Nicholas Anderson

Nicholas Anderson är oberoende rådgivare och konsult inom finans, infrastruktur och klimatförändring.

Låt inte trafikministern lägga sordin på din jul!

Personligen hatar jag numera julen! Men i början av 1950-talet när jag var barn var det spännande att vakna på juldagen i ett iskallt sovrum och hitta ett örngott i ändan av sängen fullt med presenter som sockor, läderhandskar,… Läs mer!

Äga eller hyra lägenhet – stugsemester eller hotell?

Tidningarna skriver om hur ’de unga’ vill resa och bo på hotell eller hyra lägenheter hellre än att äga ett fritidshus eller skog Finland. Det är som om världen förändras radikalt, medan vi gamlingar lever lyckliga i en numera… Läs mer!

Ditt testamente är inte så himla viktigt!

Jag avskyr att lyssna på jurister och skatteexperter som pratar på om uppgörandet av testamenten. De bara upprepar samma gamla historia som har fastställts i finsk lag redan för decennier sedan. När du dör, ärver dina barn allt du… Läs mer!

Domedagen kommer – och någon pension behöver du aldrig

Rubriken ovan är förvisso nonsens, och du kan ignorera den, men jag har åtminstone fångat din uppmärksamhet!  Du kommer alldeles säkert att behöva pension en dag. Men i sommar har en hel massa hänt i Finland och i andra… Läs mer!

Tänk på avståndet mellan de superrika och oss andra. ”Vi behöver inte kändispolitiker, lika lite som vi behöver kungar och drottningar.”

Dammet efter det kungliga bröllopsspektaklet har lagt sig … Jag flyttade till Finland i början av 1970-talet, eftersom det brittiska kungahuset och dess rika överklassvänner levde ett sorglöst och liv i överflöd, medan andra ur arbetar- och medelklassen –… Läs mer!

Skyldig eller icke – inför Sannings-kommissionen

Kolumnisten ombads av Forums chefredaktör att skriva en kolumn som synkroniseras med vårens ankomst, med ljus och solsken efter den gångna vinterns iskalla avslut. Men detta passade inte er kolumnist, som ser våren som en tid av förnyelse; och… Läs mer!

PR-offensiv erbjuder ”himlens nycklar”

Australien är ett stort vackert land med hett väder största delen av året, långa sandstränder, berg, sjöar, höjder, tropiska och subtropiska skogar, ändlösa bushlandskap, rikt djurliv, fiskar och miljoner marindjur – och de vidunderligaste fåglar som sjunger hela året…. Läs mer!

Lektioner i dynamisk förändring

Jag har jobbat i Singapore i sammanlagt 4 år – i två perioder för 30 och 10 år sedan. Ett färskt kortvarigt återbesök till Singapore visade att utvecklingen där inte sackat av, och att det lilla landet expanderar genom… Läs mer!

Finlands välbevarade hemlighet

Jag har tillbringat många veckor i Kina under de senaste åren, och helt nyligen studerade jag igen vid Mandarinskolan i Haikou, huvudstaden på ön Hainan. I Kina bevittnar man verkligt extrema skillnader i hur människor lever och bor. I… Läs mer!

Digitala lösningar kostar pengar – och frihet

Förväntningarna på fördelarna med datorisering är fortsatt höga. Digitala innovationer lovar viktiga framsteg inom kunnande. Och visst: vi har sett många positiva fördelar med ökad datakraft och ny mjukvara, men riskerna med nätverk, skenande kostnader, intrång i privatlivet och… Läs mer!

Snart finns ingen återvändo

Det var en gång en praktisk, ung kvinna vid namn Kate, som tyckte att ekonomin – i den form denna disciplin undervisas och praktiseras i dag – har sina brister och bygger på högst osäkra antaganden. Senare upptäckte hon att… Läs mer!

Rån och inga visor – skinnar regeringarna skattebetalarna?

Sommaren 1972 började jag jobba på en bank. Min karriär inom finans fortsatte till 2013. Jag har sett hur centralbanker och ekonomer försökte hantera de ekonomiska cyklerna och inflationen genom justeringar på 1 eller 2 procent i penningreserven och… Läs mer!

Förblindad av ideologi och makthunger

Finlands regering är kanske en av de mest katastrofala på årtionden. Min kritik härstammar ur att regeringen har kört igång många jättestora projekt utan vederbörlig planering, utan noggrant beaktande av faktiska kostnader eller av möjliga konsekvenser. Det handlar om… Läs mer!

Är all övervakning värd sitt pris?

Moment 22 (Catch-22), en satirisk roman av Joseph Heller från 1961, är en berättelse om cirkelresonemang. Det enda sättet att bli frikallad från militärtjänst är att vara galen, men för att bli frikallad måste man ansöka om detta –… Läs mer!

AI är ingen trollformel

Artificiell intelligens är inte en dröm, men kan visa sig bli en atombomb. Utbildning är den enda pålitliga vägen till en tryggad framtid. Vi har en statsminister och en kommunikationsminister som envist upprepar samma mantra: De talar om artificiell… Läs mer!

Investera i barn!

Jag har alltid sagt att det finns tre fina investeringar vem som helst kan göra under sin livstid, men i själva verket finns det fyra! Jag insåg inte detta förrän jag blev uppmanad att skriva om ämnet i den… Läs mer!

Finland tar guld i monopolklassen

Jag vågar påstå att inget land i Västeuropa har koncentrerat så mycket ekonomisk makt i händerna på så många olika oligo- eller monopol. Låt oss göra upp en lista. 1. Två detaljhandelsjättar, S-gruppen och Kesko, kontrollerar sammanlagt mer än… Läs mer!

Anställa en medarbetare? Kom igen.

Kan du tänka dig att sätta upp ett litet företag och jobba hemifrån, eller helt ensam i ett litet kontor, utan någon medarbetare? Jag satte upp en egen firma för fyra år sedan efter att ha arbetat för andra… Läs mer!

Populism är opium för folket

Som en före detta brittisk skolpojke, jurist, bankir och Londonbo har jag fortfarande starka band till Storbritannien, även om jag inte bott där sedan 1972. Jag har följt med händelserna i Storbritannien under närmare 60 år och sett hur… Läs mer!

Spela inte tärning med vårdreformen!

 Jag betalar gärna skatt för bastjänster som hälsovård, utbildning, omsorg för unga och äldre, fungerande transportnät och säkerhet. Denna kombination av normala tjänster för alla medborgare gör Finland till ett bra land att leva i. Här finns goda möjligheter… Läs mer!

Vad Little Africa kan lära oss

Rwanda kallas ”Little Africa” – ett tryggt litet land med mycket att erbjuda oss i Norden. I fjol inbjöds jag att arbeta som finansrådgivare för ett nytt flygfält i Kigali, Rwandas huvudstad. Jag minns att jag tänkte: ”Vem i… Läs mer!

Fintech – det nya gänget

I senaste nummer utredde jag storbankernas växande makt och inflytande. Men hur är det med utmanarna, de så kallade fintech-nykomlingarna – alltså finansteknik-bolagen? För det första, fråga dig själv: skulle du låta dina personliga sparmedel förvaltas av små, icke-försäkrade,… Läs mer!

Lever bankerna på lånad tid?

Medier frossar i framtidsscenarier där etablerade banker kan slås ut av små, smidiga startups, så kallade fintech-aktörer som snart kan ersätta traditionella banktjänster med snabba, flexibla mjukvarulösningar. Argumenten för påståendet att bankerna lever på lånad tid lyder enligt följande:… Läs mer!

Varning för fartblinda banker

Deutsche Bank är en storbank med 100 000 anställda i 70 länder, grundad 1870 för att stöda Tysklands utrikeshandel. Banken hade kontor i Shanghai, London och Buenos Aires. År 1881 landsteg DB i Ryssland för att finansiera en järnväg som… Läs mer!

Bankers privilegier, skattebetalares risker

Många tror att finanssektorn är global, men det är en myt. Det finns ytterst få verkligt globala banker. Snarare finns en massa stora nationella banker som dominerar de flesta nationella marknader och åtnjuter skyddade marknadsandelar. Horder av mindre lokalbanker… Läs mer!

Brexit, Bryssel, alltsammans

Jag är europé: jag har bott och arbetat i fyra länder här. Jag kämpar för våra demokratiska rättigheter och stöder frihandel och arbetandes fria rörlighet. Men Brexit är en vändpunkt med enorma implikationer för Europa. Vi måste ta itu… Läs mer!

Unga överlevare

Scientific American publicerade 2013 ett sammandrag av färska undersökningar, som bekräftar att läsandet av samma information ur en bok resulterar i snabbare och mer effektiv inlärning än skärmläsning. Hur kan då tre mycket unga människor vända upp och ner… Läs mer!

Dags för en ny Marshallplan

I januari besökte jag Västra Kapprovinsen i Sydafrika och gjorde ett uppehåll på vingården Boschendal, tidigare hem för Cecil Rhodes– kolonialtidens rika affärsman och politiker med aptit för diamanter och vinodling. I Kapstaden, i Stellenbosch och många andra städer… Läs mer!

iStubb2 – Losing your keys is no fun…

A few weeks ago, I lost my house keys, my bicycle lock key, the whole bunch, all hanging from a steel ring on green cotton loop. I went to the police station. They had a thousand keys in big… Läs mer!

Book Review: “What Finland Keeps Quiet About” Esko Seppänen, journalist and politician

Esko Seppänen (born 1945) is a thoughtful a left-wing politician, journalist, and writer who has been a member of the Finnish Parliament and of the European Parliament. I remember reading his two first books in the early 1970’s “Finland… Läs mer!

Öst eller väst, vilket är bäst?

Exportörer och investerare borde dra fördel av valutornas kursfluktuationer över tid. Även om de omöjligt kan veta vad som kommer att hända i morgon – det vet ingen – vet de vad som hänt de senaste fem eller tio… Läs mer!

Slå ihop S o K

Kesko och S-gruppen fortsätter att dominera nyheterna med sina låga priser och starka ställning på detaljhandelsmarknaden. Nu när Kesko köper upp Suomen Lähikauppa Oy, kommer deras sammanlagda marknadsandel att överstiga 70 procent. Men efter att ha läst nyheten i… Läs mer!

Större stöd för startups behövs

Det är tufft att vara ensam entreprenör och innovatör. Finland är ett så litet land att det är svårare för nykomlingar att få tillräckligt brett fotfäste jämfört med större länder med fler potentiella kunder. Finansieringen, nyckelresursen för start och… Läs mer!

Betala för mycket, få för lite

Finland lider av brist på konkurrens, vilket tillsynsmyndigheterna bara fortsätter att ignorera. För mer än 20 år sedan, då jag var vd för Kommunfinans, skrev jag flera redogörelser för hur banker gör pengar med lån kopplade till primeräntor. Mina… Läs mer!

En politisk novis betraktelser

Jag valde att kandidera för SFP i riksdagsvalet av två skäl. Jag ville delta proaktivt i valet med mina reformförslag, som jag tror är viktiga och realistiska. Finland är i djup ekonomisk kris eftersom tidigare regeringar inte har kört… Läs mer!

Klår banking med svinlängder

För tre år sedan, då jag ännu bodde i Stockholm, inbjöds jag att träffa ägarna till Benjamin Maatilatori i Kausala (140 km norr om Helsingfors). Ismos farfar Benjamin hade en svingård i Mankala, och beslöt att sätta upp ett… Läs mer!

At last, somebody says no to the Olympics!

At last, somebody says no to the Olympics! Governments should be banned from financing or sponsoring any part of commercial events like the World Cup for football, the Olympics, the Eurovision Song Contest, or MTV Europe Music Awards Gala…. Läs mer!

Pension sales scandals are starting again

I am 66 soon and still working, but according to the banks and FK, their lobby group, the increase in the pension age from 63 to 65 years is so awful that people born in the 60’s and 70’s… Läs mer!

A weekend in Copenhagen works well

Last weekend we enjoyed a very full program in Copenhagen. From Friday to Sunday evening, no tourist is left feeling lonely in this city, unlike Helsinki, where many restaurants are closed on Sunday and even on Monday. Copenhagen’s so… Läs mer!

Banker med storhetsvansinne

Man kan knappast missa bankernas budskap: de bombarderar media med auktoritativa uttalanden om ekonomin, bostads- och investeringsmarknaden. Lägg till stora lobbyorganisationer hos Finlands Näringsliv EK och Finansbranschens Centralförbund, samt okritiskt rapportering av aningslösa medier som sällan besvärar sig att… Läs mer!

They are after you money again!

This last 2 weeks we have heard FK, EK, Pohjolapankki ja Nordea singing the same song about how people will not have enough income to take care of themselves when they are old and infirm. They want to scare… Läs mer!

Konsumenten är inte kung!

Finska storföretag beter sig som de stora biluthyrningsfirmorna. De tinnebär att finländarna får dyr service i B-klass gällande de flesta konsumentvaror – precis som när man hyr en bil hos någon av de stora förmedlarna. Inför en semester i… Läs mer!

Helsinki airport… what a mess…

I fly almost every week. Back in the old days, it was fun to go to the Vantaa airport because you could enjoy its “Finnishness”. Today it has been smothered by some crazy consultant’s idea about what an airport… Läs mer!

How Sonera deals with customers

I have used Saunalahti for almost 20 years for broadband and mobile, but an offer from Sonera appeared much cheaper, so I decided to try it out. Two weeks later I cancelled my contracts and returned to Saunalahti! The… Läs mer!

Hainan sett med nordiska ögon

Jag tillbringade två veckor på Hainan, för att fräscha upp min mandarinkinesiska och träffa gamla kolleger. Hainan är en tropisk ö och den sydligaste delen av Kina, landets ”Hawaii”. Många anser Hainan vara ett slags Davos, med flera toppmöten… Läs mer!