Mänskliga robotar gör entré

Foto: Adobe Stock

Om en robot hotade dig för tre år sedan var det bara att ta trapporna. Nu klarar robotar av att öppna dörrar, gå i trappor och hoppa över hinder. Nästa steg i robotåldern är en naturlig kommunikation, men är mänskligheten redo för det?

Robotars förmåga att efterlikna mänskliga rörelsemönster har tagit häpnadsväckande kliv under de senaste åren. Det amerikanska företaget Boston Dyna mics har med sina robotar Atlas och Spot gång på gång tänjt på gränserna för vad robotar kan göra. Och nu är det dags igen.

Som en nyårshälsning laddade Boston Dynamics upp en video där bolagets robotar dansar till The Contours klassiker Do you love me? Videoklippet har setts över 39 miljoner gånger och är en spektakulär show som exemplifierar hurdana framsteg som gjorts inom robotiken de senaste åren. Robotkännaren Cristina Andersson säger sig ha stor respekt för konststycket, och anser att Atlas-robotarnas smidighet är något helt nytt.

”Boston Dynamics har skapat ett underverk. En robot är en kombinatorisk innovation där många expertområden kommer samman. Du har sensorer, mekanik, elektronik, hydraulik och artificiell intelligens som ska fungera tillsammans i en helhet. I Finland skulle inget företag klara av att bygga upp en likadan robot, vi har inte ens kunnandet i landet.”

Att skapa människolika robotar såsom Atlas delar åsikterna. En del menar att det är horribelt medan andra, liksom Andersson, ser det som en teknologiuppvisning. Vad kan man tänka sig för användningsområde för en Atlas-robot?

”Den bästa roboten är anpassad till ett visst ändamål. Frågan är om man kan använda en Atlas-robot till något nyttigt inom industrin. De är rätt stora och otympliga, trots att de rör sig både människolikt och spänstigt. Jag tror till exempel inte att Valmet Automotive skulle ha så värst mycket nytta av en sådan i sin bilfabrik. Det handlar nog mera om ett forskningsprojekt för att förstå robotars möjligheter och för att utveckla tekniken.”

För närvarande är showbusiness alltså den främsta uppgiften för Atlas. Andersson tycker att det är värdefullt att visa vad robotar går för. Det är inte många bolag som har resurser att utveckla teknik av det här slaget.

Sören Jonsson text

Läs hela artikeln i papperstidningen.