Livsstil

Oslos nya ansikte

Bland Nordens huvudstäder är Oslo den som antagligen gått igenom de största förändringarna under bara ett tiotal år. Detta gäller även restauranger och matutbud. Då de norska kockarna på 1990-talet skapade namn om sig som vinnare i den stora… Läs mer!

Med vita byxor och marinblå blazer

Segling, yachting och allmänt sjöliv har sedan urminnes tider fascinerat och inspirerat modeskapare samt fungerat som stiltrendsättare. Yachtklubbarnas interna klädkoder samt vett och etikett är också väldigt intressanta och innehåller en hel del kuriosa. Royal Vancouver Yacht Club (RVYC)… Läs mer!

Höstweekend på Mallorca

Medelhavet bjuder på en bred repertoar av soliga resmål från Gibraltar i väst till Libanon i öst. Trots att avlägsna destinationer som Asien, Latinamerika och USA lockar allt fler nordiska resenärer, har Medelhavets solresor stadigt ökat i popularitet. Ett… Läs mer!

En naken hyllning till människokroppen

Nej, jag kan inte säga vad som blir nästa modesäsongs hetaste färg, form eller snitt. Men efter ett fullspäckat, och stundvis helt galet, program på Copenhagen Fashion Week så har jag än en gång fått bekräftat att modet i dag… Läs mer!

Naturligt vinalternativ

Då dagens konsumenter börjat öppna ögonen för matens ursprung har vi plötsligt blivit medvetna om alla tillsatsämnen som vi sätter i oss. Ekologiska, biodynamiska och obesprutade råvaror har blivit efter­traktade både i mataffärer och på restauranger. Samtidigt har vi… Läs mer!

Från internationell succé till Finlandslansering

Vad är hemligheten bakom Uleåborgföretaget Balmuirs hisnande internationella framgångar? Forum kikar in bakom ridån. Utomordentlig kvalitet, service samt pålitlighet – och hårdsatsningar på de stora branschmässorna i Paris där man givetvis ska synas på huvudstråket vid röda mattan. Det… Läs mer!

Matäventyr i Slovenien

För nyfikna resenärer dyker det jämt upp oupptäckta områden i världen som lockar med nya frestelser och sevärdheter. Då Västeuropas gamla storstäder blivit bekanta finns det nästan obegränsade sevärdheter en bit österut, både vad gäller stads- och naturupplevelser. I… Läs mer!

Vårens bästa finländska stil-investeringar

Om du bara tänker göra en investering i din stil denna vår, så låt den vara inhemsk! De flesta av våra finländska mode- och accessoardesigner och varumärken är väldigt modesta och gör inte mycket väsen av sig. Därför har… Läs mer!

Thaimout i Phuket

På Thailands största ö Phuket vid landets sydvästkust finns det mesta man kan önska. Den 48 kilometer långa ön bjuder på stora och små stränder, naturreservat och turistfällor, djungel och berg samt hotell och restauranger i alla kategorier –… Läs mer!

Goda stiltips för 2017 av Sveriges modeelit

Sveriges största och creddigaste modefest Elle-galan har gått av stapeln med ett hejdundrande 20-årsjubileum på anrika Grand Hotel i Stockholm. Här utsågs allt från årets designer till årets bäst klädda man. Forum har träffat dem alla för att sammanfatta… Läs mer!

Weekend i Stockholm

En weekendkryssning till Stockholm är aldrig fel, speciellt inte under de många helgerna efter julen och på vårvintern. Ett alternativ för att kunna pressa lite mer ur weekenden är att välja ett billigflyg redan på fredagen och få två… Läs mer!

Matkonst på ny nivå

Pepparkaksbak – det låter mysigt och idylliskt. I verkligheten är det ofta deg som fastnar i kaveln, mjöl över hela golvet, barn som kivas om största hjärtformen, brända pepparkakor och kristyr som inte alls bildar så fina mönster som… Läs mer!

Superceller ersätter superbär

Att odla sina egna morötter är en dröm för många. Men den som petat ner morotsfrön i jorden vet att det tar tid innan man kan skörda. Den som inte har morotsodlartålamod kan i stället snart odla sina egna växt­celler… Läs mer!

Den etiska pälsen – och lädret – alla vill ha

Nu kan du bära päls och läder med gott samvete. Råvaran till designer Marita Huurinainens kreationer kommer från inhemska vilda djur som fällts under reglerade, ansvarsfulla och etiska jaktförhållanden. Resultatet är det enda etiska läder- och pälskonceptet i världen…. Läs mer!

Fingerfärdig stressmätare

”Hur mår du?” ”Vänta, jag ska kolla appen.” ”Hur sov du i natt?” ”Ett ögonblick, jag ska ladda över infon.” Vi är inte där än. Men teknikskeptiker ser en risk att vi utlokaliserar vår uppfattning om hur vi mår till… Läs mer!

Full koll på farten

Barn rör sig mycket då de leker. Hoppar från stenar i skogen, kör med bilar i sandlådan, spelar fotboll, bygger snögubbar och cyklar runt. Men exakt hur mycket rör de sig en vanlig dag? Uppnår de den färska finländska… Läs mer!

Två sidor av Bron

För tjugo år sedan innebar en matresa till Köpenhamn vanligtvis några smørrebrød med øl och kanske middag på en finare fransk restaurang. Och en rød pølse som mellanmål. I dag har Öresundsbron bidragit till en dynamisk matregion på båda sidor… Läs mer!

Tid är dyrbart

Oberoende om du bär en vintage, industriell, exklusiv, militär eller sport – klockor väcker känslor, bygger broar, inger samhörighet och kan få främmande vuxna män att kramas. Vad du som affärsmänniska bär för urverk på handleden är av stor… Läs mer!

Man kan inte säga nej till en varm öl i Kina

Rubrikens ordlek syftar på två typiskt kinesiska fenomen: här dricker man inga kalla drycker och kinesiskan saknar ord för ’nej’. Kina är inte bara utmanande språk- och skriftmässigt utan även digitalt. Det är bättre att förekomma än förekommas. Reser… Läs mer!

Bildoping

Det är kanske inte så farligt om en bil puffar ut lite extra kväveoxider. Men då det snart produceras över 100 miljoner fordon per år i världen blir bilden en annan. Den nuvarande EU-standarden för mätning av utsläpp och… Läs mer!

Krogregn över Helsingfors

Denna vår kan Helsingfors stoltsera med en osannolikt aktiv restaurangvinter bakom sig. Kring 15 nya restauranger har öppnat under det svalare halvåret, och de flesta av dem med ett seriöst och intressant matkoncept. Vi börjar med höstens stjärnskott Basbas,… Läs mer!

Sommarbilen: Ford Mustang

Ett empiriskt test visar att öppen sportbil med riktig testosteronmotor appellerar främst till människor i övre medelåldern och yngre män. Det talas om förlängning av en viss kroppsdel när det gäller vissa typer av bilar som främst köps av… Läs mer!

Finansnavet Leeds

”501 städer du måste se”. ”Favoritstaden i Storbritannien 2004”. ”Bästa engelska staden utanför London 2005”. Tja … Det har alltid fascinerat mig hur man marknadsför en tråkig produkt. En sömnig bok, en enformig film, en ointressant bil. Eller en… Läs mer!

Mellanösterns matmirakel

Att Dubai delar åsikter lär man sig snabbt inför resan. Men med en flygtid på dryga sex timmar från Helsingfors och säker sol lockar denna märkliga stad, som vuxit upp ur sanden på bara dryga 20 år, allt fler… Läs mer!

Matresa till Ryssland

I Finland är Ryssland alltid aktuellt, hur goda eller dåliga de politiska relationerna än är mellan länderna. Vårt grannskap, vår långa gemensamma historia och den kultur som vi delvis delar gör det svårt att helt klippa banden mellan oss…. Läs mer!

Finland är EU-domstolens stamgäst

Den tillfälliga bilskattelagen på personbilar som trädde i kraft 1958 fyller hedervärda 58 år. Numera är Finland det enda EU-landet förutom Danmark som uppbär bilskatt i ordets egentliga bemärkelse. Ändå lovade den finländska regeringen att stegvis slopa bilskatten i… Läs mer!

Restaurangguiden byter färg

Estnisk elegans. Noa, som ligger vid stranden utanför Tallinn, blev tvåa i Estland. I dag råder det ingen brist på information om mat och restauranger. Webb, TV, tidningshyllan, smarttelefonens appar och radion är översvämmad av mat, recept, kockar, restaurangtips… Läs mer!

Nystart för Opel Astra

På väg uppåt. Nya Opel Astra är lättkörd, rymlig och tyst. Allt är inte perfekt med bilen men helheten känns lockande. Nya Opel Astra ger så mycket valuta för pengarna att den kan ge märket  ett klart försäljningslyft. Bilen… Läs mer!

Matstaden Tammerfors

Tammerfors förblir för många finländare endast en genomfartsstad mellan huvudstadsregionen och norra Finland. Men som en mångsidig kulturstad omgiven av åsar och vackra insjöar är staden alltid värt ett besök. Att Tammerfors redan i många år varit en av… Läs mer!

Weekend i Budapest

Elegans. Borkonyhas sidfläsk med paprikasås. Då nya resmål konstant dyker upp glömmer vi lätt vilka storslagna städer och sevärdheter som ligger i Östeuropa. Ett bra exempel på detta är den mäktiga miljonstaden Budapest med arkitektoniska pärlor i alla historiska… Läs mer!

Dinosauriens tid är snart förbi

Land Rover Defender lär vara den enda bil som drottningen av England ägt personligen. Men snart har bilen kommit till vägs ände. Och tur är det, kan elaka röster säga, för det här är en bil man endast vill… Läs mer!

Höstfest med Oktoberfest

Efter sommaren följer en rad festligheter som tycks pågå ända till trettondag i januari. Från sensommarens villafester och kräftskivor prickas kalendern av skördefest, oktoberfest, Halloween, Mårten Gås, lillajul, första advent, Lucia, julafton osv. Många av dessa festligheter har en… Läs mer!

Bokrecension: Reinfeldts mellanbokslut

Fredrik Reinfeldt: Halvvägs Albert Bonniers förlag, 2015 Lagom till sin femtioårsdag ger Sveriges förre statsminister Fredrik Reinfeldt ut ett mellanbokslut över sin politiska karriär. Skrivandet har han finansierat med den ministerfallskärm som svenska ministrar åtnjuter efter förlorat riksdagsval. Det… Läs mer!

Öst är bäst i Skåne

Att resa uppger många idag som en av de viktigaste sakerna i livet. Orsaken till resandet varierar – vissa upplever att storslagna sevärdheter och kulturupplevelser är det viktigaste, medan andra tycker att ett rofyllt ställe med god mat är… Läs mer!

Nya Volvo XC90 fyller stora skor

För ett år sedan provsatt Forum nya Volvo XC90. Nu har den stora men lätthanterliga och relativt snåla bilen provkörts och befunnen tung. Volvo XC90 är en avgörande bil för märkets framtid i USA där Volvo Personvagnar stadigt tappat… Läs mer!

Road trips with dad

Tre veckor på vägen i USA visade klart att landet bokstavligen lever på hjul. Mängden massiva pickupar med tomma flak känns lite märklig i den kontexten. Route 66 var den första tanken när min son, 22, föreslog en pappa-son… Läs mer!

Elbilen du inte hinner i kapp

Kinderna sugs in och huvudet trycks mot nackstödet när jag accelererar upp till motorvägen och lämnar alla wannabe-sportbilar långt bakom mig. Jag sitter alltså i elbilen Tesla Model S Dual Performance. Med en total effekt på 700 hk –… Läs mer!

Vilse med restaurangguiden

Att hitta rätt restaurang är inte lätt idag. Informationen finns, men frågan är hur man ska hitta den. Tryckta restaurangguider, mattidningar, dagstidningar, webbsidor, bloggar, Facebook, Twitter eller en av apparna för smarttelefon eller pekplatta – det är frågan. De… Läs mer!

Nya Ford Focus charmar

Ansiktslyftade Ford Focus är en bil som blir bättre ju mera man kör med den. Inne är bilen radikalt nydesignad. Det knapphelvete som tidigare dominerade mittkonsolen har ersatts med en pekskärm. Det låter misstänkt med en pytteliten motor på en… Läs mer!

Forum provkör: Ford Mondeo

Nya Ford Mondeo är snygg att se på med sina svepande linjer och kraftiga bockningar.  Bilens premiumegenskaper kommer bäst till sin rätt på landsvägen, för varken motorn eller nabbdäcken hörs i störande hög grad in i bilen, inte ens… Läs mer!

Matklassiker i Milano

Italien har ofta kallats för världens bästa land för mat och vin. Vad gäller vinet är det svårt att slå ett land med högalpint klimat, medelhavskust, bergskedjor som sträcker sig längs med hela landet, vulkanisk mark och bördiga slätter…. Läs mer!

Forum provkör: Volkswagen Passat

Nya Volkswagen Passat bedömdes av en sällsynt enig bilpress i Finland och i Europa till årets bil 2014. Forum ingick i biljuryn i Finland och presenterar bilen i det nyaste numret. Slutomdömet är att bilen genomgående håller hög klass, att… Läs mer!

Matlandet Jämtland

I snart hundra år har svenskar, finländare och andra turister på vårvintern rest norrut för att uppleva fjällvyer, skidning och kanske en gnutta nordlig exotik. I Sverige börjar fjällen och skidningen mycket längre söderut än i Finland och i… Läs mer!

Estland har funnit formen

I Finland har vi en gammal vana att hålla ett öga på vad som sker i Sverige. På 1990-talet talade man i Helsingfors med stolthet om våra första ”Stockholmskrogar” (bland annat Maxill), och suktade efter minsta lilla trendvind från… Läs mer!

Forum i skyn

Alla människor har väl någon gång drömt om att kunna flyga. Nu är det billigare än någonsin. Mild oktoberkväll i Helsingfors. Som skapt för luftfotografering ur hittills otänkbara vinklar och perspektiv! Utrustad med en HD-kamera dokumenterar Forum aftonrodnaden vid… Läs mer!