Stefan Björkman

Comeback för hammaren och skäran?

Det är inte när stormakter föds som våldet når sin kulmen utan när de trötta drar sig tillbaka. Denna observation gör historikern Niall Ferguson i sin radioföreläsning the Great Degeneration, som också utkom som bok 2013. Vi har fått… Läs mer!

Korea – geopolitisk maktkamp eller långdragen släktfejd?

Det är 25 grader och vår i Seoul. Körsbärsträden och de första azaleorna blommar. En pale ale från ett lokalt brygger i ett trendigt café i en konstnärsstadsdel med gamla traditionella hus. Det är lugnt och det är definitivt… Läs mer!

Premiärminister Modis miljardexperiment

Trafiken är ett kaos. Det finns bara en lugn komponent. Det är korna. De står stilla eller så rör de sig sävligt. Lugnast av alla är de stora tjurarna som varken ägnar en blick eller viker en tum för… Läs mer!

Vykort från Iran II

På morgonen passerar vi den världskända kärnanläggningen i Natanz. Utåt ser det ut som en vanlig fabrik vid en landsväg. Bara skyltarna som förbjuder fotografering avslöjar att fabriken inte är helt vanlig. Vi svänger ut på landets huvudartär: motorvägen… Läs mer!

Vykort från Iran

Ute i ökenlägret får guiden frågan om han varit utomlands. Han gör sin värnplikt som förskolelärare. Före värnplikten får man inte resa. Svaret överraskar. ”Ja, i fyra länder. Irak, Syrien, Turkiet och Saudiarabien. Det är ganska mycket för min… Läs mer!

Stoff för en framtida Kafka

Jag sitter i ett amerikanskt lokaltåg på väg från Boston till Rockport. ”Detta kan inte vara sant”, tänker jag för mig själv. Tio sekunder och tio stansade hål senare får jag tillbaka en stor vikt blå pappersbiljett. Konduktören går… Läs mer!

Iberisk snabbstudie i samhällslära

Politiken skvalpar mellan vänster och höger i allt snabbare ryck. Lissabon. Hotellets terrass har utsikt över floden. Det är nyår. Fyrverkeriet pågår i över tio minuter. När det är över står den jättelika Kristusstatyn på andra sidan floden lugnt… Läs mer!