På nytt jobb

Skogsombudet vill se fler höghus i trä

Forstmästare Viktor Harvio är ny skogsombudsman på Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, SLC. Han ser början på en ny våg av höghusbyggande i trä i Finland. Vad kommer du att syssla med i jobbet som skogsombudsman?  Huvuduppgiften är att vara intressebevakare för… Läs mer!

Numera är stadsplanen i 3D

I Helsingfors står en miljon kvadratmeter kontorslokaler tomma, men ändå bygger man nya lokaler som aldrig förr. Tom Ekman, ny segmentdirektör på byggbolaget YIT, förklarar varför. Du har jobbat inom koncernen i över 20 år i olika chefspositioner och har… Läs mer!

Ingen rost för stålmannen

Lika säkert som amen i kyrkan är att bilar rostar. Ändå väljer endast en bråkdel av nybilägarna att rostskydda sina bilar. Tero Wester, ny vd på rostskyddskedjan Finikor, förklarar varför biltillverkarna inte lägger på ett rejält rostskydd redan i… Läs mer!

Bedömer risk i miljardaffärer

Leende kvinna med armarna i kors.

Tina Schumacher är ny riskkontrolldirektör (på engelska Chief Risk Officer, CRO) på Finnvera. Hon var tidigare riskkontrollchef (Head of Risk & Compliance) på Aktia. På vilket sätt skiljer sig Finnveras uppdrag från bankernas då det gäller finansieringen av Finlands… Läs mer!

Tror biogas fortsätter växa kraftigt även i Norden

Johan Grön är ny direktör för affärsområdet biogas på gasbolaget Gasum. Han har tidigare jobbat för Outotec, senast som ansvarig för affärsområdet energi- och miljöteknologi. I vilken takt kommer distributionsnätet för fordonsgas att utvecklas i Finland?  Efterfrågan växer kraftigt… Läs mer!

Ser människan i processerna

Anders Dahlqvist är ny processdirektör vid Veritas Pensionsförsäkring. Han har tidigare ansvarat för att utveckla affärssystemen för riskhantering vid Kommunfinans, och varit vd för Bonum Bank som är POP Bankernas centralkreditinstitut. Hur ser arbetsbilden ut för en processdirektör i… Läs mer!

Hjälper arbetssökande att hitta nytt jobb och företag att hitta kompetensen de sökte

Erika Ehrnrooth (ekon.mag.) är ny vd på bemannings- och rekryteringsföretaget Eilakaisla. Tidigare var hon företagets försäljnings- och marknadsföringsdirektör. Hur vill du som vd utveckla Eilakaisla som är landets äldsta bemanningsföretag? Jag ser det som min uppgift att stärka Eilakaislas… Läs mer!

Rådgivaren som lämnar slutsatserna till lyssnaren

Stefan Wallin (pol.mag., f. 1967) har tillträtt som vd för konsultbolaget Miltton Networks, som fokuserar på strategisk kommunikation inom politik och företagsvärlden. Han är tidigare riksdagsledamot och minister. Vilka argument biter bäst – hur jobbar en framgångsrik lobbyist? Varken… Läs mer!

De projekterar urbanisering

Stefan Nyström (dipl.ing.) är vd för Solwers, ett konsultnätverk på 13 bolag inom berg- och banteknik, tunnelkonstruktion samt miljö- , väg- och markprojektering. Han har jobbat i ledande ställning bland annat vid Aaro Kohonen och Pöyry. Du har upplevt… Läs mer!

”Också njutning har sin plats”

Nathalie Ahlström är vd för Fazer Konfektyr. De senaste sex åren har hon arbetat för det globala förpackningsföretaget Amcor, samt tidigare på Huhtamäki och Pöyry. Beskriv den ideala godisförpackningen? Hållbarhet, e-handel och personifiering är de stora trenderna. Många bolag… Läs mer!

Byter stenull mot laddad bransch

Joakim Westerlund (f. 1978), diplomingenjör i processteknik och teknologie doktor från Åbo Akademi, är ny vd för den nordiske mångkunnaren inom sprängämnesbranschen Forcit i Hangö. Han var tidigare teknisk och operativ chef för Paroc, som sedan i fjol ägs… Läs mer!

Vill ta med unga sminkande youtubare i produktutvecklingen

Johan Berg är ny vd på kosmetik­företaget Lumene. Han har tidigare jobbat för L’Oréal i Finland, Australien och Baltikum och senast på Inwido Finland. Lumene har gjort rejäla minus de senaste åren, hur ska ni få ekonomin att vända?… Läs mer!

”Brådska och billighetstänkande är möglets bästa vän”

Björn Teir är ny partner hos familjebolaget Haahtela, en byggherrekonsultbyrå och programutvecklare. Han har jobbat med fastighetsfrågor sedan 2002, senast för Stockmann. Vad är dina tankar kring Haahtelas bibliska motto: ”Ty om någon bland eder vill bygga ett torn,… Läs mer!

Podcaster och ljudböcker gynnas då allt fler vill lyssna på berättelser

Emma Alftan är vd på nystartade managerbyrån Mellakka Management. Hon var tidigare barn- och ungdomsbokschef på bokförlaget Otava. Mellakka Management ger sig in på en ny nisch i Finland. Vad gör en manager för författare och samhällspåverkare? Vi hjälper… Läs mer!

Personalbrist större hot än vårdreformen

PM Georg Henrik Wrede är ny vd för Samfundet Folkhälsan. Han kommer från Undervisnings- och kulturministeriet och har tidigare varit direktör för Mannerheims barnskyddsförbund samt avdelningschef och verksamhetsledare vid Folkhälsan. Folkhälsan samarbetar med startup­företaget Gonio VR med spel i… Läs mer!

Jakten på den hållbara koppen kaffe. ”Vi köper var hundrade kaffeböna i världen och har mycket resurser att jobba med hållbarhet bland kaffe­odlarna.”

Lenita Ingelin är ny vd för Paulig Coffee. Hon har jobbat på Paulig sedan 2013 och innan dess på bageriföretaget Vaasan samt livsmedels- och dagligvaruföretaget Unilever. Hurudant kaffe dricker finländare helst i dag? Vi finländare är världsmästare på att… Läs mer!

Tror på nätapotek och dosdistribution

Robert Andersson (ekonomie magister och MBA), ny vd på läkemedelsgrossisten Oriola, har tidigare varit vice vd och haft olika chefsjobb på Telia, samt varit medlem i Nokias koncernledning. Oriola hade omfattande störningar i medicinleveranserna senaste höst efter ett byte… Läs mer!

Gör business på ren inomhusluft

DI Niklas Skogster är ny vd för luftreningsföretaget Genano. Han var tidigare vd på Fibox Plastic & Aluminium Mechanics. Vad fick dig att flytta från ett större företag till Genano? En orsak är att jag här handgripligen gör något… Läs mer!

”Uthålliga entreprenörer är bristvara nummer ett”

Reidar Wasenius, 51, är ny vd för de finländska affärsänglarnas medlemsorganisation Fiban (Finnish Business Angels Network). Han har tidigare jobbat på företagsacceleratorn Founder Institute, som företagscoach samt vid Samsung, Nokia, Yle och Tekes. Vilka specialiteter serverar du som vd?… Läs mer!

Vill se mera ansvar hos spelbolagen

Daniela Johansson är ny vice vd på det åländska spelbolaget Paf. Hon har jobbat 15 år för Paf, senast som direktör för spelansvar. Paf får inte marknadsföra sina internetspel på fastlandet i Finland eftersom Veikkaus har monopol. Hur ser… Läs mer!

Vill göra matrevolution med havre

Tina Hansen är ny vd på Gold & Green Foods som tillverkar pulled havre. Hon har tidigare varit tf marknadsföringsdirektör för kaffedivisionen på Paulig och lett Legos nordiska försäljningsorganisation. Hur var det att flytta från Paulig med kaffe till… Läs mer!

Förvaltar kapital med samhällelig vision

Jussi Laitinen, 61, tillträder i januari som vd för Sigrid Jusélius stiftelse, Finland största privata finansiär av medicinsk forskning. Tidigare jobbade han bland annat på Aktia (vd 2008–2017), Ilmarinen, samt Nordea och dess föregångare. Vad gör en vd på… Läs mer!

Teaterchefen med fötterna på scenen

Joachim Thibblin (41), magister i scenkonst från Teaterhögskolan i Helsingfors, är ny chef för Svenska Teatern i Helsingfors. Han har jobbat som teaterchef i elva år, först för Åbo Svenska Teater och nyligen för Esbo stadsteater. Hur var det… Läs mer!

Finland klättrar tillbaka upp i trädet

Markus Mannström, dipl.ing. från Åbo Akademi, är ny chef för Stora Ensos division Biomaterials. Han har jobbat på bolaget sedan 2001, bland annat som CTO med ansvar för investeringar, forskning och utveckling, samt som chef för Guangxi-fabriksprojektet i Kina…. Läs mer!

Skapar verktyg för att planera pensionen

Carl Pettersson (37), ekonomie kandidat från Åbo Akademi och EMBA från Aalto-universitetet, tillträder efter sommaren som vd för Veritas Pensionsförsäkring. Han är tidigare vice vd på Aktia. Veritas är det minsta pensionsbolaget i Finland. Vilka fördelar och utmaningar ger… Läs mer!

Han vill rensa upp bland konsultspråk

Mats Wolontis (54), ekonomie magister från Hanken, är ny vd för Kulmia Group, ett företag inom management consulting. Han har bakgrund som vd på Hagelstam & Co, vd på startupen Powerkiss (trådlös laddningsteknik) samt 18 år på Nokia. Vad… Läs mer!

Läkarchatt och labbresultat i mobilapp

Jens Jensen (ekonomie magister från Hanken) är direktör för privat- och företagssegmentet på hälsoserviceföretaget Terveystalo. Han har tidigare jobbat 20 år inom finansvärlden, bland annat på försäkringsbolaget If. Hur ser du på det pågående digitala brytningsskedet inom hälsa? Man… Läs mer!