Gigantiskt självmål om elkraft

Det
Nu bränns det olja i Karlshamn i en ångpanna med upp till 335 MW effekt, ett energipolitiskt haveri för regeringen S + Mp med stöd från V + C, en konsekvens av att de nyligen röstat nej till fortsatt drift av Ringhals två första aggregat.

Ringhals 2 stängdes strax före nyår, partierna ovan planerar nu att stänga Ringhals 1 kommande nyår.

Kartan visar läget strax före kl 15 idag. Vi importerade då el från Danmark från en effekt på 333 MW via ledningen från norra Jylland till närheten av Ringhals plus 332 MW via ledningen under Öresund, alltså 665 MW.

I stort sett all den elen kom från fossileldade värmekraftverk. Det blåste nämligen knappt alls i
under onsdagen och torsdagen i Danmark. Jag såg själv vid middagstid idag att den stora vindkraftparken till havs söder om Öresundsbron stod stilla.

Dessutom importerade vi el från Tyskland, kol- och oljeeldad, upp till 198 MW och från Polen 8 MW, oftast värsta sortens brunkol.

Sverige exporterade från trakten av Nybro till Litauen 300 MW, något mer import från trakten av Åbo i Finland 322 MW.

Nettoimporten var el från en effekt på 826 MW, vilket stängda Ringhals 2 hade ensamt kunnat klara.

Nu vill partierna ovan stänga också Ringhals 1 definitivt som har en kapacitet på 881 MW, som alltså skulle kunna täcka dagens nettoimport. Den elen kostade ca 2 kr per kilowatttimme när norrlänningarna samtidigt hade ca 12 öre per kilowattimme.

Siffrorna växlar fortlöpande, en timme senare hade nettoimporten ökat med ca 150 MW, men priset mer än halverats. Spotpriset sätta på elbörsen i Oslo.

Vilket förtroende kommer de fyra partierna S Mp V och C ha när de talar om miljöåtgärder i framtiden ?

Statsminister Stefan Löfven, S, var under många år varm anhängare av kärnkraft. Jag hörde honom säga att ”det gäller jobben för 400 000 metallarbetare”.

C sitter fast i Fälldins envisa motstånd till kärnkraft trots att vi lever i en helt annan värld. Och trots att man försöker framställa sig som småföretagarnas främsta vän.

Mitt i sommaren har nu en gigantisk oljeeldning dragit igång i Karlshamn för att klara elbalansen. Tidigare kalla vintrar har danska och tyska olje- och kolkraftverk fått rycka in då och då för att stötta storproducenten Sveriges elbalans.

Med öppna ögon stänger de fyra partierna om ett halvår en av de största kraftkällorna. Elbalansan kommer de att kunna fixa mot ännu mer import av olje- och koleldad el till allt högre pris.

Den miljödebatten kommer de få svårt att klara när det blir minusgrader här hemma, om inte redan nu.

Dela:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*