Livsstil

Vårens bästa finländska stil-investeringar

Om du bara tänker göra en investering i din stil denna vår, så låt den vara inhemsk! De flesta av våra finländska mode- och accessoardesigner och varumärken är väldigt modesta och gör inte mycket väsen av sig. Därför har… Läs mer!

Thaimout i Phuket

Streetfood. I Thailand lönar det sig att äta enkelt, också på gatan.

På Thailands största ö Phuket vid landets sydvästkust finns det mesta man kan önska. Den 48 kilometer långa ön bjuder på stora och små stränder, naturreservat och turistfällor, djungel och berg samt hotell och restauranger i alla kategorier –… Läs mer!

Goda stiltips för 2017 av Sveriges modeelit

Utmanare och dandy. Årets bäst klädda kvinna och man Veronica Maggio och Weeping Willows Magnus Carlsson. Maggio utmanar de traditionella stilreglerna medan Carlsson är den moderna dandyn som troget håller fast vid sin skarpa retrolook.

Sveriges största och creddigaste modefest Elle-galan har gått av stapeln med ett hejdundrande 20-årsjubileum på anrika Grand Hotel i Stockholm. Här utsågs allt från årets designer till årets bäst klädda man. Forum har träffat dem alla för att sammanfatta… Läs mer!

Weekend i Stockholm

I en panna. På nya finbistrot Portal serverar Årets kock Klas Lindberg bland annat löjrom från Kalix med potatis.

En weekendkryssning till Stockholm är aldrig fel, speciellt inte under de många helgerna efter julen och på vårvintern. Ett alternativ för att kunna pressa lite mer ur weekenden är att välja ett billigflyg redan på fredagen och få två… Läs mer!

Matkonst på ny nivå

w_natural-machines-1423852457-8125

Pepparkaksbak – det låter mysigt och idylliskt. I verkligheten är det ofta deg som fastnar i kaveln, mjöl över hela golvet, barn som kivas om största hjärtformen, brända pepparkakor och kristyr som inte alls bildar så fina mönster som… Läs mer!

Superceller ersätter superbär

Cellpod är en bioreaktor för hemmabruk.

Att odla sina egna morötter är en dröm för många. Men den som petat ner morotsfrön i jorden vet att det tar tid innan man kan skörda. Den som inte har morotsodlartålamod kan i stället snart odla sina egna växt­celler… Läs mer!

Den etiska pälsen – och lädret – alla vill ha

Pretty in pink. Bedårande liten rosa läderjacka av hjortskinn för barn.

Nu kan du bära päls och läder med gott samvete. Råvaran till designer Marita Huurinainens kreationer kommer från inhemska vilda djur som fällts under reglerade, ansvarsfulla och etiska jaktförhållanden. Resultatet är det enda etiska läder- och pälskonceptet i världen…. Läs mer!

Fingerfärdig stressmätare

Ring som håller koll på stressnivåerna.

”Hur mår du?” ”Vänta, jag ska kolla appen.” ”Hur sov du i natt?” ”Ett ögonblick, jag ska ladda över infon.” Vi är inte där än. Men teknikskeptiker ser en risk att vi utlokaliserar vår uppfattning om hur vi mår till… Läs mer!

Full koll på farten

Aktivitetssensorn Reimago placeras i en ficka i barnets kläder.

Barn rör sig mycket då de leker. Hoppar från stenar i skogen, kör med bilar i sandlådan, spelar fotboll, bygger snögubbar och cyklar runt. Men exakt hur mycket rör de sig en vanlig dag? Uppnår de den färska finländska… Läs mer!

Två sidor av Bron

Idyll. I svenska Österlen ligger Talldungens Gårdshotell, berömd för både sin mat och vinlista.

För tjugo år sedan innebar en matresa till Köpenhamn vanligtvis några smørrebrød med øl och kanske middag på en finare fransk restaurang. Och en rød pølse som mellanmål. I dag har Öresundsbron bidragit till en dynamisk matregion på båda sidor… Läs mer!

Tid är dyrbart

Mekaniska klockor går aldrig ur mode. Det unika hantverket och designen måste respekteras. Klockor ur Sarpanevas höst- och vinterkollektion.

Oberoende om du bär en vintage, industriell, exklusiv, militär eller sport – klockor väcker känslor, bygger broar, inger samhörighet och kan få främmande vuxna män att kramas. Vad du som affärsmänniska bär för urverk på handleden är av stor… Läs mer!

Man kan inte säga nej till en varm öl i Kina

Skyskraporna i Shanghai skriker ut att Kina är en stormakt. Det lönar sig för utlänningar att beakta de lokala egenheterna i landet för att etablera sig. Foto: Bo Ingves

Rubrikens ordlek syftar på två typiskt kinesiska fenomen: här dricker man inga kalla drycker och kinesiskan saknar ord för ’nej’. Kina är inte bara utmanande språk- och skriftmässigt utan även digitalt. Det är bättre att förekomma än förekommas. Reser… Läs mer!

Bildoping

Luften tätnar. I storstäder som Shanghai talar man om väldiga trafikmängder varje dag. Med tanke på att det produceras nästan 100 miljoner fordon per år är renare avgaser ett måste – men gårdagens bilar hänger med länge än.

Det är kanske inte så farligt om en bil puffar ut lite extra kväveoxider. Men då det snart produceras över 100 miljoner fordon per år i världen blir bilden en annan. Den nuvarande EU-standarden för mätning av utsläpp och… Läs mer!

Krogregn över Helsingfors

Finnjävlar. Henri Alén och Tommi Tuominen hedrar Finlands traditionella mat på restaurang Finnjävel.

Denna vår kan Helsingfors stoltsera med en osannolikt aktiv restaurangvinter bakom sig. Kring 15 nya restauranger har öppnat under det svalare halvåret, och de flesta av dem med ett seriöst och intressant matkoncept. Vi börjar med höstens stjärnskott Basbas,… Läs mer!

Sommarbilen: Ford Mustang

Glidare. V8:an mullrar förtroendegivande när Ford Mustangen sakta men hörbart smyger fram längs Brunnsparkens panoramalandskap.

Ett empiriskt test visar att öppen sportbil med riktig testosteronmotor appellerar främst till människor i övre medelåldern och yngre män. Det talas om förlängning av en viss kroppsdel när det gäller vissa typer av bilar som främst köps av… Läs mer!

Finansnavet Leeds

”501 städer du måste se”. ”Favoritstaden i Storbritannien 2004”. ”Bästa engelska staden utanför London 2005”. Tja … Det har alltid fascinerat mig hur man marknadsför en tråkig produkt. En sömnig bok, en enformig film, en ointressant bil. Eller en… Läs mer!

Mellanösterns matmirakel

Att Dubai delar åsikter lär man sig snabbt inför resan. Men med en flygtid på dryga sex timmar från Helsingfors och säker sol lockar denna märkliga stad, som vuxit upp ur sanden på bara dryga 20 år, allt fler… Läs mer!

Matresa till Ryssland

I Finland är Ryssland alltid aktuellt, hur goda eller dåliga de politiska relationerna än är mellan länderna. Vårt grannskap, vår långa gemensamma historia och den kultur som vi delvis delar gör det svårt att helt klippa banden mellan oss…. Läs mer!

Finland är EU-domstolens stamgäst

För lite, för sent.Vehos vd Kenneth Strömsholm tycker att det enda positiva med en liten skattesänkning egentligen är att den inte ställer till det för bilhandeln.

Den tillfälliga bilskattelagen på personbilar som trädde i kraft 1958 fyller hedervärda 58 år. Numera är Finland det enda EU-landet förutom Danmark som uppbär bilskatt i ordets egentliga bemärkelse. Ändå lovade den finländska regeringen att stegvis slopa bilskatten i… Läs mer!

Restaurangguiden byter färg

Estnisk elegans. Noa, som ligger vid stranden utanför Tallinn, blev tvåa i Estland. I dag råder det ingen brist på information om mat och restauranger. Webb, TV, tidningshyllan, smarttelefonens appar och radion är översvämmad av mat, recept, kockar, restaurangtips… Läs mer!

Nystart för Opel Astra

På väg uppåt. Nya Opel Astra är lättkörd, rymlig och tyst. Allt är inte perfekt med bilen men helheten känns lockande. Nya Opel Astra ger så mycket valuta för pengarna att den kan ge märket  ett klart försäljningslyft. Bilen… Läs mer!

Matstaden Tammerfors

Grisigt gott. Bertha’s kockar dominerar restaurangscenen i Tammerfors med tre populära restauranger.

Tammerfors förblir för många finländare endast en genomfartsstad mellan huvudstadsregionen och norra Finland. Men som en mångsidig kulturstad omgiven av åsar och vackra insjöar är staden alltid värt ett besök. Att Tammerfors redan i många år varit en av… Läs mer!

Weekend i Budapest

Uteservering. Charmiga och stillsamma Hotel Gerloczy ligger i kärncentrum av Budapest.

Elegans. Borkonyhas sidfläsk med paprikasås. Då nya resmål konstant dyker upp glömmer vi lätt vilka storslagna städer och sevärdheter som ligger i Östeuropa. Ett bra exempel på detta är den mäktiga miljonstaden Budapest med arkitektoniska pärlor i alla historiska… Läs mer!

Dinosauriens tid är snart förbi

Land Rover Defender

Land Rover Defender lär vara den enda bil som drottningen av England ägt personligen. Men snart har bilen kommit till vägs ände. Och tur är det, kan elaka röster säga, för det här är en bil man endast vill… Läs mer!

Höstfest med Oktoberfest

ANRIK ÖLFEST. Maten på Oktoberfest är lika traditionell som själva festligheten. Foto: Frank Bauer

Efter sommaren följer en rad festligheter som tycks pågå ända till trettondag i januari. Från sensommarens villafester och kräftskivor prickas kalendern av skördefest, oktoberfest, Halloween, Mårten Gås, lillajul, första advent, Lucia, julafton osv. Många av dessa festligheter har en… Läs mer!

Bokrecension: Reinfeldts mellanbokslut

Fredrik Reinfeldt: Halvvägs Albert Bonniers förlag, 2015 Lagom till sin femtioårsdag ger Sveriges förre statsminister Fredrik Reinfeldt ut ett mellanbokslut över sin politiska karriär. Skrivandet har han finansierat med den ministerfallskärm som svenska ministrar åtnjuter efter förlorat riksdagsval. Det… Läs mer!

Öst är bäst i Skåne

Väldoftande. Glada bagare på Olof Viktors.

Att resa uppger många idag som en av de viktigaste sakerna i livet. Orsaken till resandet varierar – vissa upplever att storslagna sevärdheter och kulturupplevelser är det viktigaste, medan andra tycker att ett rofyllt ställe med god mat är… Läs mer!

Nya Volvo XC90 fyller stora skor

Nya Volvo XC90. Fast många kvinnor indikerar att de inte bryr sig om bilar, log förbipasserande flickor oväntat glatt då man gled fram i den här bilen.

För ett år sedan provsatt Forum nya Volvo XC90. Nu har den stora men lätthanterliga och relativt snåla bilen provkörts och befunnen tung. Volvo XC90 är en avgörande bil för märkets framtid i USA där Volvo Personvagnar stadigt tappat… Läs mer!

Road trips with dad

Technicolor. Monument Valley i södra Utah utgör scenen för många vildavästernfilmer och personifierar därför    för många det mytiska vilda västern, väster om Mississippifloden.

Tre veckor på vägen i USA visade klart att landet bokstavligen lever på hjul. Mängden massiva pickupar med tomma flak känns lite märklig i den kontexten. Route 66 var den första tanken när min son, 22, föreslog en pappa-son… Läs mer!

Elbilen du inte hinner i kapp

Smäcker. Trots sina svepande linjer erbjuder Tesla totalt 800 liter bagageutrymme. Framme sitter man rymligt men i baksätet är det inte lika läckert, åtminstone inte för längre personer.

Kinderna sugs in och huvudet trycks mot nackstödet när jag accelererar upp till motorvägen och lämnar alla wannabe-sportbilar långt bakom mig. Jag sitter alltså i elbilen Tesla Model S Dual Performance. Med en total effekt på 700 hk –… Läs mer!

Vilse med restaurangguiden

Danska Noma med Rene Redzepi är världsbäst enligt 50-Best listan.

Att hitta rätt restaurang är inte lätt idag. Informationen finns, men frågan är hur man ska hitta den. Tryckta restaurangguider, mattidningar, dagstidningar, webbsidor, bloggar, Facebook, Twitter eller en av apparna för smarttelefon eller pekplatta – det är frågan. De… Läs mer!

Nya Ford Focus charmar

Nya Ford Focus är kompakt men rymlig bil med fina köregenskaper.

Ansiktslyftade Ford Focus är en bil som blir bättre ju mera man kör med den. Inne är bilen radikalt nydesignad. Det knapphelvete som tidigare dominerade mittkonsolen har ersatts med en pekskärm. Det låter misstänkt med en pytteliten motor på en… Läs mer!

Forum provkör: Ford Mondeo

Världsbil med amerikanska förtecken. Nya Ford Mondeo är lättkörd, snygg och tyst på landsvägen.

Nya Ford Mondeo är snygg att se på med sina svepande linjer och kraftiga bockningar.  Bilens premiumegenskaper kommer bäst till sin rätt på landsvägen, för varken motorn eller nabbdäcken hörs i störande hög grad in i bilen, inte ens… Läs mer!

Matklassiker i Milano

Designmecka. Adressen 10 Corso Como är en bra introduktion till Milanos designvärld.

Italien har ofta kallats för världens bästa land för mat och vin. Vad gäller vinet är det svårt att slå ett land med högalpint klimat, medelhavskust, bergskedjor som sträcker sig längs med hela landet, vulkanisk mark och bördiga slätter…. Läs mer!

Forum provkör: Volkswagen Passat

Som långfärdsfordon är VW Passat en fin bil att slappna av i, men smäckra linjer är inte alltid optimala för tillgängligheten.

Nya Volkswagen Passat bedömdes av en sällsynt enig bilpress i Finland och i Europa till årets bil 2014. Forum ingick i biljuryn i Finland och presenterar bilen i det nyaste numret. Slutomdömet är att bilen genomgående håller hög klass, att… Läs mer!

Matlandet Jämtland

Skidbacken på gården. Copperhill Mountain Lodge i Björnen har lägenheter, spa och restauranger.

I snart hundra år har svenskar, finländare och andra turister på vårvintern rest norrut för att uppleva fjällvyer, skidning och kanske en gnutta nordlig exotik. I Sverige börjar fjällen och skidningen mycket längre söderut än i Finland och i… Läs mer!

Estland har funnit formen

Kenneth Nars skriver om trender i restaurangvärlden och ger tips om kulinariska upplevelser nära och fjärran.

I Finland har vi en gammal vana att hålla ett öga på vad som sker i Sverige. På 1990-talet talade man i Helsingfors med stolthet om våra första ”Stockholmskrogar” (bland annat Maxill), och suktade efter minsta lilla trendvind från… Läs mer!

Forum i skyn

2 000 euro. Ungefär så mycket kostar det att ta sig till skyarna med en fullt fotoutrustad drönare.

Alla människor har väl någon gång drömt om att kunna flyga. Nu är det billigare än någonsin. Mild oktoberkväll i Helsingfors. Som skapt för luftfotografering ur hittills otänkbara vinklar och perspektiv! Utrustad med en HD-kamera dokumenterar Forum aftonrodnaden vid… Läs mer!

Matlandet down under

Kenneth Nars skriver om trender i restaurangvärlden och ger tips om kulinariska upplevelser nära och fjärran.

Att av misstag föreställa sig den australiska huvudstaden Sydneys matscen som en lantlig version av den brittiska pubkulturen med dålig mat, blajigt öl och tölpig service är så långt från sanningen man kan komma. Av Kenneth Nars Sanningen är… Läs mer!

Slår luren i örat på lurendrejare

No show.. Inspirerad av senaste Arvopaperi försökte Forum nå Rysslands president Vladimir Putin, men han finns inte (ännu) i Truecallers svällande databas.

Ett okänt nummer ringer, är det kanske en säljare? Känns det obehagligt att svara? Vill du veta exakt vem som lurar i andra ändan? I många hem och företag samlar telefonkataloger och Gula Sidorna damm, eller åker direkt i… Läs mer!

Matlust på Åland

Michael Björklund utvidgar ständigt sin repertoar på Smakbyn med nya produkter, drycker och evenemang.

Åland har i alla tider haft en speciell status som ögruppen mellan Finland och Sverige. En sak som vi inte alltid noterar är att det åländska köket bildar en helt egen matregion i Finland. Visst finns det stora likheter… Läs mer!

Radhusracer

I Volkswagen Sportsvan kör man ungarna till hobbyer och raggar inte brudar.

Nykomlingen Volkswagen Golf Sportsvan är så tillmötesgående åt alla håll, att den inte väcker några stora känslor. Reglagen sitter där de ska, bilen rullar snällt iväg  när man trampar på gasen och turbomotorn på 150 hk ger bilen ett… Läs mer!

Går på vätgas och luft

Gasbolaget Woikoski skaffade i vintras en vätgasdriven Hyundai ix35 för att slå ett slag för vätgasbilar i Finland.

Antalet vätgasstationer fördubblades nyligen när Finlands andra station öppnades i februari i hamnen i Nordsjö. Den första öppnade i fjol, på fabriksorten Voikoski av alla ställen. Förklaringen är att orten är högkvarter för gasproducenten Woikoski som vill bygga ut… Läs mer!

Gastronomiskt gränsland

På gränsen. I franska Menton promenerar man över till italienska sidan på en kvart.

Bland södra Europas alla lockande kustregioner har Frankrike genom tiderna stoltserat med en av favoriterna bland både charterturister, konstnärer, jetsetare och tågluffare. Côte d’Azur, eller Rivieran om man så vill, har sedan slutet av 1800-talet lockat långväga besökare med… Läs mer!

Midsommar i Skåne

Mums. Daniel Berlins mästerliga kockande kan bestå av kalvbräss med murklor och harsyra.

Då Stockholms krogvärld börjar vara bekant för många finländare ska man minnas att Sverige är betydligt mer än bara Stockholm. Åker man söderut väntar Göteborgstrakten, Bohuslän och Skåne med en mängd nya upptäckter i matväg. Att Skåne har en… Läs mer!