Utopi och dystopi

Kaj Arnö reflekterar över IT-trender ur ingenjörens, ekonomens och användarens synvinkel.

IT-TRENDER. Kaxige Kaj (teknikfrälst IT-entreprenör, ex-programmerare) får mothugg av sitt alter ego Skeptiske Sigurd (dilettantisk filosof, världsförbättrare) då han prisar utvecklingen mot en allt ljusare framtid. Scenen: Nördig semester på Madeira (se Forum 10/2015).

Scen 1. KK: Leve IT! Skönt att kunna fortsätta visa närvaro över chatt och mejl, mitt under semestern. Det ger sinnesfrid. Vårda relationer oberoende av tid och rum. Annat var det förr!

SS: Förr, då du i stället umgicks med ditt ressällskap?

KK: Käften. Och skönt att kunna se på kartan exakt var vi paddlade och vandrade igår. Vilket sätt att minnas São Lourenço! För att inte tala om konstverken i landskapsmåleri, skapade med Pro HDR X.

SS: De som du synkade igår med datorn? Du gillar att använda tid på att föra över GPS-filer med ett program du fick gugla efter i evighet? Och att oroa dig över huruvida telefonen plötsligt slocknar och GPS-mätningen avbryts av att Pro HDR X konsumerar för mycket processortid?

KK: Men det hände ju inte igår!

SS: Nej, för du hade råkat minnas att ladda telefonen ordentligt, och du snålade med telefonbatteriet under paddlingen och bar i stället på ytterligare en apparat, en extern GPS.

KK: Än sen då? Den är liten. Och dessutom hade jag ett externt batteri med.

SS: Lösa tekniska problem med mer teknik? Ännu en grej att ladda?

Scen 2. KK: Tyst. Medge att billigare teknik, mer minne, högre upplösning och snabbare processorer höjer livskvaliteten.

SS: Snyggare bilder och mer action, jo. Så vi människor enklare kan göra varandra avundsjuka?

KK: Struntprat. Jag bara delar min glädje och iver med andra. Sånt gillar folk.

SS: Aha, mätt i antal likesar, antar jag? Och de korrelerar med värdet i din ”content”, då?

KK: Så menade jag det inte. Och du kan inte ändra människans natur via IT. Vi är sådana vi är, men med IT kan vi höja kvalitet och kvantitet!

SS: Kvantitet, säkert. Men IT förstärker även människans

dåliga kvaliteter. Spelberoende. Spekulation. Övervakning. Makt-utövning.

KK: Svartmålare! IT möjliggör en bättre demokratisering.

Facebook, alla kan skriva vad de vill på Facebook! Och Wikipedia. Kom inte och säg att Wikipedias kvalitet vore låg.

SS: Sant att Facebook kan användas till något gott. Men är det i samhällets intresse att kvinnliga bröstvårtor anses farligare än

rasistiskt hatprat? Jag är knappast ensam om att finna bröstvårtor vackra och hatprat fult.

Scen 3. KK: Nå, den amerikanska moraluppfattningen kanske är lite speciell. Men apropå USA och pengar: Vem som helst kan bli rik och berömd via Open Source, oavsett härkomst. Inte bara de som bor i eller immigrerat till the Valley.

SS: Visst. Med stora inkomstskillnader till påföljd. Vet du hur många som var anställda på Instagram då Facebook köpte dem som ”unicorn”, alltså för minst en miljard dollar? Nitton!

KK: Jaja. Men grundaren av WhatsApp, den första decacornen, är från Ukraina! Hittar du något dåligt i det med?

SS: Nej. Jag säger bara att den demokratisering du talar om kanske är skönskrivning. Det är snarare polarisering. Väldigt få får väldigt mycket.

KK: Men de har ju jobbat flitigt! Och är kloka!

SS: Och de har framför allt haft tur. Svintur. Råkat födas vid rätt tillfälle, till rätta föräldrar, och studerat vid rätt högskola.

Otnäs duger också.

Scen 4. KK: Är du kommunist?

SS: Inte alls. Jag bara påtalar att möjligheten till värdeskapande inte korrelerar enbart med flit och företagsamhet, alltså med vad man kunde kalla rättvisa i Immanuel Kants mening.

KK: Nä nä. Nå, nu ska du väl förklara vad som är fel med

TripAdvisor, Booking.com, Expensify, Trello och Slack?

SS: Om du ber om det. Expensify, ”expense reporting that

doesn’t suck”, suger. Eller är det rimligt att de tolkar tågbiljetten om 10,80 € som 10 800 €, för att de aldrig hört talas om ett decimalkomma? Trots att jag påtalade detta för snart två år sedan, har inget hänt, fast de ”värdesätter min feedback”. Monopolistlättja!

KK: De andra apparna och sajtarna då?

SS: Okej okej. De har sina goda sidor. Fast man blir ju fjättrad vid nätet. Ström och nät blir basbehov, underst i Maslows behovs-hierarki. Men nätet svajar ibland, också i hi-tech-München och hi-tech-Nagu, för att inte tala om under resor.

KK: Det finns ju rimligt billiga tariffer som täcker hela Europa, och du din bakåtsträvare vill ju hålla dig till Europa, eller hur?

SS: Visst. Men ändå måste man hålla koll, för teleoperatörerna håller en kvar så länge de bara kan på gamla långsamma tariffer.

KK: Du är en hopplös gnällspik. Nu ska jag ut och ta fina bilder här på Madeira, med min Canon 6D. Ligg du kvar i sängen och läs Søren Kierkegaard.