Höstfest med Oktoberfest

ANRIK ÖLFEST. Maten på Oktoberfest är lika traditionell som själva festligheten. Foto: Frank Bauer

Efter sommaren följer en rad festligheter som tycks pågå ända till trettondag i januari. Från sensommarens villafester och kräftskivor prickas kalendern av skördefest, oktoberfest, Halloween, Mårten Gås, lillajul, första advent, Lucia, julafton osv. Många av dessa festligheter har en koppling till skörd eller religion, även om de med åren blivit mer eller mindre kommersiella.

Gör det själv. Bratwurst och surkål
400 g surkål
200 g rökt sidfläsk
1 gul lök
1 syrligt äpple
2 msk smör
3 dl grönsaksbuljong
10 st svartpepparkorn
1/2 tsk brödkummin
salt
Till servering:
8 st bratwurstar
tysk senap
Tärna sidfläsket och bryn det i en gryta med smöret. Skala och hacka löken och fräs den en stund med sidfläsket. Skala, kärna ur och skär äpplet i tärningar. Tillsätt det tärnade äpplet, surkålen och kryddorna i grytan och rör om. Späd med buljong så att kålen hela tiden är täckt med vätska. Låt grytan puttra på låg värme i ca 1 – 1 1/2 timmar och tillsätt lite vätska om kålen verkar torr.
Då surkålen är klar, bryn korvarna och servera dem med kålen, tysk senap och svalt öl.

Bröllopsfest. En av de största av alla höstens fester är utan tvekan Oktoberfest i München. Festen har sin bakgrund i den sjudundrande bröllopsfest som hölls för den bayerske prinsen Ludvig I av Bayern och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen den 12 oktober 1810.

Traditionen att fira den kejserliga bröllopsdagen fortsatte med en hästkapplöpning ute på en äng, ”Wiesn”, utanför centrum och år 1880 började man sälja stora mängder öl på festområdet.

I dag är Oktoberfest ett spektakel utan like som orkestreras med tysk precision in i minsta detalj. På det enorma området, som liknar ett nöjesfält, reser de sex Münchenbryggerierna och andra krögare 14 stora och 15 mindre festtält med cirka 100 000 sittplatser totalt.

Stämning. Oktoberfest har inspirerat liknande festivaler och festligheter i hela världen och i Kanada och USA finns Oktoberfester som till och med har fler deltagare än originalfesten i München. Däremot finns det ingen fest som kan slå originalet vad beträffar tradition och stämning.

Att utgå från att Oktoberfest är en supfest utan like är långt ifrån sanningen. Det unika med festen är stämningen, gemenskapen och den enorma variationen av program, musik, mat och dryck på festivalområdet – bland de tiotals festtälten finns något för alla. Den yngre publiken föredrar de mer fartfyllda tälten medan barnfamiljer och äldre gäster kan välja mellan caféer, biergarten, karuseller och en mängd andra restauranger.

Många huvudroller. Förutom den obligatoriska klädutstyrseln har maten och förstås ölet en central roll på Oktoberfest. Öppnandet av det första fatet öl är startskottet för den 16 dagar långa festligheten. Det riktiga Oktoberfestölet bryggs endast av Münchens bryggerier och håller samma stil år efter år: ett maltigt, gyllenbrunt, välbalanserat och friskt öl med en alkoholstyrka på 5-6 % som passar fint till kötträtterna som serveras i öltälten.

Alternativet är ett mörkt öl eller en grumlig och fruktig weissbier. Eller tyskt vin, förstås. På matsidan är det svårare att välja: kyckling grillad på spett, bratwurst med surkål, grislägg med knapersvål, schnitzel, brezelkringla, skivad rättika osv. Inklämd på en bänk tillsammans med tyskar och andra turister, med en mass, dvs ett enlitersstop öl, och en stor portion mat framför sig kan festen börja. Kryddad med bajersk musik och allsång fortsätter ölfesten till midnatt.

Oktoberfest hemma. Ett besök på den riktiga Oktoberfesten i München är en oförglömlig upplevelse. Men i väntan på resan är det lätt att ordna en egen skuggoktoberfest hemma med vänner. Receptet är enkelt: gott inhemskt eller tyskt oktoberöl, en stor gryta surkål och läcker, stekt bratwurst.

Prost – Oktoberfesten kan börja!