En kärleksförklaring till den digitala boken

ledare-bibliotek

Sören Jonsson är chefredaktör för Forum.

Man saknar inte kon, förrän båset är tomt. Och nu är båset sannerligen tomt. Båset har stått tomt sedan mitten av mars och det är säkert många med mig som önskar att livet skulle återgå till ett normalläge. Men det kommer ännu att ta ett tag.

Den här ledaren ska inte handla om hur hårt coronakrisen kommer att slå mot den finländska ekonomin. Finansministeriet räknar med att Finlands ekonomi kommer att sjunka med 5,5 procent om de begränsande åtgärderna kan lättas upp efter midsommaren. Annars mer. Men den här prognosen är bara en valid gissning. Läget förändras så snabbt att gissningen troligtvis redan är föråldrad när tidningen når dig som läser. Dessutom vet ingen vad som kommer att hända när restriktionerna lättas upp, läget är kort sagt osäkert.

Det som däremot är säkert är att coronakrisen kommer att innebära en kalldusch för de offentliga finanserna. Staten tar i år lån på nästan 14 miljarder euro och går från EU:s tidigare smärtgräns 60 procent av bnp till närmare 80 procent av bnp inom kort. De strukturella svårigheterna som Finland står inför med en åldrande befolkning och minskande nativitet gör inte saken lättare.

Staten slipar redan hyveln. De flesta icke-kritiska samhällsfunktioner har varit stängda sedan början av mars: skolor, teatrar, operan, biografer, sporthallar, gym, simhallar och bibliotek. För egen del väntar en hel hög biblioteksböcker på att få återlämnas. Och den här högen verkar bli kvar i tamburen ett tag till.

Jag har inte köpt en fysisk, skönlitterär bok på många år. Att äga böcker kan för en del kännas meningsfullt, men för alla som vet hur jobbigt det är att packa ner bokhyllan inför en flytt är det inte lika självklart. Har man böckerna i e-boksläsaren eller läsplattan blir det ack så mycket lättare.

Coronakrisen har visat hur formbart samhället är. Många företag har ställt om sin verksamhet med hjälp av digitala verktyg eller med finurliga drive-in-lösningar. Några coronaanpassade låneboxar verkar biblioteken inte välja. De satsar i stället på e-biblioteket.

Vardagsrum i Mimers brunn. Bibliotek handlar om samarbete och kommunikation, och om att försäkra sig om att alla har tillgång till sanning i en värld av desinformation. Tack vare bibliotekarierna kan vem som helst hitta just den information som den behöver. Kunskap, bildning och kultur är till för alla, inte bara de rika och de smarta. Mycket finns på webben i dag, och här behöver biblioteken ha en tydlig strategi och bättre samarbete sinsemellan.

E-bibliotek är ett effektivt sätt att ge folk tillgång till böcker och material på webben. Frågan är varför det är kommunernas uppgift. Alla bibliotek har egna avtal och egna licenser med det rikssvenska företaget som erbjuder tjänsten på svenska. Varför ska det gå via statsandelar och omvägar. Förhandla i stället fram nationella avtal med de olika distributörerna, så att också exempelvis finlandssvenskar från språköar skulle få tillgång till ett stort utbud svenska e-böcker. Digitala bibliotek skulle inte behöva vara bundna till kommunen.