Sverige gör U-Sväng angående Nord Stream 2

Karlshamns kommun i Blekinge som tidigare i praktiken tvingats säga nej till att öppna sin djuphamn för lagring av rör till rysk-tyska gasledningen Nordstream kommer idag tisdag att formellt säga ja. Detta sedan svenska regeringen nu accepterar att hamnen får teckna… Läs mer!

Hon väljer ett flexiblare yrkesliv


Uppemot tolv arbetstimmar, sju dagar i veckan, är inget ovanligt för företagaren Marja Vaiste. Med hjälp av de nya pensionsbestämmelserna hoppas hon nu kunna slå av en smula på takten. Vi träffas på Kafé Helmi i Åbo, som Marja… Läs mer!

Företagare kan jobba och lyfta pension samtidigt


Ta ut en del av pensionen redan vid 61, men fortsätt att jobba så mycket du vill. Det blir möjligt för Finlands företagare i och med pensionsreformen som trädde i kraft vid årsskiftet, avsedd att sporra längre karriärer. Fram… Läs mer!

Vilka är värsta klimatbovarna ?

Enligt ett konsultbolag South Pole Group med huvudkontor i Zürich är det svenskt stål SSAB, skogskoncernen Stora Enso och flygbolaget SAS. Senaste skrivbordsprodukten hamnar som nyhet på Dagens Industris förstasida idag under rubriken ”Börsens värsta utsläppsbovar”. Som så ofta… Läs mer!

Skrynkla ihop strategin?

För vissa företag och organisationer inleds år 2017 med en ny strategiperiod. Många upplever det här med strategi som omotiverande och onödigt. Ledningen suckar djupt under planeringen av strategin. Vad ska vi nu hitta på för nytt och relevant?… Läs mer!

Det digitala långfingret åt bilhetsarna


Dagligen dör 70 personer i trafiken inom EU. Det är som en förödande terrorattack varje dag. Offren är oftast lika oskyldiga, även om förövarna i trafiken saknar terroristernas onda avsikter. Den mänskliga faktorn står bakom nio dödsolyckor av tio… Läs mer!

Vi är rytmens slavar


Att vi har svårt för musik som är orytmisk eller har udda tempo är naturligt: människan söker struktur där struktur saknas. De flesta med två fungerande ben gillar att marschera, dansa, stampa foten eller nicka huvudet i takt. Under… Läs mer!

Goda stiltips för 2017 av Sveriges modeelit


Sveriges största och creddigaste modefest Elle-galan har gått av stapeln med ett hejdundrande 20-årsjubileum på anrika Grand Hotel i Stockholm. Här utsågs allt från årets designer till årets bäst klädda man. Forum har träffat dem alla för att sammanfatta… Läs mer!

Rädda ekonomin, inför thon-skatt!

Aldrig bestämmer sig så många att börja träna för marathon och triathlon som i januari. Det förefaller sig ju rätt naturligt: december är en enda frosseriorgie som börjar på firmans julfest och fortsätter sedan genom hela månaden tills den… Läs mer!

Datafreaks slår mynt av digital kapprustning


Hackers framgångar under fjolåret illustrerar sårbarheten i en digital värld. År 2016 var enligt experter året då kända risker blev verklighet. Hackers spelade inte bara en roll i utgången av det amerikanska presidentvalet, de hämtade ut miljoner från flera… Läs mer!

Ur led är tiden

Politik betyder ursprungligen ’statskonst’, och avser som regel alla de åtgärder och handlingar som hör till det allmänna livet (kommuner, stater, mellanstater), och inrymmer allt från diskussioner om offentliga angelägenheter till statlig verksamhet och organisation. Så svulstigt börjar Wikipedias… Läs mer!

Det våras för nationalismen

Ända tills rätt nyligen verkade globaliseringen i det närmaste omöjlig att stoppa. Att ifrågasätta globaliseringen var, som FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan så fyndigt uttryckte saken, i det närmaste jämförbart med att ifrågasätta tyngdlagen. Så är inte längre fallet:… Läs mer!

Inga raka rör för Nord Stream 2


Den tyska önskan om ökad rysk naturgastillförsel övertygar inte skrämda svenska politiker. ”Nej” från två svenska hamnar till att tillåta omlastning vid byggandet av den rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2 blev svaret efter politiska påtryckningar från den rödgröna regeringen…. Läs mer!

Satsar på att plast är framtiden


Svåra beslut blir inte lättare för att man drar ut på dem. På familjeföretaget Rani Plast, med huvudkvarter i Terjärv, har en rad djärva beslut gjort att man vuxit till en internationell koncern. Inom de närmaste åren kommer styrkan… Läs mer!

Stor satsning på fiskmjöl i Kasnäs


Finlands första fiskmjölsfabrik finns i Kasnäs. Familjeföretaget Salmonfarm satsar på den djärva kombinationen turism och fiskfabrik. Gästhamnen ligger tom och ödslig i den isande kalla januarivinden i Kasnäs på Kimito­ön. Men i fiskfabriken intill hamnen sjuder aktiviteten. Finlands första… Läs mer!

Vad Little Africa kan lära oss

Rwanda kallas ”Little Africa” – ett tryggt litet land med mycket att erbjuda oss i Norden. I fjol inbjöds jag att arbeta som finansrådgivare för ett nytt flygfält i Kigali, Rwandas huvudstad. Jag minns att jag tänkte: ”Vem i… Läs mer!

Designhumor med pokerface


Med talang för formgivning, bloggande och bitsk humor ger multimediepersonligheten Kasper Strömman sig in på att spå framtiden. På det ovanligt tjocka visitkortet står ”Menestyjä” (framgångsrik person – alternativt streber, enligt Google translate) i guldbokstäver mot svart bakgrund. ”Jag… Läs mer!

Kekkonen som riskkapitalist

Inser Finland det nödvändiga i strukturomvandling, eller håller vi fast vid ineffektiva lösningar tills systemen kollapsar? Redan före första världskriget identifierade nationalekonomen Joseph Schumpeter innovation som den definierande faktorn i ekonomisk utveckling. Då företagare som inte lyckas anpassa sig… Läs mer!

Populism om miljardärer

Visst är det stötande att som Oxfam skriver i populistisk men kanske sakligt korrekta sammanfattning ”8 män äger lika mycket som halva jordens befolkning”. Oxfam är en nyttig organisation när den sysslar med sin huvuduppgift att samla in pengar… Läs mer!

SCA, SSU och Miljöpartiet

Kvällstidningarnas beskrivning av SSU-ordföranden 26-årige Philip Botströms taxiresa för 7 900 kr från Folk och Försvars möte i Sälen till Stockholm är intressant på flera sätt. Notan skulle först betalas av ungdomsförbundet eftersom det var tjänsteresa, men efter blåsväder… Läs mer!

Farliga P-böter i Thailand

Omgiven av fyra glada men tuffa thailändska poliser tvingades jag upp på bönpallen i hopp om att hitta min försvunna hyrbil. Jag hade under några timmars restaurangbesök parkerat den strax utanför, tydligen där det var förbjudet. Det blev en… Läs mer!