Profilintervjuer

Businessmoral på allvar

F 3 17 parad

I den undre världen är det raka puckar. Är du ohederlig straffas du snabbt. Rödbergens porrkung Tom Sjöberg finns ännu här. Är förklaringen att han egentligen är väldigt hederlig? Hederlighet är ett begrepp med många bottnar. Tom Sjöberg började… Läs mer!

En bergstopp i taget

F 2 17 parad

Tom Lönnroth har klättrat i karriären tack vare målmedvetet fokus på att göra ett bra jobb. Nu är han bostads­finansieringsdirektör på Hypo. Han varnar för en skuldfälla bland de finländska husbolagen. Den finländska modellen på bolånemarknaden har alltid varit… Läs mer!

Designhumor med pokerface

w_Forum_1_17_pärm

Med talang för formgivning, bloggande och bitsk humor ger multimediepersonligheten Kasper Strömman sig in på att spå framtiden. På det ovanligt tjocka visitkortet står ”Menestyjä” (framgångsrik person – alternativt streber, enligt Google translate) i guldbokstäver mot svart bakgrund. ”Jag… Läs mer!

Grävgruppen granskar Ankdammens maktstrukturer

forum_11_2016_pa%cc%88rm

Det går att producera god journalistik utan tunga, centralstyrda eller hierarkiska strukturer. Men hur lönsamt är det? Lina Laurent och Annica Lindström triggade en smärre mediestorm då de satte Konstsamfundet under lupp. Konstsamfundets förmögenhet på cirka 500 miljoner euro… Läs mer!

Han hjälper andra sikta högt

f-10-16-pa%cc%88rm

Christoph Treier är coachen som sparrar både idrottare och företag till toppresultat. Tack vare en rallyvärldsmästare fick han fart på sin egen karriär. En företagsledare har mycket att lära sig av toppidrott. Det viktigaste är vikten av motivation, säger… Läs mer!

Varje fynd kräver ett ton av slit och flera uns tur

w_f-9-16-pa%cc%88rm

Fördomsfrihet och långsiktighet är grundvillkor inom placeringsservice och startup-investeringar. Det vet Niklas Geust som stötte på en guldåder inom fondbusinessen och numera sparrar små, hungriga bolag som vill lämna ett positivt avtryck. Tillsammans med några andra unga män vid… Läs mer!

Från textil till pansar

f-8-16-pa%cc%88rm-w

Teknik handlar om så mycket mer än mekande med oljiga motorer eller mikroskopiskt finlir i laboratorier: Jenny Jensén på Patria gör detektivjobb vid krävande försäljning av pansarfordon. Hur gör man resan från en uppväxt i Hangö där man drömmer… Läs mer!

Lamor borstar bort oljan

Forum 7 pärm

Oljesaneringsföretaget Lamor har utvecklats till världens ledande i sin nisch. Den avgörande vändningen kom våren 2010 då oljeriggen Deepwater Horizon exploderade i Mexikanska golfen och familjeföretaget från Borgå inkallades för att bygga upp en samordningscentral för oljeuppsamlingsarbetet. “Inom 36 timmar kunde… Läs mer!

Sexmiljardereurosfrågan

Forum 6 2016 pärm

Havet inom den tidigare så stabila energisektorn stormar, en cocktail av dramatisk marknadsutveckling och motstridiga politiska beslut förstärker varandra. Hur ska Finlands energijätte Fortum navigera vidare? Tidigare täljdes guld på elproduktion. I dag mår de flesta europeiska elproducenter uselt…. Läs mer!

Hon vill kombinera affärer och etik

Forum 5 2016 pärm

Att sträva att tillgodose själva människan inom ramarna för business är inte naiv idealism. Samtidigt genomgår affärslivet ett etiskt brytningsskede, menar Cecilia Mickos. I höstas jobbade Cecilia Mickos, då ännu 25, som praktikant på BetterDoctor i San Francisco, ett… Läs mer!

Mission: Positiv risktagning

Forum 4 16 pärm

Niklas Odenwall vid Nordnet vill inspirera varje finländare att ta ansvar för sin finansiella framtid i gör-det-själv-anda. Att utmana status quo gör ont. Inom affärsverksamhet ska det leda till bättre, effektivare och snabbare resultat. Samt billigare, ur kundens synvinkel…. Läs mer!

Människan i fokus

Forum 3 pärm

Är Finland tillräckligt ödmjukt och nyfiket för att överleva i den digitala djungeln? Landet är i akut behov av en mental nollställning, menar Clarisse Berggårdh som jobbar med digital marknadsföring. Efter att ha arbetat med marknadsföring och medier i… Läs mer!

Med pengar och hjärta

Forum 2 2016 pärm

Makro och mikro, kropp och själ – de utgör en helhet. Både inom finans och inom medicinsk forskning. Det vet Jannica Fagerholm, vd för Signe och Ane Gyllenbergs stiftelse. Jannica Fagerholm är vid sidan om  ”Kobbe” Bergh och ”Toffe”… Läs mer!

Ekonomen på catwalken

Finansproffset som sadlade om. Kjell Sundström lämnade en lång bana i finansvärlden och som skattmästare vid Stiftelsen för Åbo Akademi för att se över strategin i modeföretaget Seppälä.

Kjell Sundström lämnade Stiftelsen för Åbo Akademi för att hjälpa Stockmann omforma strategin. En åtgärd var att sälja modehuset Seppälä. Där deltar han som styrelseproffs i omstruktureringen och går in som delägare. Det tycks vara på modet att tidigare… Läs mer!

Allt handlar om vilja och mod

F11_parm

Ann Wahlroos-Jaakkola, vd för Picnic, har ingen personlig erfarenhet av glastak. Hon jobbar aktivt för att sparra kvinnor till krönet av företagsvärlden. Ann Wahlroos-Jaakkola har knappt hunnit träda in i fotostudion förrän hon själv inleder intervjun genom att notera… Läs mer!

Konsten att gasa och bromsa

Forum 10 pärm_rgb

Det gäller att säga ”stopp” precis då allting pekar upp, upp, upp. Det vet Sveriges riksbankschef Stefan Ingves. Forum passerar en septemberdag den rigorösa säkerhetskontrollen in i den massiva, bunkeraktiga granitbyggnaden. I Riksbankshuset i centrala Stockholm har tiden stått… Läs mer!

Bankiren som blev modemogul

Forum 9 Pärm

Frank Svenfelt är Wärtsilä-ingenjören från Larsmo som blev internationell bankir med säte i London och Dubai. Nu är han vd för det finländska mode- och designföretaget Samuji i Helsingfors. När Forum träffar Svenfelt en oktobermorgon i Helsingfors har han… Läs mer!

Hon skapar strategisk HR-kemi

Forum 8 2015 pärm för webb

Johanna Söderström vid Dow Chemical är den enda på sin arbetsplats som går med ett leende på läpparna då det är snö och minus 18 grader Celsius. Sin positiva syn på vardagen har hon ärvt från sin livsfilosof –… Läs mer!

Med råg i ryggen

Skål. Henrik Creutz (till vänster) tog för två år sedan över Malmgård efter sin far Johan, som ännu är med i verksamheten och agerar värd för slottsguideturerna. frånvaro av stråförstärkande kemikalier utan vilka modern råg mejas ner av första bästa regn, konstaterar Johan och Henrik Creutz.

Säg Malmgård och många tänker på öl. Men gården i Pernå är också en föregångare inom ekologiskt lantbruk i Finland och ett flitigt besökt turistmål. Johan Creutz tog över hemgården Malmgård i Pernå 1992 efter en karriär i den… Läs mer!

Recept för positiv prestation

Ingenting kommer färdigt serverat. Man ska medvetet bygga nätverk. Ju högre ledare, desto mer ensam är du. Det här jobbar jag ofta med mina kunder kring, säger Christina Dahlblom.

Både höga chefer och specialister lyssnar då Christina Dahlblom presenterar forskningsbaserade fakta som hjälper människan att nå sin fulla potential inom yrkeslivet. På några månader kan blyga ingenjörer genomgå en metamorfos där de blir drivna, vågar utmana, ta ställning… Läs mer!

Restaurangkejsaren i Dubai

Markus Thesleff är finlandssvensken som skapat sig ett restaurangimperium i Dubai.

Thesleff är finländaren som egentligen aldrig har bott i Finland. Han hade inte ens fyllt ett då familjen flyttade ut i världen. Han har bott i Belgien, Argentina, Spanien, USA, Sverige och England och talar sex olika språk. Han… Läs mer!

Hon genomskådar aktiebubblorna

Forum 4 2015 pärm

Vi är stockpickers. Vi måste se nästa trend innan den är här. Det säger Birgitta Lindholm, delägare i tvåkvinnoföretaget T & B Capital och guldtränare i handboll. Det är inte vardag i Finland att två kvinnor startar ett eget… Läs mer!

Med skämtet i rockärmen

Med humor som yrke. André Wickström tar sitt jobb – att vara rolig – på fullt allvar.

André Wickström har levt på humor sedan 2003, på den lön som publiken betalar, utan fondpengar eller statliga bidrag Den unge André Wickström hade en vilja att uppträda. Standup var en hobby sedan 1995, inspirationen kom från SVT-programmet Släng… Läs mer!

Hon är van vid att det stormar

Laura Langh-Lagerlöf är vd för familjerederiet Langh Ship och van vid havet sedan barnsben.

Bakom Laura Langh-Lagerlöfs smärta, chica och lugna uppenbarelse göms en verklig dynamo. Eller vad sägs om kombinationen vd för ett rederi, fyrbarnsmamma och aktiv kommunalpolitiker, med en man som flänger jorden runt  i sitt jobb, givetvis i shippingbranschen. Själv… Läs mer!

Wärtsilä ångar på

Forum 1 15 parm

Wärtsilä är ingen dinosaurie. För att överleva i 180 år måste ett bolag ständigt omskapas och integrera ny teknik i befintlig verksamhet. Wärtsilä beräknar att bolaget kan erbjuda upp till 60 procent av värdet i ett fartyg. Det inkluderar… Läs mer!

Leker katt och råtta med cybermonster

Spioner 
och brottslingar är experter på att gömma sig, så att du inte ser vad som händer, säger F-Secures vd Christian Fredrikson.

Webben är det perfekta verktyget för övervakningsstaten och de kriminella. F-Secures vd Christian Fredrikson hjälper medborgaren och konsumenten återta makten. På 20 år har vi genomlevt en internetrevolution. En ny generation har vuxit upp med online i modersmjölken. Webben… Läs mer!

Det gäller att skapa rätt blandning

Camilla Wikström är utbildad kemist, men har sedan 2009 varit chef för Metsä Fibres massafabrik i Äänekoski.

Kristinestadsbördiga Camilla Wikström har några extra spännande månader framför sig. Hon har lett Metsä Fibres nuvarande massafabrik i Äänekoski sedan 2009. Fabriken ska enligt planerna ersättas med en ny och massivt större bioproduktfabrik 2017. Den nya jätten beräknas kosta… Läs mer!

Prickskytte med global målmedvetenhet

Skjuter skarpt mot rätt målgrupp. Catharina Stackelberg hjälper nordiska företag att sikta rätt i den globala konkurrensen.

Hur träffar man mitt i prick i den skarpa globala tävlan? Fråga Catharina Stackelberg. Länge klarade sig Finland tack vare kvalitativa produkter och effektiva processer. I en globaliserad, digital värld räcker det inte till. Konsumentens makt växer. En bra… Läs mer!

Odlar tillväxtföretag med gröna fingrar

Forum 9

”Vår inre censurstation och rädsla hindrar oss från att prova det vi skulle vilja göra”, säger Marianne Saarikko Janson som lämnade ett prestigefyllt juristjobb och startade eget. Med 9,9 i medeltal på skolbetyget är Fondias Marianne Saarikko Janson knappast… Läs mer!

Prånglar kaffe till turkarna

Forum 7 14 pärm

Robert Paulig är mannen som på allvar introducerade specialkaffe i Finland 1987. ”För att inte låta utländska tillverkare fylla den luckan i finländsk kaffekultur”, som han uttrycker saken. En annan orsak var att Robert Paulig året innan hade slutat… Läs mer!

I karriärhissen

Forum 6 14_pärmen

Finlands kanske tyngsta vd Henrik Ehrnrooth lotsar bolagsstjärnan Kone mot nya höjder och bevarar samtidigt en kontrollerad privat fasad. I januari, då Kones vd Matti Alahuhta steg ned från tronen, upprepade styrelseordförande Antti Herlin sin farfars ord: ”Ett bra… Läs mer!

Verkkokauppa.com redo för vidare vyer

Henrik Weckström är IT-chef på nyligen börsnoterade Verkkokauppa.com, den finländska e-handelns föregångare.

Verkkokauppa.com, den finländska e-handelns föregångare, börsnoterades i våras. Maj månads profilartikel presenterar bolagets IT-chef Henrik Weckström som arbetat på företaget sedan det var en liten uppstickare. Allt började med några datortillbehör som företagets vd Samuli Seppälä  hittade på att… Läs mer!

Mjölkar pengar i Estland

Forum 4 14

Landet med mjölk och honung. Bankiren Joakim Helenius förmedlar investeringar i före detta Sovjet sedan 20 år och driver lönsamt jordbruk i Estland. Hisnande utveckling varvas med krascher. ”Långsiktighet är en dygd”, lyder mottot för Joakim Helenius. ”Om 10… Läs mer!

Svart pärla ur furuskog

Forum_3_14_pärm

Michaela von Wendt vill lyfta Lundia på nytt. Den dammiga stämpeln skalas bort och bestående värden som design, hållbarhet och inhemsk tillverkning betonas. Michaela von Wendt anländer till  intervjun i ett par mockastövlar med röda sulor, och berättar att… Läs mer!

Rebell med en mission

Rebell med en mission

Man behöver inte kunna sy för att grunda ett framgångsrikt klädföretag. Envishet, rådighet och en rejäl dos charmig fräckhet tar en mycket längre. Det var dags för den sista omgången av startupföretag som presenterade sig för investerare på Slush-konferensen… Läs mer!

Linus talar ut om Linux

Torvalds pärm

Linus Torvalds är en inspirationskälla av rang för tekniknördarna. Han lutar sig tillbaka i stolen hemma i Portland, Oregon, väl medveten om att Linux-principen är framtiden för industrin. Taxichauffören muttrar för sig själv och stirrar med misstro på sin… Läs mer!

Tänker utanför basfodralet

Forum_12_13

Det är inte många finländska varumärken som synts på de stora amerikanska talkshowerna det senaste året. Tom Stenbacks logo hör till undantagen. Hans basgitarr har kompat Miley Cyrus både i Saturday Night Live och Today Show på NBC och… Läs mer!

“Snabba cash är en myt”

Forum_11_13_cover

Placeringsnestorn Kim Lindström har bevittnat euforiska bubblor och nattsvart paniksäljning på börsen. Själv har han hållit en långsiktig placeringslinje och kunnat sova gott. Kim Lindströms livshistoria går från fattigdom till ”ekonomiskt oberoende” via aktier. Efter att ha sysslat med… Läs mer!

Peka på det du vill ha!

Kioskeds vd Micke Paqvalén och designchef Charlotta Turku,

Finländska Kiosked går i bräschen för interaktivt innehåll på webben. Butiken kan finnas inne i bilder, videosnuttar eller spel, vilket öppnar för impulsköp. ”När du ser en fin bild på en strand kan du gå direkt och boka resan där”, berättar… Läs mer!

Hon jagar nya succéföretag

marika af enehjelm1

”Den finska energin och framåtandan är imponerande.” Det säger Marika af Enehjelm som hjälpt till att investera hundratals miljoner euro i medelstora bolag i Europa, och numera är nyutnämnd chef för Finlands riskkapitalförening (FVCA). Enligt henne har Finland redan… Läs mer!

Täljer guld på charmtroll

sophia Jansson1

Med 68 år på nacken säljer den flodhästliknande Mumin­karaktären som aldrig förr, kanske tack vare att figurgalleriet fortsättningsvis förvaltas med ömsint men sträng hand av Tove Janssons arvtagare. ”Jag är absolut ingen affärskvinna, och jag hade inte alls tänkt… Läs mer!

”Vi är på rätt väg”

nordea2

De strängare regler som påförs bankerna är nödvändiga. Nu måste bara finjusteringen blir den rätta, säger Nordeas Casper von Koskull, som under sin långa bankkarriär har hunnit uppleva många kriser. ”Vi måste minnas att marknaderna repar sig och kommer… Läs mer!

Nya tag i Rettig

Hans_Sohlstrom_Foto: Kalli

Rettigkoncernens vd Hans Sohlström ser den miljövänliga teknologin som en megatrend, och räknar med att Nordkalks kalkstensprodukter kommer att användas allt mer för att rena utsläpp från industri, transporter och jordbruk. Familjebolaget ska vara mer värt då det ges… Läs mer!

Påverka hellre än exkludera

Magdalena Lönnroth

Att placera ansvarsfullt handlar i dag inte i första hand om att utesluta bolag och branscher som upplevs problematiska. I stället försöker placeraren vara aktiv och påverka bolagen i positiv riktning. ”Ibland är det bättre att som ett första… Läs mer!

De tror på nätverkets möjligheter

Carola Teir-Lehtinen, Christina Dahlblom och Linda Tverin

Ett bra nätverk är a och o i arbetslivet. I takt med att fler kvinnor avancerar inom näringslivet skapar de sina egna nätverk, som motvikt till herrklubbar och jaktlag. Diamanten, Kristallen och Tiistaiklubi är exempel på nätverk för kvinnor…. Läs mer!