Kaj Arnö

Kämpa för Europa!

Upp till kamp för Europa! Eller är det malplacerat att stämma upp till sameuropeisk kampsång? Nejdå. Just nu, mitt uppe i pågående brexit och efter en våldsam folkomröstning i Katalonien är tidpunkten tvärtom den rätta att mana till besinning…. Läs mer!

Du med, och jag med #dammenbrister #metoo

Debatten kring temat #metoo (och det färska finlandssvenska initiativet #dammenbrister) har pågått redan länge. Jag har stött på många som känner sig vilsna och inte vet hur de skall förhålla sig, må det så vara av rädsla att säga… Läs mer!

Klandrar Kaj kapitalismen?

Ibland förtvivlar man. Eller skäms, för nivån av dogmatisk enfald i argumentationen för marknadsekonomi och kapitalism. Med sådana vänner behövs inga fiender. Kaj Arnö hanterar politiska traumata genom att grubbla över samhällets uppgifter. Jag är född på 1960-talet och… Läs mer!

Rädsla säljer

Sex säljer, heter det. Men rädsla verkar sälja ännu bättre. För vilken annan orsak finns det att det som betecknas som terrorism ges så mycket uppmärksamhet, av media, läsare, politiker och väljare? Kaj Arnö hanterar politiska traumata genom att… Läs mer!

Tyskland går till val

Aldrig förr har Tysklands inflytande varit så stort som nu, åtminstone under de senaste sjuttio åren. Ekonomin blomstrar, skattepengarna flödar in och förbundskansler Angela Merkel prisas internationellt som den fria västvärldens anförare. Då borde väl allt vara väl förspänt… Läs mer!

Politikerrykten

Nyss på besök i Kanada försökte jag utreda om alla kanadensare är lika förtjusta i Justin Trudeau som omvärlden. Resultatet? Ja och nej. Kaj Arnö hanterar politiska traumata genom att grubbla över samhällets uppgifter. Ja: Förstås är han populär… Läs mer!

Splittrade av en gemensam kultur

Vilket är ditt förhållande till USA? Hur tänker de på andra sidan Atlanten? Hur resonerar amerikaner, då de väljer president, eller en ny bil, eller vad som kommer på lunchtallriken? Mer grundläggande: Vad betyder begrepp som ansvar, religion, förnuft,… Läs mer!

Lugnet i stormen

Allting går inte åt helsike inom politiken. Tyskland mår bättre än någonsin, speciellt i relation till de länder landet traditionellt sett som sina förebilder: USA (med Trump), Storbritannien (med brexit) och Frankrike (med hot om Le Pen). Kaj Arnö… Läs mer!

”Alla människor är födda lika …”

”Alla människor är födda lika – utom republikaner och demokrater.” Det sa Groucho Marx. Men denna kolumn handlar om en helt annan Marx, nämligen Karl. Kaj Arnö hanterar politiska traumata genom att grubbla över samhällets uppgifter. Att Marx (alltså… Läs mer!

Kosmopolitbubblan

Vad är nationalstater bra till? Vilken betydelse ska man tillmäta dem, och med vilken logik? Hade någon för ett par år sedan spekulerat att detta skulle bli inledningen till min hundrade Forum-spalt (för det är det), skulle jag ha… Läs mer!

Ur led är tiden

Politik betyder ursprungligen ’statskonst’, och avser som regel alla de åtgärder och handlingar som hör till det allmänna livet (kommuner, stater, mellanstater), och inrymmer allt från diskussioner om offentliga angelägenheter till statlig verksamhet och organisation. Kaj Arnö hanterar politiska… Läs mer!

Bokens framtid

Riktiga bokmalar är 2 millimeter långa insekter som gillar lim i papper och bokryggar. De påträffas i boksamlingar och arkiv, högst sällan på läsplattor. Kaj Arnö tar ett steg tillbaka in i den analoga kunskapsvärlden via bokklenoder samt impulsköp…. Läs mer!

Färskvara

En bokmal angriper i första hand gamla böcker. Åtminstone ser jag det så för min inre syn. Men denna månads bokmal har aptit på färskvara, på något nyskrivet. Kaj Arnö tar ett steg tillbaka in i den analoga kunskapsvärlden… Läs mer!

Affärsbokskanon

Kan du din Peter Drucker? Eller har du någon annan husgud inom affärslitteraturen, vars böcker du tycker att alla borde känna till? Med de orden börjar en väckelsesång, som i lätt omvandlad form gjort karriär som snapsvisa. Kaj Arnö… Läs mer!

Språkglädje

Uppvuxen under enspråkigt svenska förhållanden har jag inte lärt mig något extra språk gratis. Boken har hjälpt mig på traven. Nej, inte som en vän i den akuta nöden på främmande territorium, utan som en ledsagare mot ett större… Läs mer!

Gör det själv

Bokmalen slukar böcker. Men mitt i allt slukande kan somliga bokmalar inspireras till ombytta roller. Falstaff, fakir publicerade i tiden (1894) ”En hvar sin egen professor”, med ”allt menskligt vetande i sammandrag”. Dagens teknik (2016) gör det möjligt för… Läs mer!

Sommarlitteratur

Sommaren är här. Med sol och regn, semester och arbete, släkt och vänner, på landet och i stan. Och med tid för böcker, kombinerat med redan nämnda somriga fenomen. Kaj Arnö tar ett steg tillbaka in i den analoga… Läs mer!

Bokhyllan

”Visa mig din bokhylla, och jag säger dig vem du är” är säkert en överdrift. Som fingeravtryck betraktat hör ens bokhyllor dock till de tydligaste. Och bättre frön till samtalsämnen på fester får man leta efter: Är värdinnan marxist?… Läs mer!

Das Buch

Får Volkswagen göra reklam för Das Auto i hela världen, må jag väl få skriva en spalt om Das Buch i Forum? Jag vill slå ett slag för den tyska boken, jag vill inspirera Forums läsare att läsa böcker… Läs mer!

Stolpe in

Kaj Arnö tar ett steg tillbaka in i den analoga kunskapsvärlden via bokklenoder samt impulsköp. Kaj Arnö tar ett steg tillbaka in i den analoga kunskapsvärlden via bokklenoder samt impulsköp. Bergsrådet Tor Stolpe, vd för Wärtsilä 1978–88, blev i… Läs mer!

Varför läser Kaj?

Jag är en oförbätterlig bokmal*. Och jag tror att mitt öde delas av rätt många andra Forum-läsare, ingenjörer som ekonomer. Årets spalttema från min sida har därför blivit just böcker, men inte nyaste nytt, alltså inte konkurrens med Forums… Läs mer!

Utopi och dystopi

Kaj Arnö reflekterar över IT-trender ur ingenjörens, ekonomens och användarens synvinkel. IT-TRENDER. Kaxige Kaj (teknikfrälst IT-entreprenör, ex-programmerare) får mothugg av sitt alter ego Skeptiske Sigurd (dilettantisk filosof, världsförbättrare) då han prisar utvecklingen mot en allt ljusare framtid. Scenen: Nördig… Läs mer!

Efterfrågan utan utbud

IT-TRENDER. Marknaden verkar inte fungera. Tekniken erbjuder fantastiska möjligheter att möta användarens verkliga behov, men ingen tycks se affärsmöjligheterna. Jag talar om platsbunden information: Allt som har med kartor att göra, med GPS, med platser, med rutter. Förr var… Läs mer!

Nördstödd turism

Kaj Arnö reflekterar över IT-trender ur ingenjörens, ekonomens och användarens synvinkel. Jag ser fram emot en semester på Madeira i november. Att vandra, åka korgsläde, äta espada, sådant som i alla tider lockat folk till ön med evig vår…. Läs mer!

Offrad frihet

Kaj Arnö reflekterar över IT-trender uringenjörens, ekonomens och användarens synvinkel. Vid det här laget torde det stå allom klart: IT gör det enklare att använda information om oss mot oss. Det här gäller information vi själva mer eller mindre… Läs mer!

Lösenordshelvetet

Kaj Arnö reflekterar över IT-trender uringenjörens, ekonomens och användarens synvinkel. Hade Dante Alighieri haft tillgång till modern IT, är jag rätt övertygad om att han tillägnat en nivå av helvetet eller åtminstone skärselden till dem som skapat våra problem… Läs mer!

Slack och andra frälsare

”Mejl blir du aldrig av med”. Föreställ dig ett plågat ansikte och en blaserad huvudskakning. ”Inte ens internt inom bolaget”. Ansiktets innehavare har under årens lopp sett många initiativ komma och gå, alla med syfte att få bukt på… Läs mer!

Vilsna färdigheter

Vad bör gemene Forum-läsare kunna 2015, vad IT beträffar? Så där alldeles själv, alltså? Frågan är inte lätt, och rentav lite provokativ. Stora chefer delegerar. Äldre (de som fyllt 40) kan och vill kanske inte hänga med i alla… Läs mer!

Beroende

Det är valtider. Ett val är inte lätt, för då man gjort sitt val, får man stå sitt kast. Inom IT betyder det här inte att man måste vänta i fyra år tills man nästa gång kan påverka; i… Läs mer!

Generationskostnader

Generationsskiften medför kostnader i tid och pengar. Det är inte bara lagringstekniken och dess hårdvara som ändras, utan också formaten och därmed förbunden mjukvara. Lyckas jag mot förmodan överföra Basic II-programmen lagrade på 5 1/4 tums disketter från min… Läs mer!

IT-trender och västerländska grundvärden

Kaj Arnö reflekterar över IT-trender ur ingenjörens, ekonomens och användarens synvinkel Ibland är det bekvämt med bil. Vissa platser når man enklast med bil, såsom många besiktningsstationer. Med IT känns det ibland på samma sätt: Ett antal lösningar riktar… Läs mer!

Tillbakablick

Året närmar sig sitt slut. Men det gör inte Green Elk, så jag vill blicka framåt i decemberspalten. En titt i backspegeln passar därför november: vilka lärdomar har Green Elk givit? Vad skulle jag göra annorlunda, med de erfarenheter… Läs mer!

Talang överskattas

Jag läser gärna. Både skön- och facklitteratur bildar själen och danar medborgaren, utöver det rena underhållningsvärdet. Även om jag i regel gör långa lovar kring allt vad butiker heter, är bokhandlar en plats där jag låter mig förföras till… Läs mer!

App-låder för PhoneGap

Inte en sekund för tidigt: Vår app är lajv! I skrivande stund ligger ännu bara Android-varianten i Google Play, medan iPhone-varianten går igenom den mänskliga förhandsgranskningen för iTunes Store. Enligt tidigare erfarenheter tar den minst två veckor för en… Läs mer!

Skaffa användare

User Acquisition Plan kallas det på engelska, vilket låter fint och trovärdigt. Frågan bakom begreppet är bestickande enkel: Hur ska vi lyckas få användare? Hur ser logiken ut, med vilken Green Elk förväntar sig bygga upp en användarbas? ”Du… Läs mer!

Affärsplan

Green Elk må stå för en sund livsstil, men är inte startat som ett företag dömt att föraktfullt kallas för ”lifestyle business”. Därmed avses företag som med möda går runt, och som finns till främst för att möjliggöra ett… Läs mer!

Kodning enklare än någonsin

Det var sämre förr. Jämfört med idag var det besvärligt för programutvecklare att hitta bra förebilder, att bygga upp sin kodningsmiljö, att distribuera sitt program, att hitta ut ur återvändsgränder då man kört fast. Programmering är idag betydligt enklare… Läs mer!

Tidsspillan

Det finns många trådar att hålla reda på då man bygger företag. Det skall rekryteras, produktutvecklas, marknadsföras, byggas användarbas, finansieras, skötas byråkrati. Allting hänger ihop. För varje delområde vore det enklare att gå vidare, om de övriga delområdena var… Läs mer!

Radikal omstart

Nytt år, nya tag. För min del innebär 2014 inte bara ett nytt spalttema i Forum, utan också ett nytt företag, med en verksamhet som kombinerar erfarenheter från uppbyggnad av en massrörelse (likt MySQL) med något jag börjat vurma… Läs mer!

Visuell kommunikation biter

Skriftlig kommunikation har länge varit något vi alla förväntas behärska, oavsett yrkesval. Redan i årtionden har vanliga dödliga använt i stort sett samma verktyg som författare och journalister: Vi har haft råd med papper och penna, skrivmaskiner, kopiering och… Läs mer!

Slagsmål!

Ibland urartar kommunikationen. Knytnävarna flyger, om inte fysiskt så åtminstone verbalt. Sker detta, är det i så fall motpartens fel, och inte ens eget; det är väl de flesta av oss ense om, särskilt i stridens hetta. I Paulanertältet… Läs mer!

Kunden förnedras

 Företagen kommunicerar som krattor. IT-branschen visar vägen hur man effektivt kan använda ny teknik för att fjärma sig från kunden, men andra sektorer som låtsas betjäna konsumenter – energi, bank, försäkring, resor – ligger inte långt efter. Vad jag… Läs mer!

Platon hade gjort väl ifrån sig på Facebook

Kommunikation sker idag mer publikt än någonsin förr. Inte var det många som förr i tiden skrev insändare i tidningen, men desto fler är det som idag skriver publikt synliga kommentarer och inlagor på webben. Inte för intet talar… Läs mer!

Internetdiet

Kaj Arnö

Sommaren visar verkligheten från en annan sida. Vi utsätter oss själva för andra vanor, av egen fri vilja, eller av omständigheternas tvång. Vänner och bekanta svarar på mejl och Facebook-meddelanden i en makligare takt än vanligt; nästan ingen urskuldar… Läs mer!

Rätt och fel: tio rättesnören

Kommunikation är medmänskligt umgänge. Goda rättesnören för kommunikation kan därmed anses vara åtminstone besläktade med goda etiska rättesnören i allmänhet, om man tolkar temat tillräckligt fritt. Och det har jag gjort med vett och vilja. Jag har grubblat på… Läs mer!