Kapstaden, politisk turbulens och vattenbrist

capetown-blogg

Den pampiga byggnaden ligger i Kapstaden medan presidenten, regeringen och Högsta Domstolen finns i Pretoria 130 mil norrut fågelvägen. Tyst och stilla tills det öppnar igen andra veckan i februari.

Uppe i norr och i tidningarna är det desto livligare sedan president Zuma lyckats klamra sig kvar åtminstone ytterligare ett år i det allra högsta ämbetet. Detta sedan han petats som ordförande i ledande partiet ANC och försöken att lansera exhustrun misslyckats. Mycket tyder på att ANC förlorar den egna majoriteten för första gången sedan frigörelsen 1994.

Det är svårt att tänka sig att en annan demokrati skulle ha tålamod med en genomkorrupt president. Även vicepresidenten och nye ANC-ordföranden Ramaphosa ifrågasätts, hur han tidigt lämnade politiken, blev framgångsrik fackledare för gruvarbetarna, sedan affärsman som på några få år byggde upp en privat miljardförmögenhet. Det är inte helt klarlagt hur det gått till.

Ett annat problem för Ramaphosa i opinionens ögon är att han 2012 krävde polisattack mot en vild strejk, 34 gruvarbetare avled efter skottlossningen.

Men många sätter stora förhoppningar till Ramaphosa, han väntas inte vittja i statskassan.

Mycket går framåt, åtminstone i Västra Kapprovinsen längst i söder. Men så har den ett fantastiskt läge för sjöfarten mellan kontinenter, ett underbart klimat sommartid under vår egen vinter, stora jordbruk, inte minst vingårdar som säljer alltmer ut i världen.

Men som på de flesta håll i u-världen ökar fattigdomen i breda lager även om medelklassen växer i alla folkgrupper. I dessa dagar börjar det nya läsåret, utbildningsystemet kritiseras starkt samtidigt som det fortsätter att öka, sjukdomarna minskar.  Mycket går ändå åt rätt håll, åtminstone i Västra Kapprovinsen med ca 6,5 av landets närmare 57 miljoner invånare. I  detta paradis har ett allt överskuggande problem förvärrats under flera år. Svår torka, omfattande vattenbrist, kranar på offentliga toaletter stängs av, allt hårdare restriktioner planeras. Tiden är knapp, prognoser säger att vattnet tar slut i april om inga ihållande skyfall dyker upp innan dess.

Fortsatta försummelser med vattenförsörjningen plus påstådd korruption har bidragit till att Patricia De Lille i Democratic Alliance, som för ett och ett halvt år sedan överlägset vann över ANC-kandidaten,  tvingas nu avgå som borgmästare i Kapstaden.

Vädrets makter får nog rädda vattenförsörjningen.

På plats i Sydafrikas nya parlament i Kapstaden

Annonser