Kaj Arnö

Intet nytt sedan stenåldern

Ungefär vart femte år lyser en bok klart nog för att förändra min världsbild. Vete, vapen och virus, med den svenska undertiteln ”En kort sammanfattning av mänsklighetens historia under de senaste 13 000 åren” (Jared Diamond, 1997), var en… Läs mer!

Bakom kinesiska brandmuren

Kina har ett dåligt rykte i väst. Trump har förstås fått Kina på hjärnan, men också mer rationellt och etiskt tänkande västerlänningar talar illa om kinesernas hantering av mänskliga rättigheter, om deras affärsmetoder, deras nykolonisering av Afrika. I en… Läs mer!

Stat och kyrka: den öppna mjukvarans evangelium

Jag har bytt jobb. Från första februari har jag har skrivit på som vd för MariaDB Foundation, en stiftelse med drygt tio anställda, efter att tidigare ha jobbat i ledningen för MariaDB Corporation, ett bolag med drygt tvåhundra anställda…. Läs mer!

Medieandelslag – och eftertankens kranka blekhet

För tio år sedan, år 2009, var ”Sociala medier” mitt årstema för kolumner i Forum. Jag kände mig lite som en pionjär, och trodde jag skrev i det godas tjänst. Utgående från mina erfarenheter från MySQL AB, leverantören av… Läs mer!

Nordism

Den 24 mars 1970 meddelade regeringen Koivisto att Nordek-traktatet var obrukligt ur finländsk synvinkel. Förmodligen hade ryssen sagt stopp för denna nordiska tullunion, som hade flyttat Finlands ekonomiska intressen västerut. I varje fall sa Kekkonen det, till nordisten Koivistos… Läs mer!

Domedagen

På den gamla goda tiden förkunnades domedagsprofetior av religiösa virrhjärnor eller av lurendrejare som ville slå mynt av en lättrogen publik. Nu läser man om västerlandets undergång i New Scientist. Historien lär oss att alla civilisationer har ett bäst… Läs mer!

Klimatkval

Vad ska man riktigt tycka om den annalkande klimatkatastrofen? Man kunde ju börja med att förneka den. Det gör många. Det rör sig om naturliga fluktuationer, det är inte alls människans fel! Klimatet har ju alltid varierat. Tyvärr förfaller… Läs mer!

Kina, marknaden och socialismen

Ser vi grandet i Kinas öga, men inte bjälken i västvärldens? Den tanken väcktes i september i Peking, dit jag rest som Chief Evangelist för MariaDB Corporation Ab, med uppgift att förkunna det glada budskapet på vårt första kinesiska… Läs mer!

Bayern gungar Tyskland

Stå inte i båten! Så har Angela Merkel, i en till Svenskfinland översatt metafor, länge velat ryta åt både CSU-chefen Horst Seehofer och Bayerns ministerpresident Markus Söder. Men de bayerska vildbasarna vill inte lyda, speciellt inte nu då CSU:s… Läs mer!

Sibirien lär, men vad?

Sibirien är nästan som hemma. Lika bra skulle tanten som stiger på marschrutkan halvvägs mellan Listvjanka och Irkutsk kunna ha stigit på någonstans på Skärgårdsvägen i Strömfors på väg till Lovisa. Nu är det så att jag i samråd… Läs mer!

Bayern, mönsterelev och bråkstake

Bayerns politiska särart är en högaktuell evighetsfråga. Bayern vill på en gång gå sin egen väg och utgöra förebild för resten av Tyskland, en paradox man i år lyckats driva till sin spets. Men kungahuset Wittelsbach bäddade för denna… Läs mer!

EU:s digitala charta

Korsa GDPR med Magna Charta. Resultatet: En europeisk deklaration om digitala grundrättigheter. Se där ambitionen en grupp tyska tänkare och beslutsfattare ställt upp, och nu kommit med ett andra utkast till. Offentliggörandet i Berlin 25.4.2018 kan du se på… Läs mer!

Reglera IT!

Avreglering leder till bättre fungerande marknader. Konstgjorda hinder hämmar tillväxten och innovationsförmågan. Reglering gör konkurrensen skev. Se där det neoliberala mantra jag är uppvuxen med och inte bara trott på, utan aktivt förespråkat. Och nu skriver jag en kolumn… Läs mer!

Teknikmorkis

Moralisk baksmälla har vi som håller på med IT fått ordentliga känningar av under de senaste två åren. För i förlängningen är brexit vårt fel, likaså valet av Trump, förföljelserna av rohingya, och all möjlig annan ondska. I vår… Läs mer!

Rödgrön röra

Det är sorgligt beställt med socialdemokratin. Och det är ingen glädjekälla, ens för de frisinnat borgerliga. Sossarna har utgjort en bra motpol: en kontrollerad mängd populism, ett rationellt fundament baserat på sunda, förståeliga värderingar och en beredskap till ansvarstagande… Läs mer!

Orientalisering

Vi har nått vägs ände, med amerikaniseringen. USA är förvisso bra på mycket: vänlighet, företagsamhet, tron på den egna förmågan. Men det finns inte så mycket nytt och värdefullt kvar för oss att anamma, utan mest bottenskrap och ytliga… Läs mer!

Kämpa för Europa!

Upp till kamp för Europa! Eller är det malplacerat att stämma upp till sameuropeisk kampsång? Nejdå. Just nu, mitt uppe i pågående brexit och efter en våldsam folkomröstning i Katalonien är tidpunkten tvärtom den rätta att mana till besinning…. Läs mer!

Du med, och jag med #dammenbrister #metoo

Debatten kring temat #metoo (och det färska finlandssvenska initiativet #dammenbrister) har pågått redan länge. Jag har stött på många som känner sig vilsna och inte vet hur de skall förhålla sig, må det så vara av rädsla att säga… Läs mer!

Klandrar Kaj kapitalismen?

Ibland förtvivlar man. Eller skäms, för nivån av dogmatisk enfald i argumentationen för marknadsekonomi och kapitalism. Med sådana vänner behövs inga fiender. Jag är född på 1960-talet och växte upp till en tänkande människa på 1970-talet. Lite rebellisk, men… Läs mer!

Rädsla säljer

Sex säljer, heter det. Men rädsla verkar sälja ännu bättre. För vilken annan orsak finns det att det som betecknas som terrorism ges så mycket uppmärksamhet, av media, läsare, politiker och väljare? Ta nu händelserna i Åbo som exempel…. Läs mer!

Tyskland går till val

Aldrig förr har Tysklands inflytande varit så stort som nu, åtminstone under de senaste sjuttio åren. Ekonomin blomstrar, skattepengarna flödar in och förbundskansler Angela Merkel prisas internationellt som den fria västvärldens anförare. Då borde väl allt vara väl förspänt… Läs mer!

Politikerrykten

Nyss på besök i Kanada försökte jag utreda om alla kanadensare är lika förtjusta i Justin Trudeau som omvärlden. Resultatet? Ja och nej. Ja: Förstås är han populär i Kanada. De är ju de som har valt honom. Han… Läs mer!

Splittrade av en gemensam kultur

Vilket är ditt förhållande till USA? Hur tänker de på andra sidan Atlanten? Hur resonerar amerikaner, då de väljer president, eller en ny bil, eller vad som kommer på lunchtallriken? Mer grundläggande: Vad betyder begrepp som ansvar, religion, förnuft,… Läs mer!

Lugnet i stormen

Allting går inte åt helsike inom politiken. Tyskland mår bättre än någonsin, speciellt i relation till de länder landet traditionellt sett som sina förebilder: USA (med Trump), Storbritannien (med brexit) och Frankrike (med hot om Le Pen). Merkel får… Läs mer!

”Alla människor är födda lika …”

”Alla människor är födda lika – utom republikaner och demokrater.” Det sa Groucho Marx. Men denna kolumn handlar om en helt annan Marx, nämligen Karl. Att Marx (alltså den revolutionära teoretikern) hade fel lär vi oss tidigt. Marxismen förlorade… Läs mer!

Kosmopolitbubblan

Vad är nationalstater bra till? Vilken betydelse ska man tillmäta dem, och med vilken logik? Hade någon för ett par år sedan spekulerat att detta skulle bli inledningen till min hundrade Forum-spalt (för det är det), skulle jag ha… Läs mer!

Ur led är tiden

Politik betyder ursprungligen ’statskonst’, och avser som regel alla de åtgärder och handlingar som hör till det allmänna livet (kommuner, stater, mellanstater), och inrymmer allt från diskussioner om offentliga angelägenheter till statlig verksamhet och organisation. Så svulstigt börjar Wikipedias… Läs mer!

Bokens framtid

Riktiga bokmalar är 2 millimeter långa insekter som gillar lim i papper och bokryggar. De påträffas i boksamlingar och arkiv, högst sällan på läsplattor. Bokens framtid är rimligen digital. Personligen gillar jag analoga böcker; jag äger ingen läsplatta. Kalla… Läs mer!

Färskvara

En bokmal angriper i första hand gamla böcker. Åtminstone ser jag det så för min inre syn. Men denna månads bokmal har aptit på färskvara, på något nyskrivet. Riktigt kloka tankar är eviga. Läs De Senectute (Om ålderdomen) av… Läs mer!

Affärsbokskanon

Kan du din Peter Drucker? Eller har du någon annan husgud inom affärslitteraturen, vars böcker du tycker att alla borde känna till? Med de orden börjar en väckelsesång, som i lätt omvandlad form gjort karriär som snapsvisa. Fast när… Läs mer!

Språkglädje

Uppvuxen under enspråkigt svenska förhållanden har jag inte lärt mig något extra språk gratis. Boken har hjälpt mig på traven. Nej, inte som en vän i den akuta nöden på främmande territorium, utan som en ledsagare mot ett större… Läs mer!

Gör det själv

Bokmalen slukar böcker. Men mitt i allt slukande kan somliga bokmalar inspireras till ombytta roller. Falstaff, fakir publicerade i tiden (1894) ”En hvar sin egen professor”, med ”allt menskligt vetande i sammandrag”. Dagens teknik (2016) gör det möjligt för… Läs mer!

Sommarlitteratur

Sommaren är här. Med sol och regn, semester och arbete, släkt och vänner, på landet och i stan. Och med tid för böcker, kombinerat med redan nämnda somriga fenomen. Sommarboken av Tove Jansson är förstås en bra start, oavsett… Läs mer!

Bokhyllan

”Visa mig din bokhylla, och jag säger dig vem du är” är säkert en överdrift. Som fingeravtryck betraktat hör ens bokhyllor dock till de tydligaste. Och bättre frön till samtalsämnen på fester får man leta efter: Är värdinnan marxist?… Läs mer!

Das Buch

Får Volkswagen göra reklam för Das Auto i hela världen, må jag väl få skriva en spalt om Das Buch i Forum? Jag vill slå ett slag för den tyska boken, jag vill inspirera Forums läsare att läsa böcker… Läs mer!

Stolpe in

Kaj Arnö tar ett steg tillbaka in i den analoga kunskapsvärlden via bokklenoder samt impulsköp. Bergsrådet Tor Stolpe, vd för Wärtsilä 1978–88, blev i en intervju tillfrågad om sina läsvanor och om sina rekommendationer för ”dagens studerande” med karriärambitioner…. Läs mer!

Varför läser Kaj?

Jag är en oförbätterlig bokmal*. Och jag tror att mitt öde delas av rätt många andra Forum-läsare, ingenjörer som ekonomer. Årets spalttema från min sida har därför blivit just böcker, men inte nyaste nytt, alltså inte konkurrens med Forums… Läs mer!

Utopi och dystopi

IT-TRENDER. Kaxige Kaj (teknikfrälst IT-entreprenör, ex-programmerare) får mothugg av sitt alter ego Skeptiske Sigurd (dilettantisk filosof, världsförbättrare) då han prisar utvecklingen mot en allt ljusare framtid. Scenen: Nördig semester på Madeira (se Forum 10/2015). Scen 1. KK: Leve IT!… Läs mer!

Efterfrågan utan utbud

IT-TRENDER. Marknaden verkar inte fungera. Tekniken erbjuder fantastiska möjligheter att möta användarens verkliga behov, men ingen tycks se affärsmöjligheterna. Jag talar om platsbunden information: Allt som har med kartor att göra, med GPS, med platser, med rutter. Förr var… Läs mer!

Nördstödd turism

Jag ser fram emot en semester på Madeira i november. Att vandra, åka korgsläde, äta espada, sådant som i alla tider lockat folk till ön med evig vår. Väl på Madeira ska IT inta en underordnad roll, med undantag… Läs mer!

Offrad frihet

Vid det här laget torde det stå allom klart: IT gör det enklare att använda information om oss mot oss. Det här gäller information vi själva mer eller mindre frivilligt lämnar ifrån oss, eller inte anser värd att skydda… Läs mer!

Lösenordshelvetet

Hade Dante Alighieri haft tillgång till modern IT, är jag rätt övertygad om att han tillägnat en nivå av helvetet eller åtminstone skärselden till dem som skapat våra problem med att hålla reda på lösenord. Lösenord fanns förstås också… Läs mer!

Slack och andra frälsare

”Mejl blir du aldrig av med”. Föreställ dig ett plågat ansikte och en blaserad huvudskakning. ”Inte ens internt inom bolaget”. Ansiktets innehavare har under årens lopp sett många initiativ komma och gå, alla med syfte att få bukt på… Läs mer!

Vilsna färdigheter

Vad bör gemene Forum-läsare kunna 2015, vad IT beträffar? Så där alldeles själv, alltså? Frågan är inte lätt, och rentav lite provokativ. Stora chefer delegerar. Äldre (de som fyllt 40) kan och vill kanske inte hänga med i alla… Läs mer!

Beroende

Det är valtider. Ett val är inte lätt, för då man gjort sitt val, får man stå sitt kast. Inom IT betyder det här inte att man måste vänta i fyra år tills man nästa gång kan påverka; i… Läs mer!