och tidsmässigt? Den frågan försöker journalisten Eric Weiner besvara i boken The… Läs mer!

Midnatt på havets botten

Vad lurar nere i de kolsvarta havsdjupen? Trots att de utgör 70 procent av världens yta och inhyser 94 procent av planetens levande arter vet vi förvånansvärt lite om världshaven. Vi har bättre kartor över Mars än över oceanernas… Läs mer!

Platt som en pannkaka

Att medeltidens människor inbillade sig att jorden är platt är en modern skröna. Det råder en seg uppfattning om att man under medeltiden skulle ha fantiserat om att jorden är platt, med risk för att segla över kanten på… Läs mer!

Knack, knack. Vem där?

Vem saknar inte lättsmälta förklaringar till dramatiska historiska, politiska eller sociala händelser? Tyvärr utgör paranoida teorier inte längre harmlös underhållning. Det verkar ha blivit trendigt med fantasier om bakomliggande, hemliga komplotter, fejkade ”nyheter”, ”alternativa” fakta och en postfaktuell attityd…. Läs mer!

Svaret är 42, men hur lyder frågan?

Dumma frågor förtjänar dumma svar. Efter 7,5 miljoner års funderingar förklarade superdatorn Deep Thought i bokserien Liftarens guide till galaxen att svaret på den ”yttersta frågan om livet, universum och allting” lyder 42. Försynt beklagade datorn att svaret är… Läs mer!

Myten om homo economicus

Den nyttomaximerande psykopaten är en myt, tack gode Darwin för det. Sedd från rymden liknar jorden ett klot. För enkelhetens skull kallar vi jorden ”rund” fastän den i själva verket är en smått tillplattad sfär med otaliga krumbukter. Likaså… Läs mer!

Nomen est omen

Yrke, karriär och livsbana – är våra öden skrivna i stjärnorna, eller snarare i våra namn? Nominativ determinism heter hypotesen enligt vilken människor tenderar att dras till arbetsområden som passar deras namn. Den österrikiske psykologen Wilhelm Stekel, Freuds tidigaste… Läs mer!

Vem vill leva till 100?

Vi lever längre tack vare bättre kost, sundare levnadsvanor, avancerade hälso- och sjukvårdssystem, mindre fetma och lägre blodtryck. Men vem vill leva till 100? (Förutom den som är 99). Finns det en övre gräns för den mänskliga livslängden? Jo… Läs mer!

Koka groda

Vi är blinda för smygande förändring, likt grodan i den metaforiska kastrullen. En groda som läggs i en kastrull med hett vatten hoppar ut direkt. Läggs grodan däremot i en kastrull med kallt vatten som sedan sakta värms upp… Läs mer!

Vi är rytmens slavar

Att vi har svårt för musik som är orytmisk eller har udda tempo är naturligt: människan söker struktur där struktur saknas. De flesta med två fungerande ben gillar att marschera, dansa, stampa foten eller nicka huvudet i takt. Under… Läs mer!

Sömnindustrin

Sömnbehovet är ärftligt och mer individuellt än man tidigare trott. För många är dogmen om åtta timmars sömn en ren stressfaktor. Har man sovit för lite på natten så vaknar man som Mr. eller Mrs. Hyde, inte ens morgon­kaffet… Läs mer!

Populära myter

”Till och med Einstein var dålig i skolan” – ett rent påhitt och alla latmaskars och obegåvades favoritundanflykt. Vilka andra myter borde förpassas till soptippen? Är fantasi viktigare än kunskap? Det finns mängder av belägg för Ein­steins färdigheter under… Läs mer!

Begränsad förståelsehorisont

Dramatiserande analogier är vardagsmat inom populärvetenskapen. Men riskerar färggranna ordval att mala sönder den vetenskapliga finessen? Vårt vardagsspråk är genomsyrat av metaforer: den biologiska klockan, livets höst. Detsamma gäller journalistiken, speciellt ekonomi och sport. Tänk IT-bubbla, börs­krasch eller fotbollsfeber…. Läs mer!

Blind tro är en reflex

Har du någon gång fallit offer för propaganda eller en konspirationsteori? Du är inte ensam. Viljan att tro är stark. En bra story lockar, kittlar fantasin. Faktaresistens är en ny folksjukdom. Att döma av sociala medier och det offentliga… Läs mer!

Einsteins dröm

Tiden antingen rusar, släpar sig fram dödligt långsamt eller står helt still. Vad är tidens väsen? Finns det en objektiv tid utanför vårt medvetande, en universell mekanism som tickar på i jämn takt? Filosofer, fysiker och språkvetare erbjuder olika… Läs mer!

Universums osynliga kitt.

Fysikens största gåtor heter mörk energi och mörk materia. De fyller världsalltet. Vi kan bara gissa oss fram till deras egenskaper. Ett femte element. Vi vet hur lite vi vet om mörk materia, för att parafrasera Sokrates. Redan grekerna… Läs mer!

Vår dagliga drog

Vårt dagliga dopamin, giv oss idag. Och förlåt oss våra snabblån. Såsom och vi förlåta oss själva. Startkicken är kemisk. Måndag morgon: fan också, är kaffet slut! Fredag kväll: suck av lättad. Korka en flaska rött, sträck ut benen… Läs mer!

Ljudkriget

Musikindustrins decibelkrig förstör musiknjutningen. En hifi-anläggning ska återge ljud utan förvanskning. Men inom musikindustrin verkar artister, producenter, management och skivbolag allt nojigare – de känner en press att försöka överrösta varandra. Trenden har blivit allt vanligare: inspelad musik låter… Läs mer!

Gränslös tvärsäkerhet

Varför tror vi att vi vet mer än vi vet? Våra hjärnor lurar oss. År 1999 visade psykologerna David Dunning och Justin Kruger vid Cornell University att människor tenderar att missbedöma sin egen kompetens. Först testades verbal och logisk… Läs mer!

Fackidiotens välsignelse

Den långtgående specialiseringen är en grundbult inom det moderna samhället. Samtidigt verkar forskare, politiker och allmänheten ha allt svårare att förstå varandra. “A scientific truth does not triumph by convincing its opponents and making them see the light, but… Läs mer!

Columbus mindervärdeskomplex

Är jorden unik i universum? Evighetsfrågan matar ändlösa spekulationer bland science fiction-nördar. Scif-fi-hobbyister älskar självbetraktelse: att grunna på vår egen litenhet och obetydlighet i universum. Rymdsignaler till ett avstånd på 100 ljusår har finkammats på tecken på intelligent liv… Läs mer!