JAS Gripen i thailändsk stridsövning mot Kina

Min ekonomikrönika publicerad i Norrköpings Tidningar:

Fem av de tolv Gripen stridsflygplan från Saab som Thailand har just avslutat en nästan två veckor lång övning tillsammans med sex av kinesiska flygvapnets ryska Sukhoi SU-27. Övningen ”Falcon Strike” var avsedd att ”strengthen relationsship and unity” mellan Thailand och Kina.

Flygbasen Korat 250 kilometer nordost om Bangkok närmare gränsen till Kambodja har mängder med svenska vapen; också spaningsutrustningen Erieye på gamla Saab 340, ursprungligen civilt flygplan, vidare fyra Ericssons Giraffer för luftövervakning samt ett okänt antal av Bofors 40 mm luftvärnskanoner.

I juni föreslog den svenska vapenexportutredningen att tillstånd i framtiden inte ska ges till diktaturer. Frågan är om stats- och försvars ministrarna i regeringen verkligen vill att förslaget ska bli lag.

Thailand har redan hört sig för om att köpa ytterligare sex Gripenplan utöver de tolv. Thailands regering från maj 2014, som ofta kallas militärjuntan även i thailändsk press, har visserligen utlovat val. Men de har uppskjutits till tidigast mitten av 2017.

De kinesiska flygplanen i den pågående övningen är baserade i Guangzhou, som vi har benämnt Kanton, en historisk hamn för svensk export till Kina som kopian av det förlista 1700-talsskeppet ”Götheborg” besökte under stor uppmärksamhet 2006. För övrigt var de ryskkonstruerade flygplanen i övningen av samma typ som överraskande flög mot svenska kusten påsken 2013 när svenska stridspiloter pinsamt nog hade påskledigt.

Det kan tyckas märkligt att Thailand som varit en nära allierad till USA nu inlett militära samövningar med kommunistiska Kina, länderna gränsar inte till varandra. Flygbasen Korat var exempelvis en av amerikanska flygvapnets viktigaste flygbaser utanför Vietnams gränser under drygt tio år fram till Vietnamkrigets slut 1975, eller det ”amerikanska kriget” som det heter här.

Men USA har liksom EU visat missnöje med den thailändska militärkuppen. De kyligare politiska förbindelserna har snabbt fyllts av en charmoffensiv från Kina och Ryssland.

Både statliga och privata ryska officiella organisationer har tecknat avtal om utökad handel exempelvis med stora thailändska tillverkare av bildelar. Vidare ska Ryssland importera burkmat från Thailand, sedan importen från EU kraftigt minskats som motåtgärd till EU:s sanktioner mot Ryssland.

I gengäld ökar Ryssland exporten till Thailand av olja, stål och konstgödning. Och i mars ska juntaledaren Prayut, general och premiärminister, på officiellt besök i Moskva.

Än en gång besannas den gamla erfarenheten att handelssanktioner leder till att vacuum snart fylls av andra.

Dela:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*