Bauen 4.0

Det är inte bara finländare som kan vara oinspirerande föreläsare fast ämnet är hur intressant som helst.

Det visade Boschs jättelika IoT-kongress, Internet of Things, i Berlin i mars. Bland en del inspirerande, några mediokra och vissa rent ut sagt tröga anföranden, stod en byggare för det fräschaste anförandet jag såg. Ändå är inte byggteknik det sexigaste ämnet precis.

Intelligent timmer. Lifecycle Tower One i Dornbirn i Österrike var prototypen för ett nytt träbyggnadskoncept som utvecklats av Rhomberg Groups dotterföretaget Cree, Creative Resource & Energy Efficiency. Huset har åtta våningar, är 27 meter högt, 13 meter djupt och 24 meter brett. Flickr / Norman A. Müller

Hubert Rhomberg, vd för byggkoncernen Rhomberg Holding i Österrike visade också att familjeföretag inte alltid behöver drabbas av generationsförbannelsen: han är den fjärde generationen i ledningen för koncernen som startade redan på 1880-talet. Företaget går fortsättningsvis hyggligt av årsrapporterna att döma och innovationerna strömmar tätt.

Revolution. Via Rhombergs personliga övertygelse har koncernen utvecklats till en internationell föregångare inom både virkesbaserat höghusbyggande av prefabricerade trähybridelement och molnbaserad byggteknik som stöder modultänkandet.

”Jag är säker på att byggbranschen står inför sin största förändring någonsin i och med molnet och alla de möjligheter det ger att

effektivisera byggverksamheten”, säger han.

Det första exemplet på vad som komma skall var Lifecycle Tower One i Dornbirn i Österrike, ett 27 meter högt hus i åtta våningar, byggt huvudsakligen av trä 2012.

Huset är byggt av koncernbolaget Cree (Creative Resource & Energy Efficiency) som skapats uttryckligen för att uppfinna nya konstruktionsmetoder för hus byggda av trähybridelement.

”Användningen av betong och metall är minimerad i hybridelementen. Därför väger huset ungefär hälften mindre än ett normalt bygge i samma storleksklass. Det innebär att kolfotavtrycket är klart mindre än i ett konventionellt hus och att återanvändningsgraden är klart högre”, säger Rhomberg.

Visionär. Hubert Rhomberg tror starkt på att digitaliseringen kommer att förändra byggbranschen i grunden. ”Genom att först bygga en digital tvilling i molnet kan man sedan med prefabricerade moduler slå upp huset på nolltid med yttersta precision”, säger han.

Han betonar att huset är ett exempel på ett banbrytande koncept i hur man ytterst snabbt kan bygga ett höghus i trä av standardiserade, prefabricerade element, där huset planeras digitalt på förhand på en för alla planerare gemensam plattform i molnet.

”Med fem byggare på plats slog vi upp åtta våningar på åtta dagar, komplett med tak, väggar och fönster. På vissa bilder från bygget kan man visserligen se flera människor än det, men det var gäster”, skrattar Rhomberg och förklarar: ”Ingen trodde på vår utfästelse. Vi hade besökare från flera olika länder som ville se hur det skulle gå.”

Byggtekniken gör enligt honom att det inte behövs bärande väggar i huset. Därför kan interiören fritt anpassas för olika behov, om det sedan är bostäder eller kontor.

”Med den här tekniken är det möjligt att bygga upp till 100 meter höga byggnader av trä. Det innebär 30 våningar.”

Läs hela artikeln i papperstidningen på pekplatta eller i den finlandssvenska tidskriftsajten Skriftly!

Dela:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*