What’s Cooking, Kenneth Nars

Kenneth Nars skriver om trender i restaurangvärlden och ger tips om kulinariska upplevelser nära och fjärran.

Maktskifte på nordiska restaurangerna

De nordiska restaurangernas framgång fortsätter, medan toppkrogarna ger plats för nya namn. I år har det gått 15 år sedan 12 nordiska kockar, bland andra Hans Välimäki och Mikael Björklund, undertecknade manifestet för Ny Nordisk mat i Köpenhamn. Den… Läs mer!

Alperna kallar

Även i det värsta vintermörkret finns det alltid hopp om ljus. Endera på varmare ort eller i form av ett snötäcke som tyvärr aldrig kan tas för givet. Och med snön kommer skidåkningen, som lockar oss att planera nya… Läs mer!

Semester på gudarnas ö

Bland vinterns resmål har Asien blivit en storfavorit för nord­borna. Thailand har varit klassikern i redan ett tiotal år, medan grannlandet Vietnam och närbelägna Indonesien blir allt populärare. Bali, som i folkmun kallas för ”gudarnas ö”, har varit ett… Läs mer!

Andra gången Noma

Det danska matmiraklet är en intressant historia. Att Danmark, som kulinariskt främst varit känt för rejäl husmanskost, smörrebröd och fransk konservativ gourmetmat på mindre än 15 år klättrade upp till en av världens gastronomiska tungviktare är något av en… Läs mer!

Restaurangboom i Helsingfors

I Helsingfors går restaurangutvecklingen framåt snabbare än någon­sin förr. Huvudstaden börjar ha ett restaurangutbud som är både brett och högt, från nya etniska restauranger och fast food till små, personliga restauranger och rymliga finkrogar. Skalan börjar vara imponerande med… Läs mer!

Oslos nya ansikte

Bland Nordens huvudstäder är Oslo den som antagligen gått igenom de största förändringarna under bara ett tiotal år. Detta gäller även restauranger och matutbud. Då de norska kockarna på 1990-talet skapade namn om sig som vinnare i den stora… Läs mer!

Höstweekend på Mallorca

Medelhavet bjuder på en bred repertoar av soliga resmål från Gibraltar i väst till Libanon i öst. Trots att avlägsna destinationer som Asien, Latinamerika och USA lockar allt fler nordiska resenärer, har Medelhavets solresor stadigt ökat i popularitet. Ett… Läs mer!

Naturligt vinalternativ

Då dagens konsumenter börjat öppna ögonen för matens ursprung har vi plötsligt blivit medvetna om alla tillsatsämnen som vi sätter i oss. Ekologiska, biodynamiska och obesprutade råvaror har blivit efter­traktade både i mataffärer och på restauranger. Samtidigt har vi… Läs mer!

Matäventyr i Slovenien

För nyfikna resenärer dyker det jämt upp oupptäckta områden i världen som lockar med nya frestelser och sevärdheter. Då Västeuropas gamla storstäder blivit bekanta finns det nästan obegränsade sevärdheter en bit österut, både vad gäller stads- och naturupplevelser. I… Läs mer!

Thaimout i Phuket

På Thailands största ö Phuket vid landets sydvästkust finns det mesta man kan önska. Den 48 kilometer långa ön bjuder på stora och små stränder, naturreservat och turistfällor, djungel och berg samt hotell och restauranger i alla kategorier –… Läs mer!

Weekend i Stockholm

En weekendkryssning till Stockholm är aldrig fel, speciellt inte under de många helgerna efter julen och på vårvintern. Ett alternativ för att kunna pressa lite mer ur weekenden är att välja ett billigflyg redan på fredagen och få två… Läs mer!

Två sidor av Bron

För tjugo år sedan innebar en matresa till Köpenhamn vanligtvis några smørrebrød med øl och kanske middag på en finare fransk restaurang. Och en rød pølse som mellanmål. I dag har Öresundsbron bidragit till en dynamisk matregion på båda sidor… Läs mer!

Krogregn över Helsingfors

Denna vår kan Helsingfors stoltsera med en osannolikt aktiv restaurangvinter bakom sig. Kring 15 nya restauranger har öppnat under det svalare halvåret, och de flesta av dem med ett seriöst och intressant matkoncept. Vi börjar med höstens stjärnskott Basbas,… Läs mer!

Mellanösterns matmirakel

Att Dubai delar åsikter lär man sig snabbt inför resan. Men med en flygtid på dryga sex timmar från Helsingfors och säker sol lockar denna märkliga stad, som vuxit upp ur sanden på bara dryga 20 år, allt fler… Läs mer!

Matresa till Ryssland

I Finland är Ryssland alltid aktuellt, hur goda eller dåliga de politiska relationerna än är mellan länderna. Vårt grannskap, vår långa gemensamma historia och den kultur som vi delvis delar gör det svårt att helt klippa banden mellan oss…. Läs mer!

Restaurangguiden byter färg

I dag råder det ingen brist på information om mat och restauranger. Webb, TV, tidningshyllan, smarttelefonens appar och radion är översvämmad av mat, recept, kockar, restaurangtips och -presentationer. De nya medierna har på bara tio år varit en lyckospark… Läs mer!

Matstaden Tammerfors

Tammerfors förblir för många finländare endast en genomfartsstad mellan huvudstadsregionen och norra Finland. Men som en mångsidig kulturstad omgiven av åsar och vackra insjöar är staden alltid värt ett besök. Att Tammerfors redan i många år varit en av… Läs mer!

Weekend i Budapest

Då nya resmål konstant dyker upp glömmer vi lätt vilka storslagna städer och sevärdheter som ligger i Östeuropa. Ett bra exempel på detta är den mäktiga miljonstaden Budapest med arkitektoniska pärlor i alla historiska byggnadsstilar, världsberömda operahus och badinrättningar,… Läs mer!

Höstfest med Oktoberfest

Efter sommaren följer en rad festligheter som tycks pågå ända till trettondag i januari. Från sensommarens villafester och kräftskivor prickas kalendern av skördefest, oktoberfest, Halloween, Mårten Gås, lillajul, första advent, Lucia, julafton osv. Många av dessa festligheter har en… Läs mer!

Öst är bäst i Skåne

Att resa uppger många idag som en av de viktigaste sakerna i livet. Orsaken till resandet varierar – vissa upplever att storslagna sevärdheter och kulturupplevelser är det viktigaste, medan andra tycker att ett rofyllt ställe med god mat är… Läs mer!

Vilse med restaurangguiden

Att hitta rätt restaurang är inte lätt idag. Informationen finns, men frågan är hur man ska hitta den. Tryckta restaurangguider, mattidningar, dagstidningar, webbsidor, bloggar, Facebook, Twitter eller en av apparna för smarttelefon eller pekplatta – det är frågan. De… Läs mer!

Matklassiker i Milano

Italien har ofta kallats för världens bästa land för mat och vin. Vad gäller vinet är det svårt att slå ett land med högalpint klimat, medelhavskust, bergskedjor som sträcker sig längs med hela landet, vulkanisk mark och bördiga slätter…. Läs mer!

Matlandet Jämtland

I snart hundra år har svenskar, finländare och andra turister på vårvintern rest norrut för att uppleva fjällvyer, skidning och kanske en gnutta nordlig exotik. I Sverige börjar fjällen och skidningen mycket längre söderut än i Finland och i… Läs mer!

Estland har funnit formen

I Finland har vi en gammal vana att hålla ett öga på vad som sker i Sverige. På 1990-talet talade man i Helsingfors med stolthet om våra första ”Stockholmskrogar” (bland annat Maxill), och suktade efter minsta lilla trendvind från… Läs mer!

Matlandet down under

Att av misstag föreställa sig den australiska huvudstaden Sydneys matscen som en lantlig version av den brittiska pubkulturen med dålig mat, blajigt öl och tölpig service är så långt från sanningen man kan komma. Av Kenneth Nars Sanningen är… Läs mer!

Matlust på Åland

Åland har i alla tider haft en speciell status som ögruppen mellan Finland och Sverige. En sak som vi inte alltid noterar är att det åländska köket bildar en helt egen matregion i Finland. Visst finns det stora likheter… Läs mer!

Gastronomiskt gränsland

Bland södra Europas alla lockande kustregioner har Frankrike genom tiderna stoltserat med en av favoriterna bland både charterturister, konstnärer, jetsetare och tågluffare. Côte d’Azur, eller Rivieran om man så vill, har sedan slutet av 1800-talet lockat långväga besökare med… Läs mer!

Midsommar i Skåne

Då Stockholms krogvärld börjar vara bekant för många finländare ska man minnas att Sverige är betydligt mer än bara Stockholm. Åker man söderut väntar Göteborgstrakten, Bohuslän och Skåne med en mängd nya upptäckter i matväg. Att Skåne har en… Läs mer!

Sommar i London

London är en av de restaurangstäder som fortsätter att utvecklas och växa i snabb takt från månad till månad. Besöker man staden två gånger per år hinner man knappt med i utvecklingen. Om du hör till dem som fortfarande… Läs mer!

Det våras för brunchen

Nu har brunchen kommit till Finland för att stanna. Fenomenet har förekommit i årtionden, men det är först nu som även restaurangerna förstått att hoppa på brunchtåget. Det goda med detta är att vi äntligen ser ett större antal… Läs mer!

God mat ute är inne

Den här årstiden vaknar restaurangerna till liv och senast nu öppnas de stora uteserveringarna. Den gamla regeln om januari, februari och mars som restaurangbranschens mörka månader har suddats ut. Nu är det full rulle på många restauranger även under… Läs mer!

Stockholm på en dag

Restaurangstaden Stockholm växer, bubblar och ändrar form som aldrig förut. De lite brådmogna finkrogarna som öppnat de senaste fem åren och äntligen funnit sin stil har fått acceptera att många av de nya kollegerna valt en annan väg i… Läs mer!

Restaurangvåg över Nyland

Huvudstadsregionen är utan tvekan Finlands mest restaurangtäta område. Under det senaste året har den positiva utvecklingen i restaurangbranschen fortsatt i landets södra delar. Det innebär att de stora restaurangkoncernerna som ännu dominerade Helsingfors restaurangscen för tio år sedan nu… Läs mer!

Dryck för fest

Den långa festsäsongen har just börjat. Det innebär julluncher, företagsfester, julfirande, nyårsafton och trettondag. Sommelieren Pontus Dahlström är en stor vän av nordisk snaps. Men han är noga med att para ihop varje snapstyp med specifika maträtter. Till festligheterna… Läs mer!

Hummersafari i Bohuslän

Resor till matdestinationer har blivit allt populärare i Europa. Att dessutom kombinera mat med fiske eller annan hobby är en rätt ny form av aktivitetssemester, som passar för både privata sällskap, företagsgrupper och familjer. Men kombinationen fungerar inte alltid… Läs mer!

Skördefest i Köpenhamn

Det Nya Nordiska kökets framgångssaga har nu pågått i snart tio års tid. Huvudestraden för det nordiska kökets erövring av världen har varit Köpenhamn, där idén till det hela föddes år 2004 med ett kockmanifest. Efter en fascinerande utveckling… Läs mer!

Om konsten att grilla

Efter en lång sommar med fint väder och mycket grillande på alla håll i vårt land är de flesta hemmagrillare nu i toppform. Men trots att de flesta brukat sina semesterdagar på sommaren är grillsäsongen allt annat än förbi…. Läs mer!

London norr om city

Londonresan går vanligtvis till två helt olika destinationer. Till familje- och turistresans stråk kring Hyde Park, Oxford Street och Soho. Eller till arbetsresans kontors­täta områden i östra London kring bankdistriktet i London City. Under de senaste åren, delvis på… Läs mer!

Att sova i Stockholm

Att sova i Stockholm

Sommarens Sverigeresor står för dörren, och har man inte släkt eller vänner som bjuder på husrum är det hotell som gäller. Stockholm har traditionellt bjudit på ett heltäckande utbud av hotell i alla kategorier, från rederiernas businesshotell till stora… Läs mer!

Vårsemester på Teneriffa

I välfärdens Norden väcker Kanarieöarna som resedestination ibland en del munterhet. Det kan bero på att många förknippar öarna med rödbrända skandinaver, billig sprit och köttbullsrestauranger. Eller att öarna klassas som ett omodernt och småtöntigt resmål jämfört med storfavoriterna… Läs mer!

Nya friska öl-vindar blåser i Finland

vinteröl

Finland har på kort tid blivit en väldrillad vinnation, där cavabuteljen, vittvinsflaskan eller rödvinsdunken pryder festbordet året runt. Att vi i grund och botten är ett ölfolk märks inte alltid då vi sätter oss till bords. Ölet är i… Läs mer!

Drömmen om Thailand

thai food

Då vintern står för dörren ställer man sig även i år frågan när och vart man ska resa. Vi nordbor är barnsligt förtjusta i Thailand som vinterdestination. Orsakerna är en vettig prisnivå och att Thailand bjuder på en nästan… Läs mer!

Polen höjer matprofilen

Modest Amaro

Matresa till Polen. För de flesta låter det som ett gott skämt. Men snart är det slutskämtat om polsk mat då även här skett en snabb utveckling inom matkulturen och restaurangvärlden. Och då de förmånliga flygbiljetterna, flygtiden på en… Läs mer!

Höstlov i Danmark

Bröndums Hotel i Skagen bjuder på gammaldags charm och läcker dansk mat.

Den som fortfarande lever i tron att dansk mat är enbart fläskstek och smörrebröd har levt under en sten det senaste decenniet. Efter en relativt snabb utveckling på alla matfronter är Danmark i dag en av världens ledande nationer… Läs mer!

Matsommar i London

Biff

På sensommaren riktas världens blickar mot London, då världsmetropolen blir värdstad för sommar-OS. Men även om man bryr sig föga om kulstötandet, brottandet och löpandet som sker i OS-byn i östra London är London alltid lika intressant vad gäller… Läs mer!