Alternativa förpackningar värnar om miljön

Man i kavaj håller i ett glas vitvin. I bakgrunden står skumvinsflaskor på hyllor på väggen.
”Det är upp till oss som producenter att ta fram nya produkter och samtidigt se till att de håller måttet, och sedan röstar folket med plånboken”, säger Enrico Gobino som är exportchef på italienska Barone Montalto.

För inte så länge sedan himlades det med ögonen åt skruvkorkar och bag-in-boxar, och det enda som förknippades med kvalitet och lagringspotential var naturkorksförslutna och gärna riktigt tunga glasflaskor, ett koncept som fungerat bra i lite på 300 år. I dag finns ett tydligt behov av att utveckla nya produkter och värna om miljön, med ledord som innovation och nytänk. Det känns angeläget att försöka minska koldioxidutsläppen under transport och produktion till och med i en så stelbent bransch som vintillverkning.

Glas har av tradition ansetts vara det enda materialet som lämpar sig för kvalitetsviner. I och med att nya förpackningsmaterial har utvecklats stämmer detta inte längre, utan gäller främst om vinet ska lagras en längre tid, eller om det är fråga om mousserande vin eller champagne, vars förpackningar måste hålla för ett kraftigt tryck. Efter bag-in-boxens intåg på 1970-talet har vi fått allt från tetraförpackningar och PET-flaskor till påsar, som kan räknas vara en variant av BIB:en, och till och med metallburkar på marknaden.

Linda Forssell text

Läs hela artikeln i papperstidningen.

Dela:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*