Christer K. Lindholm

Den svartaste av svanar

Inom framtidsforskningen brukar begreppet ”svarta svanar” användas för att beskriva händelser som är extremt osannolika och i det närmaste omöjliga att förutse, men som om de likväl inträffar har både dramatiska och långtgående konsekvenser. Resultatet i folkomröstningen om brexit… Läs mer!

Brexit: Därför gick det som det gick

Den sista januari detta år gjorde Storbritannien historia, om än på ett minst sagt tvivelaktigt sätt, genom att bli det första landet att lämna EU. Också för EU, som hittills har kunnat välja och vraka bland hugade nya medlemsländer,… Läs mer!

Dags att införa minimilön

Innan höstens arbetsmarknadsförhandlingar ens hade hunnit komma igång ordentligt lamslogs Posten av en strejk som, i kombination med stödstrejker riskerar att stå hela samhällsekonomin dyrt. Orsaken till strejken är Postens beslut att överföra 700 anställda inom pakethanteringen till ett… Läs mer!

Att skuffa med ett snöre

Vid sitt möte i september beslöt den europeiska centralbanken ECB:s råd att återuppta det program för köp av värdepapper som avslutades i december 2018. Syftet med den här sortens operationer – som på fackterminologi brukar kallas för kvantitativ lättnad… Läs mer!

Kina och den geopolitiska ekonomins comeback

Efter Berlinmurens fall år 1989 förkunnade den amerikanske statsvetaren Francis Fukuyama att historien nu nått sitt slut: kombinationen av marknadsekonomi och liberal demokrati hade slutgiltigt triumferat över såväl den socialistiska planekonomin som över alla andra alternativa samhällssystem och ideologier…. Läs mer!

Imaginära budgetsiffror: fagra löften krockar med hårda realiteter


Den här kolumnen är skriven en knapp vecka före riksdagsvalet, då det ännu är oklart vilka partier som kommer att bilda Finlands följande regering. Oavsett hur den nya regeringens sammansättning ser ut är en sak ändå säker: att regeringspartierna… Läs mer!

Ett steg i rätt riktning

Då Emmanuel Macron valdes till Frankrikes president våren 2017 var förväntningarna höga på en grundlig reform av eurosamarbetet. I sin starkt proeuropeiska valkampanj hade Macron ju lovat att utveckla euroområdet i riktning mot en fullvärdig ekonomisk union, med en… Läs mer!

Finns det ett liv efter WTO?

Då USA nyligen initialt ingick ett bilateralt handelsavtal med Mexiko sågs det av många som slutet – eller åtminstone början till slutet – på en era: den på multilaterala avtal och gemensamma spelregler baserade liberaliseringen av världshandeln som inleddes… Läs mer!

Historien upprepar sig

Då Donald Trump nyligen beslöt att införa importtullar på stål och aluminium bekräftade han Karl Marx ofta citerade yttrande, att historien upprepar sig ”först som tragedi och sedan som fars”. Tragedin ifråga inträffade för 88 år sedan, då den… Läs mer!

Dags att fullborda europrojektet

Under fjolåret dök en nygammal idé igen upp i den europeiska politiska debatten: en fördjupning av eurosamarbetet till en fullvärdig ekonomisk union, med en egen finanspolitik och en egen finansminister. Den som mer än någon annan bidrog till att… Läs mer!

Världshandeln behöver en omstart

För närvarande ser åtminstone den mest akuta risken för ett globalt handelskrig ut att vara avvärjd. I det franska presidentvalet fick den högerextrema protektionisten Marine Le Pen se sig besegrad av sin EU- och frihandelsvänliga motkandidat Emmanuel Macron, och… Läs mer!

200-åringen som åkte ut genom fönstret och försvann

Det har knappast undgått någon att det självständiga Finland firar sitt 100-årsjubileum, och reformationen sitt 500-årsjubileum i år. Ett betydligt mindre uppmärksammat jubileum är att det har förlöpt 200 år sedan den brittisk-portugisiska nationalekonomen David Ricardo lanserade begreppet komparativ… Läs mer!

Det våras för nationalismen

Ända tills rätt nyligen verkade globaliseringen i det närmaste omöjlig att stoppa. Att ifrågasätta globaliseringen var, som FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan så fyndigt uttryckte saken, i det närmaste jämförbart med att ifrågasätta tyngdlagen. Så är inte längre fallet:… Läs mer!

Konflikt versus konsensus

Efter långa och segslitna förhandlingar, under vilka det visserligen inte utgöts något blod men nog både svett och tårar, lyckades arbetsmarknadsparterna i början av sommaren äntligen enas om det så kallade konkurrenskrafts- avtalet. Någon mirakelmedicin för Finlands ekonomi är… Läs mer!

Allt är inte grekernas fel

Ända sedan grekerna röstade in ”fel” parti i regeringen i januari i år har tongångarna mot euroområdets olycksbarn blivit allt hätskare, och situationen har inte precis blivit bättre av att Grekland nu är i behov av ett tredje stödpaket…. Läs mer!

Vinstmaximeringens paradox


I de flesta fall är strävan efter maximal vinst en sund princip för företagsekonomiskt beslutsfattande. Det finns emellertid aktiviteter där det enskilda företagets vinstmaximering kan medföra betydande kostnader för samhället som helhet. Den potentiella konflikten mellan företagets vinstmaximering å… Läs mer!