Blogg

Ett nytt och intressant inslag på webbsidan är bloggen. I nuläget finns fyra stycken bloggare.

Henric Borgström bloggar på Forum
Forums Nordenkorrespondent Henric Borgström skriver om svenskt näringsliv.

Nicholas Anderson bloggar på Forum
Forums kolumnist Nicholas Anderson bloggar på Forum, här hittar ni hans inlägg, skrivna på engelska: Nicholas Andersons blogg

Annina Destberg
: Annina Destbergs blogg

Jonathan Björskogs blogg
I bloggen berättar Jonathan om sökmotoroptimering, hur man gör för att komma så högt upp som möjligt på listan över sökresultat i Google.

Rasmus Östmans blogg
Rasmus Östman bloggar om varumärken och reklam på den sociala webben.

Valets störste förlorare sitter kvar tills vidare

Valets störste vinnare är liberalen Torkild Strandberg i Landskrona, kommunstyrelseordförande som i tolv år styrt staden och från dåligt utgångsläge fått den att framstå som ett mönster för andra problemfyllda kommuner. Men han får svepande kritik från partiledaren Jan… Läs mer!

Usel journalistik (26) – havererad språkvård DN

I en nekrolog över bokförläggaren Bo Cavefors i DN 21 okt använder kulturjournalisten Per Svensson, numera tidningens politiske redaktör, ordet p-ssliberal tre gånger. Jag arbetade på DN nästan hela 1970-talet då språkvården stod högt i kurs. De första åren… Läs mer!

Vinresa med skönhetsfläckar

De vackra platanerna till vänster är döende, de till höger frodas än så länge vid den 24 mil långa Canal du Midi i Languedoc. En liten parasitsvamp stänger vattentillförseln inne i träden. Parasiten tros ha kommit till Europa med… Läs mer!

Vår basindustri överträffar sig själv igen…

Bildtext: Nu ska gamla rasket rivas….Gamla gruvtornet översta bilden jämnas med marken i vår och blir landets största rivningsjobb. Nya guldgruvan nederst överträffar tidigare rekord. Gångna helgen höll jag föredrag om Ivar Kreuger på Ångermanländska föreningens årliga surströmmingsskiva i… Läs mer!

Moderat katastrof på Östermalm Liberal storvinnare i arbetarstad

Att en enda person starkt kan påverka valresultatet framgår tydligt av valresultaten i Moderaternas hjärta Öfvre eller här nedre Östermalm. Ledande Stockholmsmoderaten Joakim Larsson som 29 augusti på Nybroplan meddelade att de som var emot det planerade jättebygget Nobelhuset… Läs mer!

V störst också hos ”kultureliten” i Stockholm

V störst också hos ”kultureliten” i Stockholm Vänsterpartiet inte bara störst i provvalet hos Lunds statsvetarstudenter utan också på Mariaberget på Södermalm i Stockholm hos ”kultureliten” med fantastisk utsikt över Gamla Stan och Riddarfjärden med Stockholms Stadshus där fullmäktige sammanträder…. Läs mer!

Inte bara statsvetarstudenter i Lund V också störst hos ”kultureliten”

Inte bara statsvetarstudenter i Lund V också störst hos ”kultureliten” I valdistriktet högst upp på kullen invid Slussen med fantastisk utsikt över Gamla Stan och Riddarfjärden med Stockholms stadshus vann Vänsterpartiet också det riktiga kommunvalet plus några andra valkretsar… Läs mer!

Lundastudenter i statsvetenskap väljer Vänsterpartiet

Lundastudenterna på statsvetenskapliga institutionen i Lund i ett provval strax före valvakan på Universitetet i går söndag: V störst, nästan var fjärde student 22,7 procent, Mp 19,7, S 14,6, C 14,2, L 12,4, M 9,4, Fi 2,1, KD och… Läs mer!

Usel val journalistik (25) – Ekot spårar ur på valdagen

Lunchekot idag kl 12.30 innehöll reportage från diverse valstugor och kommuner. Vid ett tillfälle fick en ”vanlig”väljare” frågan vad han röstar på. Svaret blev ett av de tre stora partierna med tillägget att anledningen var den kontroversiella frågan om… Läs mer!

Usel val journalistik (24) – gröt i munnen och grötigt räknesätt

Valduellen i SvT förra veckan mellan Stefan Löfven (S) och och Ulf Kristersson (M) fick hård kritik, inte för vad partiledarna själva sade, utan mest för programledaren Belinda Olsson. Mer än hälften av gångerna hon yttrade sig kom hon… Läs mer!

Klimatångestterapi – rädda världen eller slöseri ?

Naturskyddsföreningen illustrerar sina fyra tips för att lindra klimatångest med bilden. Flera borgerliga partiledare hånar rödgröna regeringen för att den öser ut mångmiljonbelopp på ”klimatångestterapi”. Fråga runt, så märker ni snart att ingen i omgivningen har en aning om… Läs mer!

Snedvridet hos Lundastudenterna

Lundagård, tidning som ges ut av Lunds Universitets studentkårer, publicerar en minst sagt otillförlitlig opinionsundersökning med åtföljande överraskande resultat. Vinnare är Vänsterpartiet med 21 % av de som har svarat, följt av M 19, C 14, SD 13, S… Läs mer!

Usel val journalistik (23), kommunism döljs

Riksdagsledamoten Karin Svensson Smith, förstanamn på Miljöpartiets kommunlista i Lund, intervjuas i dagens Sydsvenskan inför valet av Frida Ahlén och Samuel Sjöfors. Där säger Karin: ”Jag blev medlem i Miljöpartiet 2005 för att det då blev uppenbart för mig… Läs mer!

(V) och Kommunismen i SvD och DN

Det var upplyftande att komma tillbaka till valrörelsen som oberoende observatör igår måndag och läsa SvD och DN på ledar/debatt-plats om den bortglömda historien Vänsterpartiet och Kommunismen. o I SvD skrev Benjamin Katzeff Silberstein under rubriken ”Vänsterpartiet i diktaturernas… Läs mer!

Usel journalistik (22) – Sveriges vinstmål mot Schweiz

Ingen som såg VM-matchen Sverige-Schweiz 1-0 kan rimligen ha undgått att se att bollen träffade en schweizisk försvarare, ändrade riktning och turligt nog gick i mål. Denna turboll fick inte bara distanslösa sportjournalister att gå i sedvanlig spinn utan… Läs mer!

”Snedvriden bild av Sverige i riksmedia.”

Den rubriken spreds i Almedalen sedan ett par journaliststudenter funnit att 84 procent av nyheterna om Sverige utanför Stockholm som det skildras i DN, SvD, Aftonbladet och Expressen handlar om brott, olyckor och sport. ”Denna snedvridna bild av Sverige… Läs mer!

Sådant kan livet i Almedalen också vara….

Många på fastlandet undrar vad vi sysslar med i Almedalen i Visby sedan de läst olika tramsiga beskrivningar främst på skvaller- och kultursidor. Nedanstående oberoende krönika publicerade jag på Skånska Dagbladets ledarsida för en vecka sedan, här lätt kompletterad… Läs mer!

Per Ahlmark visste vad han hatade

Vintern/våren 1962-63 gjorde jag större delen av min värnplikt på Försvarsstabens pressavdelning i Grå Huset på Östermalmsgatan i Stockholm. Per Ahlmark var samtidigt på Arméstaben i samma hus bakom Östra Real. Per var några år äldre än jag men… Läs mer!

Är på väg svänga om höghastighetståg (delvis)

Tåget i måndags morse från Lund till Stockholm var försenat 5 timmar p g a ”växelfel” i Flen, enligt tidtabellen ska det ta 4 tim 10 min, alltså över 9 timmars resa (till Thailand tar det drygt 10 tim… Läs mer!

Problemet som kallas utmaning

Illustration till problemet som numera förskönat kallas utmaning. Sverige världens första fossilfria (netto) land år 2045. Sverige EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Två löften om ambitioner från Stefan Löfvens regering. Det första återstår att se om några decennier. Det sistnämnda… Läs mer!

Akademien – när avgångsropen skallar….

Under många år hämtade jag min post tidigt på morgonen på postkontoret Stora Nygatan i Gamla Stan i Stockholm, lokaler som nu hyser Forum för Levande Historia om nazismen och Förintelsen (efter mycket om och men också om kommunismens… Läs mer!

Citatet (2) om advokater

”Det har varit för många advokater i rummet för att kunna diskutera lösningar.” Sagt till SvD av Eric Morand, VD för Ansaldo i Norden, i den italienska koncern som ska leverera nytt signalsystem till röda linjen i Stockholms tunnelbana…. Läs mer!

Efter världsturnén tillbaka i snillenas land

Carmens tobaksfabrik Sevilla  Efter en längre turné i Asien och Afrika hamnade jag i Portugal och Spanien med avslutning i Mariehamn på Åland och dess fantastiska Sjöfartsmuseum. Den finländska ön med 85 procent svenskspråkiga hade världens ledande flotta av… Läs mer!

Usel journalistik (21) Snillen med dålig smak

Ekot skildrade idag kl 12.30 och P1 Kultur kl 13.05 avhoppen från Svenska Akademien, Gustaf III:s skapelse med motto Snille och Smak. Få slogans klingar idag lika falskt. Radions manliga kulturjournalister spekulerade vilt om orsaken men undvek fegt att… Läs mer!

Citatet: Om analytiker

”Man träffar många som vill överanalysera och komplicera saker tills man inte begriper någonting. Vi tror inte på det. Vårt mantra är ”håll det enkelt”. Trelleborgs Allehanda 20 mars i intervju med Johan Andersson, VD i Mellby Gård, startat… Läs mer!

Också Sverige har strafftullar….

Undrar om president Trump påpekade Sverige:s och EU:s egna strafftullar när han hade besök av statsminister Löfven ? Vi har ju infört en mängd restriktioner mot stålimport, förra året t ex på varmvalsat stål 37 procent, alltså betydligt högre… Läs mer!

Lästips: Löfven hos Trump på tisdag

Di Debatt lördag 3 mars På Di Debatt idag skriver Staffan Thorsell om Löfvens besök hos Trump, planerat till nu på tisdag. Det är en av de absolut bästa artiklar jag läst om Trump. Den handlar om ämnen som… Läs mer!

Svenskt självmål: stor import av olje- och koleldad elkraft

Tillbaka i Sverige efter resor till och från  södra Afrika och Sydostasien i 28 graders värme och sol nästan jämnt. Här på Drottninggatan i Stockholm på väg till regeringskvarteren där lejon i cement med snö på manen blockerar för… Läs mer!

Uselt kostnadsmedvetande att ge VD ännu fler miljoner

”Vad de allra högst avlönade tjänar är inte intressant.”, säger Jonas Frycklund på Svenska Näringsliv om LO-rapporten ”Makteliten”. Det visar att man på storföretagens egen organisation har väldigt liten kunskap om hur många anställda och småaktieägare ser på saken…. Läs mer!

Två profiler i journalistiken har avlidit i februari

Två tidigare arbetskamrater har avlidit i februari, Hans-Ingvar Johnson, 84 år, chefredaktör på Dagens Nyheter, och Christer Petersson, 74 år, ekonomijournalist på Rapport-SvT. Några personliga minnen: Christer anställdes på Rapport 1980, han kom då från radion, tillsammans med Ulf… Läs mer!

Pjäsen ”Ingvar !” om Kamprad i repris

Publicerad Sydsvenskans ledarsida OPINION 27 september 2010 Världens rika tål kritik Om ni skall komma åt mig, sänka mig, måste ni vara mera Ingvar (Kamprad) än jag. Andemeningen i slutscenerna i Ingvar! Av: Henric Borgström En musikalisk möbelsaga, premiär i… Läs mer!

Två extremer om Kamprad

 DI:s chefredaktör större än totalt halvdussinet små Kamprad.   Dagens Industris chefredaktör Lotta Edling och Ung Vänsters ordförande Henrik Malmrot simmar på vardera sidan med extremer i svallvågorna efter Ingvar Kamprads död: 1/ Krypande journalistik. Lotta Edling skriver på ledarplats i DI illustrerad med en större… Läs mer!

Min historia med Ingvar Kamprad

I slutet på 1990-talet donerade Kamprad mellan en kvarts och en halv miljard kronor (osäkert hur mycket det skulle bli) till en ny utbildning i industriell design vid Lunds Tekniska Högskola (LTH). Vid överlämnandet intervjuade jag honom inför ett… Läs mer!

Kapstaden, politisk turbulens och vattenbrist

Den pampiga byggnaden ligger i Kapstaden medan presidenten, regeringen och Högsta Domstolen finns i Pretoria 130 mil norrut fågelvägen. Tyst och stilla tills det öppnar igen andra veckan i februari. Uppe i norr och i tidningarna är det desto… Läs mer!

Stenbeck in Staying alive 1983 och jag still alive

SvD Näringsliv sid 8 idag har en intressant artikel om hur Jan Stenbeck definitivt tog makten över skogsindustrin Korsnäs och Sandvik, använde vinsterna till att bygga upp MTG, Tele2 och mycket annat. På bilden intervjuar jag för Rapport-SvT Stenbeck… Läs mer!

Vadå ”flathet hos rättsvårdande myndigheter” ?

I min förra blogg citerade jag Gabriel Urwitz och Lena Posner Körösi som i Dagens Industri skrivit om flatheten inte bara hos politiker utan också hos rättsvårdande myndigheter. De som undrar över påståendet om flathet hos rättsvårdande myndigheter kan… Läs mer!

Attentat antisemitism flathet nedmonterad historieundervisning

Rekommenderar läsning av Dagens Industris debattsida 16 december ”En skam för Sverige att judehatet ökar”. Där föreslår Lena Posner Körösi och finansmannen Gabriel Urwitz sju punkter för att komma tillrätta med ”den flathet som politiker och rättsvårdande myndigheter uppvisat”…. Läs mer!

Alliansen och dess tre tidigare regeringsperioder

      För  ett år sedan ledde jag en diskussion i en fullsatt Riksdagens förstakammarsal om lärdomar av tre tidigare borgerliga regeringsinnehav: 1976-82 under Fälldin/Ullsten, 1991-94 Bildt och 2006-14 Reinfeldt. Fyra ledande politiker från dessa regeringar inledde: Fredrik Reinfeldt (m), Maud Olofsson (c),… Läs mer!

Nu är klockan slagen för Stockholm….

Nu är klockan slagen för Stockholm….  Stockholms Centralstation igår, den vackra klockstapeln utanför huvudentrén visar 16:12. Nyss hemkommen från   andra  sidan klotet och bråttom till tåget var det nära att jag trodde mig ha missat med 7 timmar. När jag kom in i Centralhallen visade sig rätt tid vara 09:12 och jag hann… Läs mer!

Bortkastade tiotals miljoner istället för snabbare polisutredningar

EU:s toppmöte i Göteborg i november om sociala frågor kostade 52 miljoner kronor, därav 23 miljoner i löner, 9 miljoner i övertid, enligt kollegor. I bloggen 16 november skrev jag att Visby hade varit att föredra av många skäl,… Läs mer!

Usel journalistik ännu en gång (19)

Nu har det hänt igen – Dagens Industris två chefredaktörer, nuvarande Lotta Edling och f d Peter Fellman, dominerar dagens förstasida efter den stora Gasellgalan på Konserthuset igår kväll. Två andra ges plats mellan dem, årets vinnare bland snabbväxande… Läs mer!

Färre generaler i Thailands regering

Antalet generaler i Thailands nya regering i veckan som gick minskar från tolv till nio i skaran av 60 ministrar. Eftersom premiärministern, två av fem hans vice samt försvarsministern var med i kuppen i maj 2014 så håller de… Läs mer!

Det här kan jag absolut inte dementera !

Det här kan jag absolut inte dementera ! Sydsvenskans nöjessida idag   Jag har uppenbarligen gjort mycket för jazzen i Skåne….. Annonser This entry was posted on tisdag, 28 november, 2017 at 12:56 and is filed under Iakttagelser. You can feed… Läs mer!

Försvarsminister Hultqvist på väg göra självmål

  Försvarsminister Peter Hultqvist lyckades för tre veckor sedan få statsminister Stefan Löfven och miljöpartisterna i regeringen med på att vid köpet av nytt luftvärn endast offert för amerikanska Patriot ska inhämtas, inte konkurrenten fransk-italienska Samp/T. Enligt en uppenbarligen initierad… Läs mer!

Snille och Smak – skönandar blir krakar

Nu uppträder de fria skönandarna i Svenska Akademien, som ska värna om Snille och Smak, som om de vore lägre tjänstemän i ett kommersiellt företag. De accepterar att de själva förbjuds uttala sig om deras eget fögderi. Istället ska… Läs mer!