Profilintervjuer

”Man kan inte äta pengar”

Gyöngyi Kovács beskriver sig som ”familjens svarta får”. Hon kom till Finland av en ren slump, och är sedan 2013 världens första professor i humanitär logistik.   ”Jag är familjens svarta får, den enda i släkten som inte jobbar… Läs mer!

Vill göra industrirevolt

Edward Blomstedt på Combi Works har som ambition att skapa ett Airbnb för fabriker som leder till den största produktivitetsökningen sedan Henry Fords masstillverkning. Combi Works historia handlar om brunnslock tillverkade på en pansarvagnsfabrik i Sibirien, om brottsanmälningar och… Läs mer!

Många bollar i luften. Sofi Weckman är expert på användarupplevelse, ett område som kombinerar människa, teknik och business.

Sofi Weckman trivs bäst då hon har många bollar i luften. Som junior gällde det bokstavligt då hon spelade tennis på FM-nivå. I dag jonglerar hon i den digitala världen.  Weckman är expert på användarupplevelse (på engelska user experience, UX)…. Läs mer!

Modig branschbytare. Nella Ginman-Tjeder är kvinnan som tog fotoböckerna och Platinum-kortet till Finland. Nu vill hon skapa något nytt i den växande hälsovårdsbranschen.

Driven av nyfikenhet, vision och passion har Nella Ginman-Tjeder tagit sig an nya utmaningar oavsett bransch flera gånger under sin karriär. ”Den röda tråden är att det i alla vd-jobb har varit frågan om tjänster till konsumenter, starka varumärken… Läs mer!

”Donald Trump-generationen klarar sig inte längre inom riskkapital”

Pia Kåll på Capman sparrar företag som bildligt talat befinner sig i de sena tonåren av sin mognad, så att de blir redo att flytta ut i vida världen. Ansiktslösa män i mörka kostymer som köper och säljer företag… Läs mer!

Färgstark forskare

Professor Jessica Rosenholm bygger en verktygslåda för framtida cancermediciner. Jessica Rosenholm är motsatsen till en grå professor. Hon kör en glitterpink Porsche, har ett arbetsrum inrett med Hello Kitty, berättar ivrigt om nanomedicin så att vem som helst kan… Läs mer!

Bara döda fiskar följer strömmen. Mathias Berglund vid The Curious AI Company forskar i artificiell intelligens – av ett annat slag än de flesta bolag inom den hajpade branschen.

”Jag har senast fiskat då jag var 15, då lyckades jag kasta ett drag i örat. Sen slutade jag”, skrattar Mathias Berglund då vi riggar upp foto­sessionen med metspö ute i djupa Sibbo. Det hela började som ett typiskt… Läs mer!

En sjungande lösning på matkrisen. Insekter som människoföda är ett näringsrikt, miljövänligt och etiskt alternativ.

Robert Nemlander är byggnadsingenjören och astronautkandidaten som sadlade om och började odla syrsor. Vill du ha den långa eller korta versionen? frågar Robert Nemlander inledningsvis. Vi väljer den långa versionen. Hur kommer det sig att en ung byggnadsingenjör, specialiserad… Läs mer!

Kom i form för livet

Det finns inga ursäkter och det finns inga  mirakelmetoder. Vi behöver röra på oss för att vi ska må bra. Det räcker inte med motion, vi behöver också äta bra, sova tillräckligt och låta kroppen återhämta sig, säger personliga… Läs mer!

Fartfyllda idéer

Kim-Niklas Antin återuppfinner cykeln (dock inte hjulet). Han har designat och 3D-tillverkat 15 egna cyklar, och framställer prototyper för både startups och industrijättar. ”Den första cykeln jag själv designade och byggde var ful, men den fungerade”, inleder Kim-Niklas Antin,… Läs mer!

Social maktfaktor

Svenskfinlands Youtube-drottning Pernilla Böckerman har 134 000 anhängare som följer vad hon gör på gymmet, på stan, i köket och i skolan. För annonsörer som vill nå unga konsumenter är hon en attraktiv samarbetspartner. ”Jag är jag, det får räcka.”… Läs mer!

Smarta robotar ger nytt lyft

För att lösa bristen på råvaror måste vi bygga en helt ny infrastruktur där det första och bästa alternativet är att ta material till vara. En hjälpande robothand kan komma från artificiell intelligens som sorterar skräp. Redan som liten… Läs mer!

En judokas envetna kamp för miljön

Judomästaren och miljöekonomen Bigge Lidgren vittnar hur det numera är olje- och kolkraftsbolagen som sitter med en lång rad lagstiftningsrisker i famnen. Han är storväxt precis som smeknamnet Bigge antyder. I affärsvärlden är Alexander Lidgren mest känd som en… Läs mer!

Nolltolerans för fel

”I rymden kan ingen höra dig skrika”. Samma princip gäller inom säkerhetskritiska mjukvaror i satelliter och medicinsk utrustning samt inom bergsklättring, vet den utåtriktade dataexperten Laura Nummila på Space Systems Finland. ”Ibland har jag tänkt: jag jobbar med säkerhetskritiska… Läs mer!

Ger matbutiken matematiska muskler

Minskat matsvinn, mer effektivt använd arbetstid och bättre service för kunderna. Trumfkorten är många då Johanna Småros säljer Relex Solutions mjukvara till detaljhandeln. Kunden går in i matbutiken, fyller korgen med middagsingredienser och suckar över att bananerna är brunprickiga,… Läs mer!

Ingenjör i FN:s tjänst

Emilia Wahlström är kemikaliekonsulten som åkte till Kazakstan för att jobba med miljöfrågor. I sitt nuvarande FN-jobb kommer hon i nära kontakt med både oljeolyckor och hälsokatastrofer. En liten oljetanker har gått på grund i ett naturskyddat mangrove­träsk i… Läs mer!

”De knepigaste frågorna är roligast”

Emma Falck har gjort tre karriärer: en vetenskaplig, en industriell och en som managementkonsult. Tillsammans med kollegorna på BCG mobiliseras hon för särskilt krävande uppdrag. Affärslivet är alltmer turbulent, nyckfullt och darwinistiskt. Rappa förändringar och omstruktureringar ställer skoningslösa krav… Läs mer!

Seniorrebell

Jörn Donner anlägger moteld mot Finlands självskryt och hajp kring 100-årsjubileet. Och vägrar samtidigt att gå i pension. Vi sitter ner en sommarförmiddag i Jörn Donners arbetsrum på Norra Kajen i Helsingfors, huset som hans farfar Otto Donner i… Läs mer!

Alert och träffsäker

Juristen Jenny Wolfram har byggt upp en miljonbusiness med globala storföretag som kunder. Affärsidén är att med artificiell intelligens skydda företag från skadliga kommentarer på sociala medier. Allt började med ett australiskt rättsfall då Jenny Wolfram var i slutskedet… Läs mer!

”Skapa din egen 110 %-attityd”

Genom ökad självinsikt kan vi alla blomstra i karriären och göra yrkesvardagen mer kul och meningsfull, säger Camilla Kylander som hoppade av juridiken för att jobba med motivation. Då du vaknar en vardagsmorgon: ser du fram emot veckan som… Läs mer!

Det statsägda startupbolaget jagar den digitala gralen

Slut på allt onödigt mekaniskt slit. Det digitala dotterbolaget till snigelposten vill robotisera allt hand- och pappersarbete kring våra dagliga pengaflöden. ”’Va, vad har du tänkt?’ Det har många vänner frågat då jag hoppat över från en startup till… Läs mer!

Businessmoral på allvar

I den undre världen är det raka puckar. Är du ohederlig straffas du snabbt. Rödbergens porrkung Tom Sjöberg finns ännu här. Är förklaringen att han egentligen är väldigt hederlig? Hederlighet är ett begrepp med många bottnar. Tom Sjöberg började… Läs mer!

En bergstopp i taget

Tom Lönnroth har klättrat i karriären tack vare målmedvetet fokus på att göra ett bra jobb. Nu är han bostads­finansieringsdirektör på Hypo. Han varnar för en skuldfälla bland de finländska husbolagen. Den finländska modellen på bolånemarknaden har alltid varit… Läs mer!

Designhumor med pokerface

Med talang för formgivning, bloggande och bitsk humor ger multimediepersonligheten Kasper Strömman sig in på att spå framtiden. På det ovanligt tjocka visitkortet står ”Menestyjä” (framgångsrik person – alternativt streber, enligt Google translate) i guldbokstäver mot svart bakgrund. ”Jag… Läs mer!

Grävgruppen granskar Ankdammens maktstrukturer

Det går att producera god journalistik utan tunga, centralstyrda eller hierarkiska strukturer. Men hur lönsamt är det? Lina Laurent och Annica Lindström triggade en smärre mediestorm då de satte Konstsamfundet under lupp. Konstsamfundets förmögenhet på cirka 500 miljoner euro… Läs mer!

Han hjälper andra sikta högt

Christoph Treier är coachen som sparrar både idrottare och företag till toppresultat. Tack vare en rallyvärldsmästare fick han fart på sin egen karriär. En företagsledare har mycket att lära sig av toppidrott. Det viktigaste är vikten av motivation, säger… Läs mer!

Varje fynd kräver ett ton av slit och flera uns tur

Fördomsfrihet och långsiktighet är grundvillkor inom placeringsservice och startup-investeringar. Det vet Niklas Geust som stötte på en guldåder inom fondbusinessen och numera sparrar små, hungriga bolag som vill lämna ett positivt avtryck. Tillsammans med några andra unga män vid… Läs mer!

Från textil till pansar

Teknik handlar om så mycket mer än mekande med oljiga motorer eller mikroskopiskt finlir i laboratorier: Jenny Jensén på Patria gör detektivjobb vid krävande försäljning av pansarfordon. Hur gör man resan från en uppväxt i Hangö där man drömmer… Läs mer!

Lamor borstar bort oljan

Oljesaneringsföretaget Lamor har utvecklats till världens ledande i sin nisch. Den avgörande vändningen kom våren 2010 då oljeriggen Deepwater Horizon exploderade i Mexikanska golfen och familjeföretaget från Borgå inkallades för att bygga upp en samordningscentral för oljeuppsamlingsarbetet. ”Inom 36 timmar kunde… Läs mer!

Sexmiljardereurosfrågan

Havet inom den tidigare så stabila energisektorn stormar, en cocktail av dramatisk marknadsutveckling och motstridiga politiska beslut förstärker varandra. Hur ska Finlands energijätte Fortum navigera vidare? Tidigare täljdes guld på elproduktion. I dag mår de flesta europeiska elproducenter uselt…. Läs mer!

Hon vill kombinera affärer och etik

Att sträva att tillgodose själva människan inom ramarna för business är inte naiv idealism. Samtidigt genomgår affärslivet ett etiskt brytningsskede, menar Cecilia Mickos. I höstas jobbade Cecilia Mickos, då ännu 25, som praktikant på BetterDoctor i San Francisco, ett… Läs mer!

Mission: Positiv risktagning

Niklas Odenwall vid Nordnet vill inspirera varje finländare att ta ansvar för sin finansiella framtid i gör-det-själv-anda. Att utmana status quo gör ont. Inom affärsverksamhet ska det leda till bättre, effektivare och snabbare resultat. Samt billigare, ur kundens synvinkel…. Läs mer!

Människan i fokus

Är Finland tillräckligt ödmjukt och nyfiket för att överleva i den digitala djungeln? Landet är i akut behov av en mental nollställning, menar Clarisse Berggårdh som jobbar med digital marknadsföring. Efter att ha arbetat med marknadsföring och medier i… Läs mer!

Med pengar och hjärta

Makro och mikro, kropp och själ – de utgör en helhet. Både inom finans och inom medicinsk forskning. Det vet Jannica Fagerholm, vd för Signe och Ane Gyllenbergs stiftelse. Jannica Fagerholm är vid sidan om  ”Kobbe” Bergh och ”Toffe”… Läs mer!

Ekonomen på catwalken

Kjell Sundström lämnade Stiftelsen för Åbo Akademi för att hjälpa Stockmann omforma strategin. En åtgärd var att sälja modehuset Seppälä. Där deltar han som styrelseproffs i omstruktureringen och går in som delägare. Det tycks vara på modet att tidigare… Läs mer!

Allt handlar om vilja och mod

Ann Wahlroos-Jaakkola, vd för Picnic, har ingen personlig erfarenhet av glastak. Hon jobbar aktivt för att sparra kvinnor till krönet av företagsvärlden. Ann Wahlroos-Jaakkola har knappt hunnit träda in i fotostudion förrän hon själv inleder intervjun genom att notera… Läs mer!

Konsten att gasa och bromsa

Det gäller att säga ”stopp” precis då allting pekar upp, upp, upp. Det vet Sveriges riksbankschef Stefan Ingves. Forum passerar en septemberdag den rigorösa säkerhetskontrollen in i den massiva, bunkeraktiga granitbyggnaden. I Riksbankshuset i centrala Stockholm har tiden stått… Läs mer!

Bankiren som blev modemogul

Frank Svenfelt är Wärtsilä-ingenjören från Larsmo som blev internationell bankir med säte i London och Dubai. Nu är han vd för det finländska mode- och designföretaget Samuji i Helsingfors. När Forum träffar Svenfelt en oktobermorgon i Helsingfors har han… Läs mer!

Hon skapar strategisk HR-kemi

Johanna Söderström vid Dow Chemical är den enda på sin arbetsplats som går med ett leende på läpparna då det är snö och minus 18 grader Celsius. Sin positiva syn på vardagen har hon ärvt från sin livsfilosof –… Läs mer!

Med råg i ryggen

Säg Malmgård och många tänker på öl. Men gården i Pernå är också en föregångare inom ekologiskt lantbruk i Finland och ett flitigt besökt turistmål. Johan Creutz tog över hemgården Malmgård i Pernå 1992 efter en karriär i den… Läs mer!

Recept för positiv prestation

Både höga chefer och specialister lyssnar då Christina Dahlblom presenterar forskningsbaserade fakta som hjälper människan att nå sin fulla potential inom yrkeslivet. På några månader kan blyga ingenjörer genomgå en metamorfos där de blir drivna, vågar utmana, ta ställning… Läs mer!

Restaurangkejsaren i Dubai

Thesleff är finländaren som egentligen aldrig har bott i Finland. Han hade inte ens fyllt ett då familjen flyttade ut i världen. Han har bott i Belgien, Argentina, Spanien, USA, Sverige och England och talar sex olika språk. Han… Läs mer!

Hon genomskådar aktiebubblorna

Vi är stockpickers. Vi måste se nästa trend innan den är här. Det säger Birgitta Lindholm, delägare i tvåkvinnoföretaget T & B Capital och guldtränare i handboll. Det är inte vardag i Finland att två kvinnor startar ett eget… Läs mer!

Med skämtet i rockärmen

André Wickström har levt på humor sedan 2003, på den lön som publiken betalar, utan fondpengar eller statliga bidrag Den unge André Wickström hade en vilja att uppträda. Standup var en hobby sedan 1995, inspirationen kom från SVT-programmet Släng… Läs mer!

Hon är van vid att det stormar

Bakom Laura Langh-Lagerlöfs smärta, chica och lugna uppenbarelse göms en verklig dynamo. Eller vad sägs om kombinationen vd för ett rederi, fyrbarnsmamma och aktiv kommunalpolitiker, med en man som flänger jorden runt  i sitt jobb, givetvis i shippingbranschen. Själv… Läs mer!