Bilar

Finland är EU-domstolens stamgäst

Den tillfälliga bilskattelagen på personbilar som trädde i kraft 1958 fyller hedervärda 58 år. Numera är Finland det enda EU-landet förutom Danmark som uppbär bilskatt i ordets egentliga bemärkelse. Ändå lovade den finländska regeringen att stegvis slopa bilskatten i… Läs mer!

Nya Volvo XC90 fyller stora skor

För ett år sedan provsatt Forum nya Volvo XC90. Nu har den stora men lätthanterliga och relativt snåla bilen provkörts och befunnen tung. Volvo XC90 är en avgörande bil för märkets framtid i USA där Volvo Personvagnar stadigt tappat… Läs mer!

Road trips with dad

Tre veckor på vägen i USA visade klart att landet bokstavligen lever på hjul. Mängden massiva pickupar med tomma flak känns lite märklig i den kontexten. Route 66 var den första tanken när min son, 22, föreslog en pappa-son… Läs mer!

Elbilen du inte hinner i kapp

Kinderna sugs in och huvudet trycks mot nackstödet när jag accelererar upp till motorvägen och lämnar alla wannabe-sportbilar långt bakom mig. Jag sitter alltså i elbilen Tesla Model S Dual Performance. Med en total effekt på 700 hk –… Läs mer!

Nya Ford Focus charmar

Ansiktslyftade Ford Focus är en bil som blir bättre ju mera man kör med den. Inne är bilen radikalt nydesignad. Det knapphelvete som tidigare dominerade mittkonsolen har ersatts med en pekskärm. Det låter misstänkt med en pytteliten motor på en… Läs mer!

Forum provkör: Ford Mondeo

Nya Ford Mondeo är snygg att se på med sina svepande linjer och kraftiga bockningar.  Bilens premiumegenskaper kommer bäst till sin rätt på landsvägen, för varken motorn eller nabbdäcken hörs i störande hög grad in i bilen, inte ens… Läs mer!

Forum provkör: Volkswagen Passat

Nya Volkswagen Passat bedömdes av en sällsynt enig bilpress i Finland och i Europa till årets bil 2014. Forum ingick i biljuryn i Finland och presenterar bilen i det nyaste numret. Slutomdömet är att bilen genomgående håller hög klass, att… Läs mer!

Radhusracer

Nykomlingen Volkswagen Golf Sportsvan är så tillmötesgående åt alla håll, att den inte väcker några stora känslor. Reglagen sitter där de ska, bilen rullar snällt iväg  när man trampar på gasen och turbomotorn på 150 hk ger bilen ett… Läs mer!

Går på vätgas och luft

Antalet vätgasstationer fördubblades nyligen när Finlands andra station öppnades i februari i hamnen i Nordsjö. Den första öppnade i fjol, på fabriksorten Voikoski av alla ställen. Förklaringen är att orten är högkvarter för gasproducenten Woikoski som vill bygga ut… Läs mer!

Väcker minnen

På min hemgata i Helsingfors östra förorter var vi inte bortskämda med fina bilar på 1960-talet. Men så en dag, eller rättare sagt en morgon, stod den där – en röd Jaguar E-type, klassikern bland sportbilar. Motorhuven var lång… Läs mer!