Gröna väggen renar innerluften

Gröna väggen 1 webb

Kombinera gammal god naturkraft med Nasa-inspirerad aktiv växtodling och dra ett djupt andetag, du din kontorsråtta!

Under ett dygn inandas en vuxen människa cirka 11 000 liter luft. Både skolelever och kontorsjobbare tillbringar lejonparten av dagen inomhus. Därmed insuper vi bland annat syntetiska kemikalier, mikrober och damm.

Ämnena frigörs ur byggnadsmaterial, möbler, lack, lim, parfymer, mattor, kläder, städningsprodukter, målfärg och textiler. Denna kemiska cocktail kan leda till allergier och skador i luftvägarna.

Här ligger företaget NaturVentions verksamhetsidé.

Den ursprungliga tanken föddes på rymdfartsmyndigheten Nasa i Washington: att snabbodla växter i rymdmiljö för att rena luften och producera föda.

Med rötter i Jyväskylä har NaturVention utvecklat en så kallad aktiv grön vägg, en apparat för turboodling som accelererar plantors förmåga att rena luften. Genom enkla och uråldriga knep effektiverar denna växtmodul naturlig nedbrytning av gaser och orenheter.

”Nasa har testat liknande teknologi vid månforskning. Man kan inte släpa tunga material med sig i ut rymden”, säger en av företagets grundare, försäljningschef Mika Tyrväinen.

NaturVention byggde en prototyp år 2010. Istället för mull använder bolaget en icke-organisk blandning av åtta olika stenarter. Vid växternas rötter bildas en mikrobstam som äter upp smuts och ger ut ren luft. Metoden kallas för turboponisk odling: man tillför vatten och näring och försnabbar processen genom att fläkta luft via rotsystemet.

”Till skillnad från ett luftreningsfilter behöver dessa växter inte bytas ut. Väggen fungerar som en möbel. Du kopplar den i strömuttaget och låter den jobba, dygnet runt”, förklarar Tyrväinen.

Obevisbart. NaturVention har stött på en utmaning: det är omöjligt för ett laboratorium att vetenskapligt påvisa rengöringseffekten, eller jämföra den med ett filter.

”En samverkan mellan olika kemikalier och omätbara partiklar kan påverka människors hälsa. Det går inte att bevisa, men resultaten talar sitt eget språk”, säger Tyrväinen.

Christian Aspegren, delägare i bolaget, har forskat i så kallade disruptiva innovationer, det vill säga uppfinningar som blandar om kortpacken i en existerande marknad och utmanar etablerade företag.

”Portvakter och byråkrater förblir skeptiska så länge man inte lyckas lägga fram mätbara vetenskapliga bevis”, meddelar han.

”Attityden är att dra i bromsen istället för att ge företag en chans. Det råder stor brist på tillit till små entreprenörer som sitter på potentiella lösningar. Samtidigt ser vi hur folks andningsbesvär avtar eller försvinner då vi odlar sextio stycken växter i snabb fart.”

Lindrade symptom. Mari Aspa har lidit av överkänslig näsa och svalg samt torr strupe i flera år. Aldrig utomhus, men nog på jobbet. Nu har hon andats luft från den gröna väggen i två månader på sitt kontor på 16 kvadratmeter.

”Mina symptom har lättat, jag upplever mindre irritation än tidigare, speciellt nu på vintern då utomhusluften är torr och kall. Inomhusluften har blivit betydligt fuktigare”, säger Aspa, som jobbar som studiekurator vid yrkesinstitutet Omnia i Esbo.

Ibland har hon lidit av kraftiga allergiska yttringar i timtal efter jobbet. Mätningar har inte påvisat några luftbesvär i byggnaden, som härstammar från tidigt 2000-tal.

Aspa har tidigare testat tre olika luftrenare för att rensa småpartiklar, både hemma och på jobbet. Trots att grunkorna är certifierade av VTT och godkända av allergi- och astmaförbundet har de inte avhjälpt hennes symptom. Aspa har testat den dyraste och finaste luftrenaren på marknaden, utan att må nämnvärt bättre.

Hon lyfter ändå fram en nackdel med den gröna väggen: den avger en viss doft.

‘”Ibland påminner luften i rummet om en blomsteraffär. Jag har en väldigt känslig näsa. Men det irriterar mig betydligt mindre än kemiska lukter.”

Läs artikeln i sin helhet i pappersversionen av Forum.

Torsten Fagerholm text

NaturVention bild