Oavsiktlig företagare banar väg i Kina

Skyhögt. Från sin takterrass ser Ville Majanen bland annat Hongkongs högsta skyskrapa, ICC. De rekordartat höga hyrorna kväver många småföretagares drömmar i sin linda, men i det avseendet har han haft tur.

I Kina gäller det att ständigt hålla ett öga på sina anställda. Verkställande direktören Ville Majanen vet av erfarenhet hur illa det kan gå om man inte förstår att göra det.

Utan förvarning stormade tio män i uniform in på nätbutiken e-ville.coms kombinerade kontor och lager i den sydkinesiska metropolen Shenzhen. De meddelade att de är brandinspektörer, tittade sig omkring en stund och konstaterade att e-ville genast måste låta uppföra en vägg som skiljer lagret från kontoret.

”Jag var säker på att inspektörerna i något skede skulle kräva mutor, men allt gick lag­enligt till. Än en gång togs jag på sängen i Kina”, berättar e-villes verkställande direktör Ville Majanen.

Det visade sig att brandmyndigheterna hade infört ett system som i praktiken omöjliggjorde all korruption. För bara något år sedan hade det varit en självklarhet att inspektörerna var korrumperade.

Majanen hade utgått från att det styrande kommunistpartiets aldrig förr skådade antikorruptionskampanj inte hade någon inverkan på gräsrotsnivån. Sedan presidenten Xi Jinping inledde kampanjen år 2013 har tiotusentals partimedlemmar straffats efter att ha åkt fast för att ha tagit mutor, men Xi anses ändå i första hand använda kampanjen till att göra sig av med politiska rivaler.

”Korruptionen har alltför länge gjort livet surt för både inhemska och utländska företagare. Det här var ett första tecken på att positiva förändringar kan vara i görningen”, kommenterar Majanen.

Avundsvärda vinstmarginaler. Majanen grundade e-ville i det autonoma Hongkong år 2007 när han var 23 år gammal. Han kom till den förra brittiska kolonin som utbytes­elev för att studera företagsekonomi vid ett av universiteten.

”Innan jag lämnade Finland meddelade jag min föräldrar att min avsikt var att stanna tre år i Hongkong. Jag hoppades att jag efter studierna kunde arbeta ett tag antingen i Hongkong eller i Kina, men av en händelse blev jag i stället företagare”, berättar han.

Ett besök i en elektronikaffär förändrade Majanens liv. Han var ute efter en webbkamera och fick till sin förvåning se att han kunde köpa en för bara åtta euro.

Majanen visste att en motsvarande kamera i Finland kostade minst 50 euro. Efter att ha konstaterat att kameran fungerade bra gick han tillbaka till affären.

”Den gången köpte jag tre kameror och sålde dem sedan via webbauktionssajten Huuto.net för 24 euro per styck. Inkomsterna var små men välkomna, för i det skedet var jag praktikant vid ett stort företag som inte betalade mig någon lön”.

Snabba ryck. Majanen besökte elektronik­affären allt oftare och volymerna växte snabbt. Det hade också gått upp för honom att det förutom webbkameror gick att köpa många andra produkter till betydligt billigare priser än i Finland.

Ett drygt år sålde Ville Majanen allt via Huuto. Samtidigt byggde han tillsammans med en finländsk vän upp en plattform för att också kunna sälja direkt till kunderna.

När plattformen var färdig grundade Majanen e-ville.com. Under den första dagen fick företagets webbsidor fler än tusen besökare, och efter det ökade antalet klick ständigt.

Efterfrågan på produkterna var så stor att Majanen snart anställde Hongkongbor för att sköta grovjobbet. En av dem tipsade honom om att det lönade sig att göra alla inköp i grannstaden Shenzhen där priserna var lägre än i Hongkong.

”En vecka senare hade jag hyrt ett kontor i en stadsdel där det finns hundratals företag som säljer och tillverkar elektronik av alla de slag. Vi hade hård vind i seglen och flyttade snart in i de stora utrymmena där brand­inspektionen gjordes.”

Läs hela artikeln i papperstidningen eller i den finlandssvenska tidskriftsajten Skriftly!

Björn Ådahl text & foto