Ännu finns hopp för klimatet – men framtiden avgör du själv här och nu

Klimatet behöver vaken teknikoptimister eller domedagsprofeter. Vad som saknas är dynamisk optimism: pessimistens analysförmåga kombinerad med optimistens vilja. Vi får inte ducka för insikten att lösningar på flera områden ligger väldigt långt borta. Sen gäller det att anpassa våra liv därefter.

Torsten Fagerholm är chefredaktör för Affärsmagasinet Forum.

Många med utbildning i natur- och ingenjörsvetenskaper lever i den passiverande villfarelsen att uppfinningar och teknisk utveckling nog löser alla mänsklighetens problem. Logiken innebär att ansvaret för klimatfrågan därmed varken är ditt eller mitt.

Forskarna är ense: jorden måste bli kolneutral fram till 2050. Enligt IPCC:s färska projektioner kommer den globala medeltemperaturen att stiga 1,5 grader Celsius över förindustriell tid (mitten av 1850-talet) redan 2040, alltså om 22 år. Det är cirka 10 år än tidigare beräknat.

Uppvärmningen sker snabbare i norr. I Finland har medeltemperaturen redan stigit över två grader. Och ifall den globala temperaturen stiger 2 grader så blir ökningen i Finland 4 grader.

Nuvarande trender pekar på en total global uppvärmning på 3–4 grader, vilket vore katastrofalt.

Katastrofalt, med tanke på rubbad livsmedelsförsörjning, oanade migrationsströmmar bestående av klimatflyktingar (torka i somliga regioner, stigande havsnivåer i andra). Katastrofalt, med tanke skogsbruket – då att vintrarna i Finland blir som i Danmark eller i norra Tyskland. Katastrofalt, med tanke på övergödning av Östersjön, samt algblomning. Katastrofalt, med tanke på nya skadedjur och -insekter, inklusive fästingar.

Få av oss är beredda att i grunden förändra vår livsstil för miljöns, barnens, barnbarnens, civilisationens och planetens skull.

Kjell Lidström

”Jag vill med den här artikeln angripa den oförsvarliga aningslösheten i samhället i stort och föreslå ett mer ansvarskännande handlande i form av dialog och förberedelse, om inte annat för att underlätta för kommande generationer som inte på något sätt är ansvariga för den situation vi nu befinner oss i”, skriver Kjell Lidström, en amatörforskare i klimatfrågor som har gjort en lång karriär som elektronikkonstruktör, uppfinnare och företagare.

Hans sammanställning kan du läsa här.

Fram till årets superheta och -torra (samt algrika) sommar kändes klimatfrågan relativt abstrakt och avlägsen för de flesta, inklusive undertecknad. Samtidigt som värmerekord följer på värmerekord kommer hösten, och lika snabbt faller klimatet åter i glömska.

Vi lever orubbade i den ständiga tillväxtens paradigm. Vi slår dövörat till då någon börjar predika det nödvändiga i att avstå från icke-livsnödvändig konsumtion. Ingen vill spontant ge avkall på saker som vi förknippar med frihet, njutning och status. Ingen mer solsemester, obligatorisk cykling året runt, köttdiet ersatt med rotsaker samt lokala säsongsprodukter (även på söndagar), inkvartering i trånga höghuslägenheter, omedelbar forsling av hunden till veterinären för eutanasi …  

Men faktum återstår: Finland måste bli kolneutralt fram till mitten av 2030-talet. Och makten – liksom ansvaret – är ditt, här och nu. Du avgör genom dina dagliga konsumtionsval.

Forum samlar in läsarnas tips för en klimatsmart livsstil, lär mera här. Skriv dina bästa tips som en kommentar till inlägget eller skicka dem till: feedback@forummag.fi