Snaran dras åt kring nätbedragare

Bluffsajterna utlovar hög avkastning till liten risk. Kunderna manipuleras skickligt att placera mer och mer, men till slut är pengarna borta. Foto: KSF Media-Arkiv/Cata Portin

En fängelsedom i Wien har gett offer för investeringsbedrägerier hopp om att få pengar tillbaka. Rättsfallet anses vara en milstolpe i kampen mot nätkriminalitet. Vi har talat med ett finländskt offer för den dömde bedragaren, en kvinna i 60-årsåldern.

Vid en rättegång i Wien i september dömdes den 33-årige israelen Gal Barak till fyra års fängelse för investeringsbedrägeri och penningtvätt. Barak var en av förgrundsfigurerna i en internationell cyberbrottsorganisation med bas i Sofia i Bulgarien. Därifrån bedrev han handel med binära optioner, kryptovalutor och andra finansiella produkter. I verksamheten deltog också hans fru och en rad främst israeliska kumpaner.

I flera år hade Barak, som även kallas The Wolf of Sofia, och hans team lurat tiotusentals personer runtom i världen på hundratals miljoner euro via handelsplattformar som XTraderFX, Optionstars Global och Safe Market, som upprätthölls från Bulgarien och Serbien.

Så småningom började snaran dras åt kring bedragarna. I februari 2019 greps Gal Barak i Bulgarien i en tysk-österrikisk polisoperation som hade förberetts i nästan tre år. I slutet av 2019 utlämnades han till Österrike där han nu har åtalats och dömts. Flera andra personer i kretsen kring Barak väntar på sina domar.

Fejkade plattformar. Binära optioner är ett placeringsinstrument som ofta används i investeringsbedrägerier. Det handlar om en sorts vadslagning, där placeraren ska bedöma priset på en viss tillgång, såsom valuta, aktie eller råvara, vid en bestämd framtida tidpunkt. Om bedömningen är riktig får placeraren tillbaka mer än de satsade pengarna, men om svaret är fel går pengarna förlorade. Placeraren äger inte i något skede den underliggande tillgången.

I sig är binära optioner inte olagliga, men inom EU är marknadsföring, distribution och försäljning tillåtet enbart till professionella investerare. Det som ytterligare är graverande i fallet Gal Barak (och hos många andra nätbedragare) är att det aldrig pågick någon egentlig aktivitet på plattformarna. De fungerade enbart som en kuliss som visade upp positiva siffror för att inge förtroende och inspirera kunderna att satsa mer och mer pengar. Det här medgav Barak själv under rättegången.

Som bevis i rättegången i Wien fungerade bland annat ett kundregister från fem av de plattformar som upprätthållits av Gal Barak, nämligen X Trader FX, Optionstars Global, Golden Mrks, Safe Market och Get Fin. Listan, som omfattar cirka 35 000 namn, har Efri fått av en israelisk visselblåsare som är en av Baraks tidigare kumpaner.

Affärsmagasinet Forum har tagit del av listan. På den finns även namn, telefonnummer och e-postadresser till nästan tvåtusen finländare. De flesta av dem har satsat bara små summor, som startdepositionen på 250 euro, men i vissa fall är summorna tiofalt större och ännu högre. Enligt registret har de finländska offren tillsammans förlorat omkring 220 000 euro på de nämnda plattformarna, men eftersom listan enbart sträcker sig fram till september 2018 är de verkliga beloppen större.

”Ett bottenlöst träsk”. Vi har talat med ett av de finländska offren, en nybliven pensionär som vi kan kalla Merja. Hon bor på en liten ort i Insjöfinland. Merja har sedan 2017 förlorat totalt över 400 000 euro i olika investeringsbedrägerier, varav över 200 000 euro som hon placerat för en bekants räkning. Hon har använt sig av flera olika plattformar, av vilka åtminstone två har upprätthållits av Gal Barak. De andra är av mera okänt ursprung.

Sin första placering gjorde Merja i november 2017.

”Hur jag fick idén? Det var antingen via något e-posterbjudande eller ett cold call, där någon bara ringde upp mig. Jag hade ingen tidigare erfarenhet av placeringsverksamhet.”

Händelseförloppet följde ett bekant mönster: Merja betalade startavgiften på 250 euro, efter att ha blivit försäkrad om att det räckte. Kort efteråt blev hon uppringd och övertalad att sätta in mer pengar. Det skedde om och om igen.

”I ett skede övertalades jag att ge dem fullmakt att placera för min räkning. Jag förstod inte bättre.”

Först såg verksamheten ut att gå bra och kontot uppvisade vinst. I ett skede tyckte Merja att hon var nöjd och ville ta hem vinsten. Då var det stopp.

”Min manager blev rasande och sa att pengarna fortfarande är låsta i placeringen. Sedan gjorde han sig oanträffbar och till slut var det omöjligt att få tag på någon över huvud taget i företaget.

Patrik Harald text

Läs hela artikeln i papperstidningen.