Fattar chefen galoppen

Outi Impivaara, vd för ledarskapskonsultbolaget Oicon Oy, tillsammans med Patori.

Det är hästen som bestämmer agendan. Att styra en 500 kilos best sätter ledarskapet på prov.

Har du problem inom ditt företag eller din organisation? Ta en promenad med en häst och du kan få fram lösningen. Det gäller att våga möta dina rädslor, erkänna dina brister, sadla om. I likhet med människor är hästar känsliga och intelligenta djur, som till stor grad kommunicerar ordlöst.

Finnhästen Patori ansågs vara ett omöjligt fall. För fem år sedan var den 16-åriga kusen på väg till slakt.

Ägaren klarade inte av honom, inte heller de flesta andra ryttare. Han hade gått både travlopp och ridning men gick i lås av okända orsaker.

Patori hamnade hos Finlands mest kända westernryttare Kari Vepsä, som föreslog en ritt åt Outi Impivaara. Den dagen blev hon och Patori oskiljaktiga.  Hästen [numera tyvärr död, red.anm.] betecknades som extremt klok och känslig, det fanns få personer som han inte godkände.

”Besserwissertyperna kom in i stallet, visste och kunde allt redan innan coachningen ens börjat. Då hände det att jag var tvungen att byta till en annan häst för Patori godkände inte personen”, berättar Impivaara, vd för ledarskapskonsultbolaget Oicon Oy.

Din samverkan med hästen berättar effektivt och konkret hurdan ledare du är, samt avslöjar dina styrkor och svagheter. Hästen lär dig att kommunicera och använda kroppsspråket, du blir modigare och förstår varför förtroende är så viktigt.

Intuitivt ledarskap. Du kan läsa alla ledarskapshandböcker i världen utan att bli en bra ledare. Under en coachning tillsammans med en häst kan insikterna komma direkt och intuitivt. Det kräver hundra procents närvaro. Hästen ger dig omedelbar feedback på dina handlingar, via grimskaftet [repet, red.anm.].

”Hästen läser dig omedelbart och är därför ett utomordentligt redskap för ledarskapsträning. Djuret pejlar på nolltid in vem av er som egentligen är flockledaren. Är det inte du så har du inte mycket att säga till om då 500 kilo häst bestämmer sig för att gå sin egen väg”, säger Outi Impivaara.

Med över 10 års erfarenhet av ledarskapscoachning och över 40 års erfarenhet av hästar ser hon ett klart och tydligt samband hos ledarskap, vare sig det gäller hästar eller människor.

Det är ofta icke-hästvana personer som kontaktar Impivaara för att utveckla sitt ledarskap. Hon ger också mentalträning och så kallad life coachning åt både ryttare och icke-ryttare.

Det hela började som sporadiska ledarskapscoachningar med hjälp av hästar hos bland annat Kari Vepsä och hästkiropraktorn Ismo Haapanen, då Impivaara ännu arbetade som ledarskapskonsult på Trainers’ House. Hon ville utveckla konceptet och beslöt att grunda eget för ett och ett halvt år sedan.

Kommunikationen brister. Problem inom de flesta organisationer har huvudsakligen att göra med kommunikation. Vet chefen vad hon eller han vill, leder man personalen dit, och hur? Speciellt den sista frågan är viktig.

”Kutymen idag är att kommunicera via e-post. Chefen eller ledningens sekreterare skriver ner några rader och så undrar man varför kommunikationen inte fungerar! Det handlar ju om så mycket mer, hur saken framförs, kroppsspråk… Inger chefen förtroende, får han eller hon sina medarbetare att arbeta mot samma mål?” säger Impivaara.

Samma principer gäller i arbetet med hästar, som är ännu känsligare än dina mänskliga medarbetare. Är du själv osäker, spänd

eller nervös så märker hästen det direkt, eftersom ord och kroppsspråk inte överensstämmer. Djuret vet omedelbart om du är på dåligt humör. Aggressivitet och befallningar leder ingen vart.

Förtroende. ”Du måste skapa en kontakt med hästen. Lyckas du fånga hans uppmärksamhet, får du förtroende? Vad ska du göra för att hästen ska följa dig? Du måste prova själv för att kunna förstå. Det är underbart att se hur mänskor utvecklas under coachningen. Då hästen börjar gäspa har personen slappnat av. Då är allt frid och fröjd”, säger Outi.

Coachningen sker i vanlig manege eller på ridplan. Kundens uppgift är att ta tag i grimskaftet och leda hästen runt i olika övningar. Det handlar inte om ridning, utan om kontakt och arbete från marken.

För en person utan hästvana är det inte alls lika lätt som det låter. Du måste veta vad du vill – för om chefen tvekar, hur ska då medarbetarna veta?

”Försöker du dra hästen med våld så spjärnar den omedelbart emot. Har du för löst grimskaft så tar han kommandot och märker han att du tappar koncentrationen så kan han ta tillfället i akt och springa iväg till mer intressanta grejer. Man märker själv mycket snabbt hur man använder sitt kroppsspråk”, förklarar Outi.

Läs hela artikeln i pappersversionen!

Daniela Andersson text & bild

Dela:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*