Forum i skyn

2 000 euro. Ungefär så mycket kostar det att ta sig till skyarna med en fullt fotoutrustad drönare.

Alla människor har väl någon gång drömt om att kunna flyga. Nu är det billigare än någonsin.

Mild oktoberkväll i Helsingfors. Som skapt för luftfotografering ur hittills otänkbara vinklar och perspektiv! Utrustad med en HD-kamera dokumenterar Forum aftonrodnaden vid havet, i HD: 1080p (60 fps).

Drönaren surrar som en bisvärm, och seglar smidigt upp i luften. Med extra utrustning (kamera samt FPV-paket) får användaren en realtidsvy från drönarens perspektiv. Det ger en helt annan synvinkel, en känsla av total frihet. Sakta i backarna, Ikaros – kom ihåg ansvaret!

Se drönarens tagna video!

Amatör. Många av våra läsare kanske har sett drönarvideor på webben, som ökat i takt med att obemannade luftfarkoster blivit tillgängliga för normala plånböcker. Detta motsvarar inte vanliga radiostyrda helikoptrar eller flygplan. Amatörflygning förknippas med reella risker.

Bruket av drönare är i princip oreglerat i Finland. Trafiksäkerhetsverket Trafi grunnar på ett regelverk, möjligen med certifikatkrav. Förmodligen förbjuds flygande i tätbygd, samt nattetid.

Det finns dock inofficiella anvisningar från Finlands flygförbund. Allmänheten kanske inte känner till rekommendationerna, och vissa entusiaster tycks ignorera dem: piloten måste hela tiden kunna se drönaren, med maximalt avstånd på 500 meter, och för att undvika krockar med annan flygtrafik regleras flyghöjden till 150 meter. Drönarna får inte flyga över utomhusfestivaler, eller folksamlingar i övrigt.

Rekommendationerna gäller både kommersiella drönare och farkoster utrustade med kamera (de räknas till professionellt bruk). Hobby- eller leksaksflygare, som klassas som modellflygplan, gör klokt i att följa samma rättesnöre.

Den heta potatisen är integritetsskydd: människors rätt att inte bli filmade eller fotade mot sin vilja (tänk Google Street View). Det är givetvis förbjudet att filma gårdar och lägenheter med en drönare. Tänk inte ens på att spionera på grannen.

Fri som en fågel. Här slutar moralpredikan. Vad kan man åstadkomma med en cirka två tusen euros drönarset: rent nöje, eller också nytta?

Att hyra en människobemannad helikopter i några timmar kostar tusentals euro. Med en drönare kan du själv fotografera, kartlägga och varför inte också nyhetsrapportera. Myndigheter kan syssla med sin övervakning, och utföra räddningsoperationer till lands och till havs. Elbolag kan göra snabbfelsökning vid avbrott.

Hårda paket? Forums drönare hålls i luften i 25 minuter, men flygtiden begränsas några minuter av vikten från den extra utrustningen vid testet. Vi märker snabbt att det lönar sig att hålla flygbok. Ett GPS-baserat styrsystem håller farkosten på den inställda höjden. Om drönaren tappar radiosignalen, eller om batteriet sinar, kör den tillbaka till startpunkten och landar automatiskt. Med en mobilapp (och Vision + paket) kan man omdefiniera hempunkten, och styra drönaren rakt till platsen där piloten står. Rekommenderas!

En civil drönare kan te sig som en dyr julklapp som inte lämpar sig naturligt för hela familjen. Kanske för pappa, som vill leva ut sin pojkdröm (eller medelålderskris) på

trygga marken.

Torsten Fagerholm text och bild

*Forum korrigerar: Högsta tillåtna sändfrekvens för video på 5,8GHz är 25mW i Finland (ISM-bandet). Därmed är 600mW olagligt. Vill man ha ökad räckvidd kan man ansöka om licens av Kommunikationsverket Ficora.