Vetenskap, Torsten Fagerholm

De psykologiska effekterna har lång halveringstid


Ångest och depression är de mest långvariga följderna av kärnkatastrofen vid Tjernobyl, men samtidigt förbiser historieskrivningen ofta betydligt allvarligare cancereffekter av USA:s kärnvapentest. Den 26 april 2022 exploderade reaktor 4 i kärnkraftverket i Tjernobyl under ett milt sagt klantigt… Läs mer!

New age bullshit generator


Vill du sälja en new age-produkt eller -tjänst? Författa en självhjälpsbok? Eller ge falskt hopp åt deprimerade anhöriga via tomt klingande fraser? Det finns en genväg till skenintellektuellt bullshit. Har du någonsin blivit irriterad på alla meningslösa citat och… Läs mer!

ESSÄ: Det absurdas seger över förnuftet


Hur ska vi tämja digitaliseringen och den polariserade politiken, innan det är för sent? ”Sanningen är i likhet med moralen, något relativt: det finns inga fakta, bara tolkningar” skrev Friedrich Nietzsche provokativt som 28-åring i essän Om sanning och… Läs mer!

Ung toppforskare: ”Klimatfrågor kan inte reduceras till en tweet”


Forskaren Mikael Ehn har märkt att personer som skriver tvärsäkert om klimatfrågor på Facebook sällan är mottagliga för att lära sig något nytt. Mikael Ehn, biträdande professor och ung toppforskare vid Helsingfors universitet, började i tiderna forska i atmosfärfysik… Läs mer!

Allmänningarnas tragedi


Överutnyttjade naturtillgångar, bilköer och sjaskiga kylskåp på jobbet – alla har de en sak gemensamt. Om du drar nytta av något, känner du då en moralisk plikt att betala för dig eller åtminstone bidra på något sätt? Ifall vi… Läs mer!

R.I.P. Nocebo


Negativa förväntningar kan faktiskt göra oss sjuka – på riktigt. “If it ain’t broke, it’s time to break it”. Så lyder tänkesättet hos inbitna pessimister. Nocebo är motsatsen till placebo. Man upplever smärta eller blir sjuk till följd av… Läs mer!

Placeboeffekten: Förväntningar som uppfyller sig själva


Tankens makt över kroppen är enorm. Den undermedvetna placeboeffekten får oss också att tro att ”dyrare” viner smakar bättre. Om vi tror att vi får en dyrare medicin får läkemedlet bättre effekt, även när vi bara får placebo. Vi… Läs mer!

Lögn, förbannad lögn och CV


Vem har väl inte någon gång överdrivit sina meriter en smula då den skrivit sitt CV? Ta en titt på arbetsannonserna. Vilken super­individ kan väl någonsin tänkas leva upp till alla sökkriterier? Vi vet att det förekommer förförisk marknadsjargong… Läs mer!

En evighetsmaskin i 2D


Varför korsade kycklingen möbiusbandet? För att komma till samma sida! Föreställ dig en yta med bara en sida, ett evighetsflöde. Ett möbiusband är en lång rektangulär yta som vridits ett halvt varv med ändarna ihopsatta så att det längs… Läs mer!

”Beam me up, Scotty!”


Teleportering används flitigt i science fiction. Snart kanske fiktionen inte längre överträffar dagens teknik. I och med kvantfysiken sveptes de entydiga säkerheterna hos Isaac Newtons fysik bort och ersattes med endast sannolikheter. Det kan ta lång tid för en… Läs mer!

Shine on you crazy diamond


Diamanter härstammar visserligen från kol. Men knappast på det sätt som mången föreställer sig. De första kända diamanterna, det hårdaste naturliga materialet, utvanns som religiösa ikoner i Indien. Men det dröjde ända tills 1456, när Louis de Berqueur upptäckte… Läs mer!

Osanna sanningar


Jag läste det i tidningen (eller på webben) – alltså måste det ju vara sant! Inte sant? Faktoider är föreställningar som hålls för sanna, men som i själva verket är felaktiga. De kan ha sina ursprung i överdrifter eller… Läs mer!

Konsten att svära


Fucking Åmål, alltså! Vi blir allt grövre i mun. I Monty Python-filmen Life of Brian (1979) finns en scen där en man dömd till stening retar sina vakter genom att hojta ”Jehova, Jehova!”. Numera har sekulariseringen gjort att vi… Läs mer!

Projekt djuphavsdykning. Förebilden för professor Kalkyl i Tintin-serierna möjliggjorde 1960 en bemannad djuphavsdykning som är oöverträffad till dags dato.


Cirka 40 meter ner i det blå kan djuphavsdykare ta sig, medan blåvalar kan dyka 500 meter ner. Världshaven är 3 688 meter djupa i snitt, och djupast är Stilla Havet med ett medeltal på 3 970 meter. Marianergraven är däremot… Läs mer!

Radarn som spred morotsmyten


Nazisterna gick på den luringen. Antagligen du och dina barn också! Hur lyckades det brittiska flygvapnet plötsligt börja skjuta ner tyska bombplan mitt i natten under andra världskriget? Tack vare piloter som åt morötter, förstås! Ryktet spreds av myndigheterna… Läs mer!

Nej, Einstein sa aldrig så


Är det en tiondel av de små grå som jobbar medan resten av hjärnsubstansen ligger i hängmattan? Tesen ovan har ofta felaktigt tillskrivits Albert Einstein. Tanken är kittlande, men påståendet är helt taget ur luften. Vi människor vill gärna… Läs mer!

En bestseller kräver överdrifter


För att sätta fantasin i rörelse gäller det att krydda till verkligheten lite. Vi vill tro på en bra story. Bermudatriangeln är triangelformad havsregion på cirka 1 miljon kvadratkilometer – dubbelt så stor som Sverige – belägen mellan Miami,… Läs mer!

Den demokratiska akilleshälen


Den moderna demokratin med fri och lika rösträtt har cirka hundra år på nacken. Blir det en historisk parentes? Europa är långt ifrån vaccinerat mot auktoritära alternativ till folkstyre. En kartläggning av Bloomberg visar att populistiska radikalhögerpartier inom Europa… Läs mer!

Myten om pengar


Pengar – är inte på riktigt. Hippies och antimaterialister har en sak gemensamt: de har genomskådat de samhälleliga konventionerna. De flesta valutor som brukas i dag är fiatpengar (ur latinets ”låt det bli gjort”). Dollarn och euron saknar inneboende värde…. Läs mer!

Överlevnad med snäv marginal


En förödande solstorm som slår ut kritisk infrastruktur lär inträffa förr eller senare. För några år sedan var civilisationen möjligen en hårsmån från att tillfälligt slungas tillbaka till 1700-talet, enligt Nasa. Den 23 juli 2012 inträffade en extrem solstorm,… Läs mer!

Ett öppet sinne gnuggar geniknölarna


Genier fostras av städer, sprit (eller kaffe) och ett öppet sinne. Vad är det som skapar genier, och varför tenderar de att ploppa fram i grupper, geografiskt och tidsmässigt? Den frågan försöker journalisten Eric Weiner besvara i boken The… Läs mer!

Midnatt på havets botten


Vad lurar nere i de kolsvarta havsdjupen? Trots att de utgör 70 procent av världens yta och inhyser 94 procent av planetens levande arter vet vi förvånansvärt lite om världshaven. Vi har bättre kartor över Mars än över oceanernas… Läs mer!

Platt som en pannkaka


Att medeltidens människor inbillade sig att jorden är platt är en modern skröna. Det råder en seg uppfattning om att man under medeltiden skulle ha fantiserat om att jorden är platt, med risk för att segla över kanten på… Läs mer!

Knack, knack. Vem där?


Vem saknar inte lättsmälta förklaringar till dramatiska historiska, politiska eller sociala händelser? Tyvärr utgör paranoida teorier inte längre harmlös underhållning. Det verkar ha blivit trendigt med fantasier om bakomliggande, hemliga komplotter, fejkade ”nyheter”, ”alternativa” fakta och en postfaktuell attityd…. Läs mer!

Svaret är 42, men hur lyder frågan?


Dumma frågor förtjänar dumma svar. Efter 7,5 miljoner års funderingar förklarade superdatorn Deep Thought i bokserien Liftarens guide till galaxen att svaret på den ”yttersta frågan om livet, universum och allting” lyder 42. Försynt beklagade datorn att svaret är… Läs mer!

Myten om homo economicus


Den nyttomaximerande psykopaten är en myt, tack gode Darwin för det. Sedd från rymden liknar jorden ett klot. För enkelhetens skull kallar vi jorden ”rund” fastän den i själva verket är en smått tillplattad sfär med otaliga krumbukter. Likaså… Läs mer!

Nomen est omen


Yrke, karriär och livsbana – är våra öden skrivna i stjärnorna, eller snarare i våra namn? Nominativ determinism heter hypotesen enligt vilken människor tenderar att dras till arbetsområden som passar deras namn. Den österrikiske psykologen Wilhelm Stekel, Freuds tidigaste… Läs mer!

Vem vill leva till 100?


Vi lever längre tack vare bättre kost, sundare levnadsvanor, avancerade hälso- och sjukvårdssystem, mindre fetma och lägre blodtryck. Men vem vill leva till 100? (Förutom den som är 99). Finns det en övre gräns för den mänskliga livslängden? Jo… Läs mer!

Koka groda


Vi är blinda för smygande förändring, likt grodan i den metaforiska kastrullen. En groda som läggs i en kastrull med hett vatten hoppar ut direkt. Läggs grodan däremot i en kastrull med kallt vatten som sedan sakta värms upp… Läs mer!

Vi är rytmens slavar


Att vi har svårt för musik som är orytmisk eller har udda tempo är naturligt: människan söker struktur där struktur saknas. De flesta med två fungerande ben gillar att marschera, dansa, stampa foten eller nicka huvudet i takt. Under… Läs mer!

Sömnindustrin


Sömnbehovet är ärftligt och mer individuellt än man tidigare trott. För många är dogmen om åtta timmars sömn en ren stressfaktor. Har man sovit för lite på natten så vaknar man som Mr. eller Mrs. Hyde, inte ens morgon­kaffet… Läs mer!

Populära myter


”Till och med Einstein var dålig i skolan” – ett rent påhitt och alla latmaskars och obegåvades favoritundanflykt. Vilka andra myter borde förpassas till soptippen? Är fantasi viktigare än kunskap? Det finns mängder av belägg för Ein­steins färdigheter under… Läs mer!

Begränsad förståelsehorisont


Dramatiserande analogier är vardagsmat inom populärvetenskapen. Men riskerar färggranna ordval att mala sönder den vetenskapliga finessen? Vårt vardagsspråk är genomsyrat av metaforer: den biologiska klockan, livets höst. Detsamma gäller journalistiken, speciellt ekonomi och sport. Tänk IT-bubbla, börs­krasch eller fotbollsfeber…. Läs mer!

Blind tro är en reflex

Har du någon gång fallit offer för propaganda eller en konspirationsteori? Du är inte ensam. Viljan att tro är stark. En bra story lockar, kittlar fantasin. Faktaresistens är en ny folksjukdom. Att döma av sociala medier och det offentliga… Läs mer!

Einsteins dröm

Tiden antingen rusar, släpar sig fram dödligt långsamt eller står helt still. Vad är tidens väsen? Finns det en objektiv tid utanför vårt medvetande, en universell mekanism som tickar på i jämn takt? Filosofer, fysiker och språkvetare erbjuder olika… Läs mer!

Universums osynliga kitt.

Fysikens största gåtor heter mörk energi och mörk materia. De fyller världsalltet. Vi kan bara gissa oss fram till deras egenskaper. För 7,5 miljarder år sedan tryckte universum på gaspedalen och började expandera allt snabbare. En mystisk mörk energi… Läs mer!

Vår dagliga drog

Vårt dagliga dopamin, giv oss idag. Och förlåt oss våra snabblån. Såsom och vi förlåta oss själva. Startkicken är kemisk. Måndag morgon: fan också, är kaffet slut! Fredag kväll: suck av lättad. Korka en flaska rött, sträck ut benen… Läs mer!

Ljudkriget


Musikindustrins decibelkrig förstör musiknjutningen. En hifi-anläggning ska återge ljud utan förvanskning. Men inom musikindustrin verkar artister, producenter, management och skivbolag allt nojigare – de känner en press att försöka överrösta varandra. Trenden har blivit allt vanligare: inspelad musik låter… Läs mer!

Gränslös tvärsäkerhet

Varför tror vi att vi vet mer än vi vet? Våra hjärnor lurar oss. År 1999 visade psykologerna David Dunning och Justin Kruger vid Cornell University att människor tenderar att missbedöma sin egen kompetens. Först testades verbal och logisk… Läs mer!

Fackidiotens välsignelse


Den långtgående specialiseringen är en grundbult inom det moderna samhället. Samtidigt verkar forskare, politiker och allmänheten ha allt svårare att förstå varandra. “A scientific truth does not triumph by convincing its opponents and making them see the light, but… Läs mer!

Columbus mindervärdeskomplex


Är jorden unik i universum? Evighetsfrågan matar ändlösa spekulationer bland science fiction-nördar. Scif-fi-hobbyister älskar självbetraktelse: att grunna på vår egen litenhet och obetydlighet i universum. Rymdsignaler till ett avstånd på 100 ljusår har finkammats på tecken på intelligent liv… Läs mer!