Nicholas Anderson

Nicholas Anderson är oberoende rådgivare och konsult inom finans, infrastruktur och klimatförändring.

Måste det vara så svårt att investera och konsumera hållbart?

Att använda dina pengar för att shoppa eller investera är riskabelt. Dåliga beslut kan döda dig, din familj och resten av världen. Det är svårt. Det du trodde var ett hållbart val kan visa sig vara katastrofalt. Plastpåsar är… Läs mer!

Finsk elektricitet är dyr

Distansarbete förutsätter tillgång till elektricitet – rejält med elektricitet. Vi använder el för matlagning och värme, men också för videokonferenser och telefonsamtal, för att skriva, läsa och sända rapporter, göra kalkyler, och vi är alla tvungna att använda el… Läs mer!

Investera genom att klå skrämsel- och girighetsindexet

Jag har investerat pengar i nästan 60 år och jag fortsätter att undra hur det ännu är möjligt att bankirer, fondförvaltare, finansrådgivare och talrika journalister alltjämt tror på världens största myt: att de vet eller kan förutspå vad som kommer… Läs mer!

Centralbanker eller Centralblunder?

Efter att ha arbetat inom banking och finans för merparten av mitt liv, något som jag fortfarande går igång på, har jag aldrig riktig förstått vad folk på centralbankerna sysslar med hela dagarna. När jag började jobba 1971 kände… Läs mer!

Vad gör Ode till en så ypperlig mötesplats?

Under den böljande vågen av det långa vita taket sitter runt 890 personer och läser, pratar, lyssnar eller dåsar i Helsingfors nya ”folkpalats”, Ode. Det är den väldiga nya biblioteksbyggnaden i Helsingfors, bredvid Helsingfors centralstation. Ode är verkligen populärt,… Läs mer!

Berätta inte skräckhistorier!

Det var julafton och min fru och jag diskuterade min nästa kolumn till Forum. Vi satt i vår vedeldade bastu, på vårt sommarställe på en holme utanför Ekenäs. Veden sprakade, ångan fräste och idéerna flödade. ”Jag skulle gärna skriva… Läs mer!

Krigströtthet i medierna

Ett lands demokrati kan stå stadigt på två ben endast om det har en oavhängig press som övervakar näringslivet, politikerna och tjänstemännen. Dagstidningar existerar för att förmedla lokala och övriga nyheter som kan påverka eller påverkar läsarna, nu eller… Läs mer!

Jobba är bra, för ung och gammal

Arbete är en av de bästa investeringarna i ditt liv, liksom utbildning och familj. Det kan inte ifrågasättas att unga människor måste hitta ett jobb så snart det är möjligt eller praktiskt; i dagens samhälle kan du inte leva… Läs mer!

Brexit är ännu en version av dålig bolagsstyrning

US Business Round Table gjorde en stor tjänst för mänskligheten genom att fastslå att ”aktieägarvärde” inte längre är hörnstenen i businessevangeliet enligt Messias Milton Friedman. Nu är den nya Messias JP Morgans vd Jamie Dimon, som i egenskap av… Läs mer!

Bara dumbommar behåller eller köper obligationer i dag … håll kvar dina aktier

Placeringsmarknaden för obligationer och depositioner har förändrats radikalt efter finanskrisen 2007–08. Det här betyder att den traditionella portföljteorin och -praktiken baserad på diversifiering är redo för sophögen: denna mod fungerar inte just nu. Under de senaste tio åren har… Läs mer!

Vi kunde alla må bra av en rejäl dos Kina – trots allt

Har du någonsin kontemplerat att vi kanske behöver en kraftpol som Kina som motvikt till excesserna hos andra tungviktare på världsarenan? Ännu nyligen trodde vi alla att despoter inte längre kan komma till makten i västvärlden, men vi kunde… Läs mer!

Många skäl att vara cynisk, rädda världen – och vara lycklig

Chefredaktören bad mig skriva en munter kolumn eftersom sommaren är runt hörnet. Han kommer att bli verkligt lycklig, för jag har beslutat visa hur vi kan rädda världen. Den här frågan måste betraktas pragmatiskt. Om vi handlar nu, kan… Läs mer!

Liemannen löser våra bekymmer


Kära läsare! Ursäkta min taktlöshet då jag tar upp din förestående död, men frågan behöver diskuteras och diskussionen kan inte reserveras endast för dem som har intressen att bevaka (som gärna fortsätter att åtnjuta status quo!). En tumregel är… Läs mer!

Vi är de nya datalordernas slavar


I dag kan man inte titta på kriminalsåpa utan att polisen eller säkerhetstjänsten kollar videoinspelningar från kameror på allmänna platser och kammar igenom andra digitala spår för att lösa brott. Det har vi undersåtar också accepterat som det nya… Läs mer!

Sanning eller konsekvens: ”Vi sänker skatterna!”


”Read my lips: no new taxes” lovade George H.W. Bush under presidentkampanjen 1988, och bröt senare löftet. Lägre beskattning är en stor lögn som lätt slinker ur politikers munnar inför val, både från vänster och höger i det politiska… Läs mer!

Smart röstande kan ge bättre liv, utbildning och lägre skatter

Att rösta handlar inte om att gilla ett trevligt ansikte eller signalera att en kandidat är trovärdig. Det är lätt att fabricera dessa två resultat med en spinndoktor, alltså professionell politisk marknadsförare. Det är därför politiska partier älskar att… Läs mer!

Dags att pensionera vårt gamla pensionssystem

De enskilda finländska pensionsfonderna är jämförelsevis små och ineffektivt administrerade. Men det hör man aldrig sägas högt, för deras styrelser, direktörer och över 100 administrativa representanter för arbetstagar- och arbetsgivarorganisationerna har alla intresse av att bevara status quo. Tre… Läs mer!

Låt inte trafikministern lägga sordin på din jul!

Personligen hatar jag numera julen! Men i början av 1950-talet när jag var barn var det spännande att vakna på juldagen i ett iskallt sovrum och hitta ett örngott i ändan av sängen fullt med presenter som sockor, läderhandskar,… Läs mer!

Äga eller hyra lägenhet – stugsemester eller hotell?

Tidningarna skriver om hur ’de unga’ vill resa och bo på hotell eller hyra lägenheter hellre än att äga ett fritidshus eller skog Finland. Det är som om världen förändras radikalt, medan vi gamlingar lever lyckliga i en numera… Läs mer!

Ditt testamente är inte så himla viktigt!

Jag avskyr att lyssna på jurister och skatteexperter som pratar på om uppgörandet av testamenten. De bara upprepar samma gamla historia som har fastställts i finsk lag redan för decennier sedan. När du dör, ärver dina barn allt du… Läs mer!

Domedagen kommer – och någon pension behöver du aldrig

Rubriken ovan är förvisso nonsens, och du kan ignorera den, men jag har åtminstone fångat din uppmärksamhet!  Du kommer alldeles säkert att behöva pension en dag. Men i sommar har en hel massa hänt i Finland och i andra… Läs mer!

Tänk på avståndet mellan de superrika och oss andra. ”Vi behöver inte kändispolitiker, lika lite som vi behöver kungar och drottningar.”

Dammet efter det kungliga bröllopsspektaklet har lagt sig … Jag flyttade till Finland i början av 1970-talet, eftersom det brittiska kungahuset och dess rika överklassvänner levde ett sorglöst och liv i överflöd, medan andra ur arbetar- och medelklassen –… Läs mer!

Skyldig eller icke – inför Sannings-kommissionen

Kolumnisten ombads av Forums chefredaktör att skriva en kolumn som synkroniseras med vårens ankomst, med ljus och solsken efter den gångna vinterns iskalla avslut. Men detta passade inte er kolumnist, som ser våren som en tid av förnyelse; och… Läs mer!

PR-offensiv erbjuder ”himlens nycklar”

Australien är ett stort vackert land med hett väder största delen av året, långa sandstränder, berg, sjöar, höjder, tropiska och subtropiska skogar, ändlösa bushlandskap, rikt djurliv, fiskar och miljoner marindjur – och de vidunderligaste fåglar som sjunger hela året…. Läs mer!

Lektioner i dynamisk förändring

Jag har jobbat i Singapore i sammanlagt 4 år – i två perioder för 30 och 10 år sedan. Ett färskt kortvarigt återbesök till Singapore visade att utvecklingen där inte sackat av, och att det lilla landet expanderar genom… Läs mer!

Finlands välbevarade hemlighet

Jag har tillbringat många veckor i Kina under de senaste åren, och helt nyligen studerade jag igen vid Mandarinskolan i Haikou, huvudstaden på ön Hainan. I Kina bevittnar man verkligt extrema skillnader i hur människor lever och bor. I… Läs mer!

Digitala lösningar kostar pengar – och frihet

Förväntningarna på fördelarna med datorisering är fortsatt höga. Digitala innovationer lovar viktiga framsteg inom kunnande. Och visst: vi har sett många positiva fördelar med ökad datakraft och ny mjukvara, men riskerna med nätverk, skenande kostnader, intrång i privatlivet och… Läs mer!

Snart finns ingen återvändo

Det var en gång en praktisk, ung kvinna vid namn Kate, som tyckte att ekonomin – i den form denna disciplin undervisas och praktiseras i dag – har sina brister och bygger på högst osäkra antaganden. Senare upptäckte hon att… Läs mer!

Rån och inga visor – skinnar regeringarna skattebetalarna?

Sommaren 1972 började jag jobba på en bank. Min karriär inom finans fortsatte till 2013. Jag har sett hur centralbanker och ekonomer försökte hantera de ekonomiska cyklerna och inflationen genom justeringar på 1 eller 2 procent i penningreserven och… Läs mer!

Förblindad av ideologi och makthunger

Finlands regering är kanske en av de mest katastrofala på årtionden. Min kritik härstammar ur att regeringen har kört igång många jättestora projekt utan vederbörlig planering, utan noggrant beaktande av faktiska kostnader eller av möjliga konsekvenser. Det handlar om… Läs mer!

Är all övervakning värd sitt pris?

Moment 22 (Catch-22), en satirisk roman av Joseph Heller från 1961, är en berättelse om cirkelresonemang. Det enda sättet att bli frikallad från militärtjänst är att vara galen, men för att bli frikallad måste man ansöka om detta –… Läs mer!

AI är ingen trollformel

Artificiell intelligens är inte en dröm, men kan visa sig bli en atombomb. Utbildning är den enda pålitliga vägen till en tryggad framtid. Vi har en statsminister och en kommunikationsminister som envist upprepar samma mantra: De talar om artificiell… Läs mer!

Investera i barn!

Jag har alltid sagt att det finns tre fina investeringar vem som helst kan göra under sin livstid, men i själva verket finns det fyra! Jag insåg inte detta förrän jag blev uppmanad att skriva om ämnet i den… Läs mer!

Finland tar guld i monopolklassen

Jag vågar påstå att inget land i Västeuropa har koncentrerat så mycket ekonomisk makt i händerna på så många olika oligo- eller monopol. Låt oss göra upp en lista. 1. Två detaljhandelsjättar, S-gruppen och Kesko, kontrollerar sammanlagt mer än… Läs mer!

Anställa en medarbetare? Kom igen.

Kan du tänka dig att sätta upp ett litet företag och jobba hemifrån, eller helt ensam i ett litet kontor, utan någon medarbetare? Jag satte upp en egen firma för fyra år sedan efter att ha arbetat för andra… Läs mer!

Populism är opium för folket

Som en före detta brittisk skolpojke, jurist, bankir och Londonbo har jag fortfarande starka band till Storbritannien, även om jag inte bott där sedan 1972. Jag har följt med händelserna i Storbritannien under närmare 60 år och sett hur… Läs mer!

Spela inte tärning med vårdreformen!

 Jag betalar gärna skatt för bastjänster som hälsovård, utbildning, omsorg för unga och äldre, fungerande transportnät och säkerhet. Denna kombination av normala tjänster för alla medborgare gör Finland till ett bra land att leva i. Här finns goda möjligheter… Läs mer!

Vad Little Africa kan lära oss

Rwanda kallas ”Little Africa” – ett tryggt litet land med mycket att erbjuda oss i Norden. I fjol inbjöds jag att arbeta som finansrådgivare för ett nytt flygfält i Kigali, Rwandas huvudstad. Jag minns att jag tänkte: ”Vem i… Läs mer!

Fintech – det nya gänget

I senaste nummer utredde jag storbankernas växande makt och inflytande. Men hur är det med utmanarna, de så kallade fintech-nykomlingarna – alltså finansteknik-bolagen? För det första, fråga dig själv: skulle du låta dina personliga sparmedel förvaltas av små, icke-försäkrade,… Läs mer!

Lever bankerna på lånad tid?

Medier frossar i framtidsscenarier där etablerade banker kan slås ut av små, smidiga startups, så kallade fintech-aktörer som snart kan ersätta traditionella banktjänster med snabba, flexibla mjukvarulösningar. Argumenten för påståendet att bankerna lever på lånad tid lyder enligt följande:… Läs mer!

Varning för fartblinda banker

Deutsche Bank är en storbank med 100 000 anställda i 70 länder, grundad 1870 för att stöda Tysklands utrikeshandel. Banken hade kontor i Shanghai, London och Buenos Aires. År 1881 landsteg DB i Ryssland för att finansiera en järnväg som… Läs mer!

Bankers privilegier, skattebetalares risker

Många tror att finanssektorn är global, men det är en myt. Det finns ytterst få verkligt globala banker. Snarare finns en massa stora nationella banker som dominerar de flesta nationella marknader och åtnjuter skyddade marknadsandelar. Horder av mindre lokalbanker… Läs mer!

Brexit, Bryssel, alltsammans

Jag är europé: jag har bott och arbetat i fyra länder här. Jag kämpar för våra demokratiska rättigheter och stöder frihandel och arbetandes fria rörlighet. Men Brexit är en vändpunkt med enorma implikationer för Europa. Vi måste ta itu… Läs mer!

Unga överlevare

Scientific American publicerade 2013 ett sammandrag av färska undersökningar, som bekräftar att läsandet av samma information ur en bok resulterar i snabbare och mer effektiv inlärning än skärmläsning. Hur kan då tre mycket unga människor vända upp och ner… Läs mer!

Dags för en ny Marshallplan

I januari besökte jag Västra Kapprovinsen i Sydafrika och gjorde ett uppehåll på vingården Boschendal, tidigare hem för Cecil Rhodes– kolonialtidens rika affärsman och politiker med aptit för diamanter och vinodling. I Kapstaden, i Stellenbosch och många andra städer… Läs mer!