Ledare, Torsten Fagerholm, chefredaktör

Rita om internets arkitektur

Internet är trasigt. Lösningen är inte mera kod eller mer AI. Svaret är att tänka om både gällande internets arkitektur och våra egna sladdriga digitala vanor. Massövervakning, filterbubblor och bristande integritet. Sociala medier har blivit ett allmängods, likt elektricitet… Läs mer!

Vågar vi sitta stilla som grodan i kastrullen?

Det är dags att slå hål på en myt kring klimatet: via beskattningen går det verkligen att styra in samhällsekonomin på ett hållbart spår, utan att skapa samhällsklyftor eller offra exportindustrin. Läggs en groda i en kastrull med kallt… Läs mer!

Nästan lika svårt som att kicka heroin

Om du fick betalt för att sluta använda Facebook, en hurdan summa skulle du då kräva? Hela 1 000 dollar. Den snittsumman kom forskare vid fyra universitet i USA fram till då de genom att auktionera ut ersättningar för… Läs mer!

Så rubbar man världsordningen

”Handelskrig är bra, och lätta att vinna”. Denna suicidala vanföreställning är signerad Donald Trump. Vill vi verkligen syna bluffen – och få reda på hur världen skulle se ut utan den liberala, rättsstats- och regelbaserade världsordningen inom handel, som… Läs mer!

Den ’artificiella intelligentians’ tyranni

Framtiden med AI liknar knappast något som en levande människa är kapabel att föreställa sig, och spelreglerna saknas. En sömngång in i framtiden är inte ett alternativ. Artificiell intelligens och algoritmer handlar om så mycket mer än IT. De… Läs mer!

Homo homogenicus

Varför verkar merparten av dagens kommersiella och politiska utbud så slätstruket och beräknat? Har du funderat på varför algoritmer inom digitala tjänster ständigt matar dig med likriktat, förutsägbart innehåll? Detsamma tycks inträffa varje gång du loggar in på Facebook,… Läs mer!

Webben 3.0

Den ursprungliga drömmen om Internet låter i dag som en utopi: decentraliserat, där användaren själv kontrollerar och äger sina data. Är tanken ännu möjlig att förverkliga? FN beräknar att antalet internetanvändare ökade från 738 miljoner till 3,2 miljarder mellan… Läs mer!

Den moderna produktivitetsparadoxen

Vårt recept för tillväxt verkar vara trasigt. Få länder har upplevt samma lyft inom tillväxt och välmående som Finland under 1860–2018. År 1860 levde stora delar av befolkningen av svedjebruk, på randen till existensminimum. Att födas i Finland var… Läs mer!

Ingen mördande konkurrens, precis

Kunder som går i sömnen och betalar överpris är rena rama drömmen för de allt lönsammare skadeförsäkringsbolagen. Kunden är kung, sägs det. Då företag tävlar om marknadsandelar så drar konsumenten det längsta strået. Men hur äkta är denna konkurrens… Läs mer!

Ideologier som går på steroider

Det finns ett botemedel mot ideologier och kommersiell propaganda som gå på steroider. Men det kostar pengar. Kvalitativ, sanningsenlig och relevant information är aldrig gratis. ”We’re willing to pay for high quality food and clothes and cars, so why… Läs mer!

Den dolda matematiken som styr oss

Biologi, städer och företag har mer gemensamt än vi tror. Det finns förtäckt enkelhet bakom all komplexitet. Alla beter de sig som enorma organismer: företag, organisationer och städer. De tycks följa samma universella, matematiska mönster som biologin. Förbiser vi… Läs mer!

Tryck på snooze-knappen! Våra kulturella normer kring sömn tar livet av oss.

Oavsett om du är morgonpigg eller nattuggla: känner du ett stort behov av koffein under arbetsdagens lopp? Kaffesuget är en varningsklocka. Att sova för lite är nämligen i längden ungefär lika skadligt som att missbruka alkohol eller att röka…. Läs mer!

Marschen mot idiokrati

Informationssamhället fördummar, framför allt narcissismen som gör oss sämre på att abstrahera och resonera. Vi behöver mer blod, svett och tårar. Alltså läsning. Har du allt svårare att koncentrera dig på långläsning? Klarar du av huvudräkning, eller att minnas… Läs mer!

None of your business

Den välkomna dataskyddsförordningen GDPR kan bli konsulternas våta dröm. Det hela påminner om Y2K-hysterin. Vid nyåret 2000 fruktade en del skämtsamt, somliga på fullt allvar, att livsviktiga datorsystem och samhällsfunktioner skulle bryta samman till följd av den så kallade… Läs mer!

Generaler på återtåg

Det går inte att backa sig in i framtiden. Många rörelser har stagnerat: inom politiken, näringslivet och medborgarsamhället. Spana krutrök vid horisonten, våga göra nya misstag! ”Hästen gick i sömnen, gubben sov på kärran; Hur den gamle hölls på… Läs mer!

Medborgare mot monopol

Det globala oligopolet inom mjukvaror och teknik skapar allt större snedvridning. Den som intar en åskådarroll kan kyssa sin frihet farväl. Koncentration av ekonomisk makt leder oundvikligen till koncentration av politisk makt – och maktkoncentration tar död på den… Läs mer!

”Detta är kapitalism”

Blir nästa sociala rörelse de ”oanslutna” som likt hippies för 50 år sedan flyr konventionerna och kopplar loss från webben? Eller har designerdrogerna – sociala medier – redan segrat? Sociala medier är som vilken drog som helst. Mat, dofter,… Läs mer!

Revolutionen äter upp sina egna barn

En ohämmad teknofili kombinerad med mediers showbusinesslogik odlar totalitarism. I augusti gav den radikale miljöfilosofen, -aktivisten och ekofascisten Pentti Linkola ut en självbiografi med kompromisslös civilisationskritik kryddad med paranoia inför teknik. Linkola menar att den moderna civilisationen gör fel… Läs mer!

Den luftkonditionerade mardrömmen

Prylarnas internet kan utmynna i en högteknologisk mardröm samtidigt som samhällets sårbarhet ökar exponentiellt. Efter att tillbringat nästan ett årtionde i Paris återvände författaren Henry Miller till USA kring 1939. Då han åter-bekantade sig med sitt hemland genom en… Läs mer!

Skev skattelista – Forum drar en lans för karriärkvinnor och kvinnliga entreprenörer

I gårdagens medierapporter kan vi läsa, att utav de 100 största skattebetalarna i Finland utgör hela 88 % män. Andelen har ökat varje år sedan 2012 (med undantag för 2013). Allt färre kvinnor når alltså inkomsttoppen i Finland. Det… Läs mer!

Frankensteinkomplexet

Det vore hög tid att begrunda de samhälleliga konsekvenserna av artificiell intelligens. ”I’m all shook up” sjöng Elvis Presley 1957, men avsåg snarast här och nu. Samtidigt ängslas vi inför framtiden. Vår tid präglas av kolossal teknikoptimism och hajp… Läs mer!

Framtidssäkra din karriär

Välj ditt öde, men var flexibel. Mental vighet och nyfikenhet bär längst. ”Choose a job. Choose a career… Choose your future”, lyder en satirisk monolog i Irvine Welshs roman Trainspotting som blev till en generationsdefinierande film 1996. Uppföljaren T2… Läs mer!

Vi är blinda för de långa vågorna

Solen går upp och ned, likaså följs varje boom av åtstramning. Genomgår samhället en sorts 40- eller 50-årskris? En av på sin tid världens mest inflytelserika, men av samtiden bortglömda ekonomiska tänkare var Nikolaj Kondratiev (1892–1938), fadern till idén… Läs mer!

Rykte är makt

Vi lämnar konstant digitala fingeravtryck och fotspår som utvärderas och betygsätts. Tänk om hårdvalutan – förtroende och trovärdighet – missbrukas? Det första kreditkortet skapades 1950 av Frank McNamara. Det sägs att aha-upplevelsen föddes då han skulle betala restaurangnotan men… Läs mer!

Big data: ängel eller demon?

Osynliga algoritmer kan skapa självförstärkande sexism, rasism och elitism. Ju mer data, desto bättre? Data ljuger aldrig? Nähä. Datadrivna politiska kampanjer och uppmärksamhetsekonomin löper hand i hand och bygger på samma maktdynamik. Gränsen mellan politik och dokusåpa suddas gradvis… Läs mer!

Bullshitbingo

Begreppet disruption (som härstammar från 1997) är moget för – disruption! Startupmarknaden skenar iväg med ljusets hastighet. Det föds uppsjöar av nya termer och begrepp. Ett modeord är disruption. Trendord samt -ismer såsom agil (redo för snabb anpassning och… Läs mer!

Algoritmen bestämmer rytmen – inte du

”Då jag blir stor tänker jag bli både jurist och bankir”. Så drömmer den artificiella intelligensen, ännu i sin linda. Kunskapsjobb och kvalifikationer på doktorsnivå utgör inte längre en vaccination mot arbetslöshet. Under 100 år av självständighet har Finland… Läs mer!

Skomakare, bliv vid din läst

Varför misslyckas statliga satsningar på företagande? Eftersom politiker ger sig in på områden som de inte behärskar. Talesättet ”Sutor, ne ultra crepidam” (”skomakaren må icke bedöma något utöver skon”) härstammar från … just det! Antikens Grekland. Närmare bestämt målaren… Läs mer!

Kekkonen som riskkapitalist

Inser Finland det nödvändiga i strukturomvandling, eller håller vi fast vid ineffektiva lösningar tills systemen kollapsar? Redan före första världskriget identifierade nationalekonomen Joseph Schumpeter innovation som den definierande faktorn i ekonomisk utveckling. Då företagare som inte lyckas anpassa sig… Läs mer!

Den digitala propagandamaskinen

De har hela ditt digitala liv registrerat i en databas, omsätter hundratals miljoner euro och bidrar till fenomen som brexit och Trump. ”Påven Franciskus stöder Trump i presidentvalskampanjen”. Lögner sprids som löpeldar via Facebooks och Googles algoritmer. Det går… Läs mer!

Ge inte övertaget åt reptilhjärnan på webben

Internet har lockat fram våra lataste och dummaste reflexer. Alltför ofta vinner reptilhjärnan. Vi tenderar att dela med oss av artiklar och länkar på basen av rubriker (alltså clickbait med kommersiellt syfte) istället för att göra våra medmänniskor en… Läs mer!

Myten om den geniala entreprenören

Snillrika entreprenörer som på egen hand skapar revolutionerande tekniska genombrott? Pyttsan. Varför har det gått så otroligt bra för Apple, trots att bolaget satsat en så liten andel av sina resurser på forskning och utveckling jämfört med konkurrenterna? Den… Läs mer!

Trumpeten skräller – terra incognita

Brexit, Trump … Le Pen? Överlever den västerländska liberala världsordningen en trippel strategisk chock samt en politisk och medial vulgarisering?   Den grekisk-egyptiske vetenskapsmannen Klaudios Ptolemaios (ca 100–170 e.Kr.) etablerade i sitt omfattande verk Geografike Hyfegesis (ca 150) bruket… Läs mer!

En lättlurad art

Människoapan har alltför stor tilltro till sitt eget omdöme. Det matar mytbildningen hos kasinoekonomin och teknikoptimister. ”I went to a financial advisor in the States and said: ’I don’t really want to get richer, but I would like to… Läs mer!

Spindeln i webbens centrum

Grattis på 25-årsdagen, internet. Webben monopoliseras, öppenhetsidealet dör – dags att decentralisera. År 1989 lufsade den brittiska Cern-forskaren Tim Berners-Lee, internets pappa, runt i korridorerna nära Genève och föreställde sig ett universellt sammanlänkat informationssystem för vetenskapliga syften. Snart utvecklade… Läs mer!

Ensamma tillsammans

Mänsklighetens undergång sker knappast via kärnvapen eller klimatförändring, men möjligen via en strid ström av selfies. Vi lever i en kultur besatt av teknik. Tekniken förändrar och förstärker det mänskliga beteendet, på gott och ont. Våra händer dras till… Läs mer!

Framtiden = Metropolis

Storstaden är en dynamo för framsteg. Att vägra acceptera urbaniseringens och metropolens segertåg står Finland dyrt. Finland styrs av önsketänkande. Storstäder, inte länder, utgör hörnstenar i den globala, alltmer kaotiska ordningen. Ta Centerns envisa, floppade regionaliseringsprojekt: tvångsförflytten av f.d…. Läs mer!

Innovation som svordom

Människan är konformistisk. De som är modiga nog att inte vandra i andras fotspår kallar vi först galna, sedan pionjärer. Hajpvarning! En googling av ”innovation” ger 390 miljoner resultat. Hur uppstår kommersialiserbara eller värdeskapande uppfinningar, konkret? Äkta, fördomsfri kreativitet… Läs mer!

Diktatur i demokratisk klädsel

Googles algoritm är en oåtkomlig svart låda med potential att styra både konsumtionsval och politik. Har Forums chefredaktör igen matat sin paranoida fantasi med dystopiska romaner? Nej, detta är verklighet, säger beteendeforskare. Redan 1921 färdigställde Jevgenij Zamjatin den stilbildande… Läs mer!

Död åt managerialismen

”Halleluja! Chefen är ledig (eller bortrest), äntligen kan jag jobba!” Låter känslan bekant? Ju större organisation, desto fler chefer och möten, desto mer rapportering och mätning. Interna processer, kontroll och rädsla får övertaget. Tid blir sällan över för  meningsfullt,… Läs mer!

Syskongräl vid Bottniska viken

Top-down eller bottom-up, allesamman? Förklaras brokiga företagsresultat av spänningar i finsk-svensk företagskultur? Den långa raden av finsk-svenska företagsförvärv och -fusioner är ingen slump. Med liknande näringslivsstrukturer samt stor tyngd på basindustri och råvaror verkar det ofta vettigt för två… Läs mer!

Management by Sovjet

Sisu eller lagom: ligger det en gnutta sanning i stereotypier om auktoritära finnar kontra samarbetsinriktade svenskar? Ledarskap speglar världs­bilder och värderingar. Sverige har en starkare demokratitradition och jämställdhetskultur än Finland. Länderna har även delvis skilda uppfattningar om tid, ansvar… Läs mer!

Krigets första offer

Inget är fruktansvärt förutom själva fruktan. Låt oss inte springa terrorns ärenden. Nil terribile nisi ipse timor, skrev den engelske filosofen och statsmannen Francis Bacon 1623. Orden parafraserades av Franklin D. Roosevelt då han svors in som USA:s 32:a… Läs mer!

Nybörjarguide till euroskepticism

Euforin har ersatts av eurofobi. EU behöver nollställa kompassen. Tidigt 1990-tal: euro-optimism, rentav ’eurofori’ inom Europa. Västerländsk frihet och demokrati segrar i kalla kriget, Sovjet kollapsar, Tyskland återförenas. Fred och stabilitet, fri rörlighet och handel. Ett segerrusigt Europa expanderar… Läs mer!

Jag är inte rasist, men …

Finland lämnade inte fascismen på 1930-talet efter Lapporörelsen. Det bevisar dagens samhällsklimat. Om två år firar Finland sitt 100-årsjubileum, via ännu en filmversion av Väinö Linnas Okänd soldat. Även om Linnas uttalade motiv var att ”väcka avsky mot det… Läs mer!